Jiří Paroubek

Jiří Paroubek | foto: Dan Materna

ČSSD utekla ODS o bezmála osm procent

  • 2524
Sociální demokraté utekli ODS, volilo by je 36 % lidí. Topolánkova strana ztrácí podle Medianu skoro osm procent. KSČM by dostala 15 % a SZ 6,4 procenta. Lidovci by do Sněmovny pronikli s šesti procenty hlasů.

Agentura Median vyzpovídala během října přes 1300 respondentů. Ještě v zářijovém průzkumu přitom podle agentury vedli občanští demokraté o 3,5 procenta.

Teď ovšem mají 28,6 procenta, KSČM by dostala 15,1 procenta a zelení 6,4 procenta. Do lavic by zasedli také lidovci s šesti procenty hlasů.

Volební model Median, říjen 2007
"ODS ztratila 5,5 procenta hlasů, o stejné číslo vzrostl počet hlasů pro ČSSD," komentoval výsledky průzkumu Arnošt Janeček z Medianu.

Orientační přepočet iDNES.cz. Odhad agentury Median jsme přepočítali podle tzv. d'Hondtovy metody, která se v Česku používá pro zpracování volebních výsledků. Ta přiděluje mandáty nevoličů a zisk malých stran těm subjektům, které do Sněmovny prošly.

Dnešní koalice by tak měla jen 79 křesel. Kdyby se zelení a lidovci přidali k ČSSD, vznikne stokřeslový pat. Pohodlně společně by mohla vládnout levice - socialisté a komunisté.

"Tři procenta respondentů uvádí, že by volilo Nezávislé, ostatní strany byly v tomto průzkumu pod jednoprocentní hranicí," doplnil Janeček.

Z průzkumu dále vyplývá, že k volbám by přišlo šedesát procent lidí, méně než třeba v červnu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video