Sociální demokraté ztratili podle průzkumu přízeň dalších voličů

Sociální demokraté ztratili podle průzkumu přízeň dalších voličů | foto: iDNES.cz

ČSSD ztrácí hlasy, potvrdil další průzkum

  • 2207
Se sociálními demokraty to jde z kopce - alespoň pokud jde o průzkumy veřejného mínění. Když společnost Factum Invenio zkoumala, jak by strany dopadly ve volbách, ČSSD získala 27,2 procenta. ODS dopadla podobně jako v červnovém hlasování - těsně před podzimními volbami má 35,9 %.

Vše nasvědčuje tomu, že "hlas lidu", roztrpčený nekonečnou povolební krizí, se stále více hněvá na sociální demokraty. Další z řady průzkumů totiž naznačuje úbytek sympatií této donedávna vládnoucí straně. A předseda ČSSD Jiří Paroubek to tentokrát i přiznává.

"Sdělovací prostředky dlouhodobě vytvářejí o sociální demokracii představu, že je to strana, která boří, a která je jaksi povinna podpořit "skvělé" pokusy ODS. Ta přitom nic nenabízí ve prospěch voličů ČSSD," sdělil iDNES.cz Paroubek.

"Jsme stranou, která reprezentuje zájmy určitých vrstev, a to celkem 1,75 milionů lidí, kteří jí dali hlas," dodává.

Pokud se ovšem průzkumy příliš nemýlí, je možné, že těchto voličů už je podstatně méně než téměř dva miliony, vzpomínané předsedou ČSSD.

"Za dva měsíce to můžou být dva miliony lidí. Pane redaktore, ty poryvy veřejného mínění jsou sice zajímavé, ale sociální demokracie se nikdy mezi volbami nepohybovala vysoko," oponuje Paroubek.

ČSSD zvažuje inzeráty proti lidovcům a zeleným
Přesto je z chování Paroubka i dalších sociálních demokratů patrné, že je předvolební průzkumy začínají "strašit". Zejména, když si už voliči pomalu vybalují hlasovací lístky pro komunální a senátní volby.

O změně Paroubkova chování svědčí to, že mluví o velké koalici s ODS, i to, že chce "přitvrdit" ve vztahu ke KDU-ČSL a Straně zelených.

Paroubek totiž zvažuje, že ČSSD zaplatí inzeráty, ve kterých se zeptá zástupců dvou menších stran, proč nechtějí vládnout s tolerancí komunistů.

"Ať přesně vyjmenují, v čem je podpora současné KSČM nebezpečná. My ty otázky budeme opakovat a možná i do konce týdne inzerovat," avizuje Paroubek s tím, že také sepíše společné body programu socialistů, lidovců a zelených.

"Teď je tak trošku míček na straně pana Bursíka a dalších. Pokud nás odmítnou nějakými ledabylými slovy, tak si to budou muset sami před veřejným míněním vysvětlit," podotýká.

Jeho slova ale téměř jistě nezmění nic na stanovisku menších stran, že do žádné vlády s ČSSD tolerované komunisty za žádnou cenu nevstoupí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video