ČSSD zvažuje vládu bez lidovců a unie

  • 276
Prohra ČSSD ve volbách může mít zásadní dopad na osud vlády. Ve straně totiž sílí hlasy, aby zkusila vládnout bez lidovců a unionistů. "Jsem přesvědčen, že menšinová vláda by byla lepší," řekl MF DNES druhý nejvlivnější muž ČSSD, místopředseda Zdeněk Škromach.

Nebrání se spolupráci s komunisty, na něž by se jednobarevná vláda zřejmě často musela obracet. Ve sněmovně tyto strany mají většinu 111 hlasů.

O osudu koalice podle něj nejspíš rozhodne výsledek série stranických konferencí před sjezdem ČSSD, který bude příští rok na jaře.

"Je pravděpodobné, že budeme uvažovat o vládě bez lidovců a unie. Nyní je to určitě varianta číslo jedna," uvedl i předseda sociálních demokratů v Karlovarském kraji Jakub Páník.  Tak podle něj vyznělo i víkendové jednání předsednictva ČSSD.

Premiér Stanislav Gross se v pondělí vyjadřoval velmi zdrženlivě. "Budeme mluvit o mnoha řešeních," řekl.

ODS chce urychlit konání voleb
Občanští demokraté posílení jasným vítězstvím v krajských i senátních volbách vyzvali demokratické parlamentní strany k jednání, které by mělo vést k předčasným parlamentním volbám. "Dovedeme si představit termíny od jara do podzimu příštího roku," uvedl místopředseda ODS Petr Nečas.

Jednání stran na toto téma by podle něj mohl iniciovat například prezident Václav Klaus. "Je otázkou, zda má ještě vládní koalice sílu prosazovat své záměry. Senát jí může vracet většinu zákonů, nemá oporu v krajích a je sporné, zda ještě má 101 hlasů," odůvodnil návrh ODS Nečas.

Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý míní, že urychlené konání předčasných voleb by pro celou zemi bylo lepší než menšinová vláda ČSSD tolerovaná komunisty či klopýtání současné koalice. "Rozhodně nebudeme reagovat nějak zbrkle a hystericky," řekl k možnosti předčasných voleb Gross.

Kalousek: Zapojme více ODS
Předčasné volby jako krajní řešení nevylučuje ani šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek, ale preferuje jinou variantu. "Vláda by neměla předkládat návrhy zákonů, které nebudou přijatelné pro demokratickou opozici," uvedl.

Podle něj by vláda, dříve než předloží své návrhy do sněmovny, měla více komunikovat s ODS a tím ji vtáhnout do rozhodování. Nelze to však podle něj interpretovat tak, že by se vláda měla změnit na duhovou koalici demokratických stran.

Předčasné volby by při současných nízkých preferencích ČSSD pro řadu jejích současných poslanců znamenaly konec působení ve sněmovně. Na druhou stranu by po odchodu do opozice v případě prohry v předčasných volbách ČSSD mohla nalákat zpět část voličů razantní kritikou pravicové vlády, pokud by byla donucena provádět některá nepopulární úsporná opatření.

ČSSD "pijí krev" lidovci
Pro příští osud Grossovy vlády bude mít velký význam i to, zda budou pokračovat spory ČSSD s lidovci. Sociální demokraty zatím naposledy rozezlili tím, když v Senátu podpořili zvýšení platů politiků na úkor policistů či hasičů.

Šéf ČSSD na severní Moravě Petr Vícha říká, že členům strany dochází s lidovci trpělivost. "Vystupují často jako opozice, přestože jsou členy vlády," tvrdí. Podle šéfa ústecké krajské ČSSD Jaroslava Foldyny je pravděpodobné, že vzhledem ke sporům s lidovci vláda v současné podobě až do voleb v roce 2006 nevydrží.

Podle lidovců může vláda vydržet pohromadě, pokud bude ČSSD schopna dodržovat dohody - ať jde o reformu veřejných financí, rozpočet či převod peněz na kraje, kde mají lidovci relativně silnou pozici.

Menšinová vláda je lepší, říká Škromach

Pro ČSSD by nyní podle místopředsedy vlády Zdeňka Škromacha byla lepší menšinová vláda bez lidovců a unionistů. Zároveň říká, že nevylučuje kandidaturu na šéfa ČSSD.

ODS vás vyzývá k diskusi o předčasných volbách. Už i na předsednictvu ČSSD jste o této variantě mluvili. Jak silný je tento názor ve vaší straně?

Není důvod, abychom v této chvíli vážně jednali o předčasných volbách. Výsledek senátních voleb nijak nesouvisí s uspořádáním sil ve sněmovně, které vzniklo v roce 2002. Takže ten názor zazněl, ale nijak silně.

Podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska by vláda měla klíčové návrhy, než je dá do parlamentu, předjednávat s ODS.

My jsme již dříve řekli, že jsme s opozicí ochotni některé věci konzultovat. A byla to ODS, která zaujala poměrně odmítavé stanovisko. Pokud ho změní, diskusi se nebráníme. Ale není možné, abychom byli závislí na ODS, co předložíme a co ne.

Jakou variantu vlády tedy podle vás ČSSD upřednostní?

Budeme se bavit o tom, nakolik sociální demokracii prospívá koaliční vláda. Jsem přesvědčen, že pro ČSSD by byla lepší menšinová vláda. Ten názor má v naší straně docela slušnou podporu a teď ho bude ještě více slyšet.

Budete na jaře kandidovat na post předsedy ČSSD?

V politice se nemají říkat takové věci kategoricky. Teď budou probíhat okresní a krajské konference naší strany. Pak se ukáže.

Stanislav Gross, premiér a předseda ČSSD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue