Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trumf ČSSD: obří dluh odvrátila, teď ale sama může chtít zpět miliony

  12:05
ČSSD se v pátek dočkala úlevného rozsudku. Nejvyšší soud totiž vrátil na začátek její spor s dědici právníka Zdeňka Altnera o stamilliony korun v zastupování o Lidový dům. Teď se ale může karta otočit a sociální demokraté by mohli chtít zpět miliony, které už Altnerovým dědicům vyplatili.

Sídlo ČSSD v Hybernské ulici v Praze | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Na slavení a šampaňské to ještě není, tvrdí šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka, přesto se jemu a jeho spolustraníkům mohlo v pátek hodně ulevit.

Hrozilo jim, že budovy ČSSD po celém Česku půjdou do zástavy, ve stranické pokladně vznikne dluh 338 milionů korun a každý rok budou muset najít 20 milionů korun na úhradu splátek. Od včera zveřejněného rozhodnutí Nejvyššího soudu je všechno jinak.

ČSSD se v devatenáct let trvajícím sporu, který započal už v éře předsedy Miloše Zemana, dočkala úlevného rozsudku. Nejvyšší soud rozhodl, že výše dluhu není dost určitá, a spor vrátil na začátek k Okresnímu soudu v Praze. Ale nejen to.

ČSSD teď drží v rukou silnější karty. Od dědiců zesnulého advokáta Zdeňka Altnera, který ČSSD koncem devadesátých let vysoudil stranické sídlo Lidový dům, by naopak mohla požadovat peníze, které už jim strana vyplatila, když hrozilo, že na ni přijdou exekutoři.

Jde o 18 milionů korun, z nichž postupně kvůli úrokům a pokutám vzniklo zmíněných 338 milionů korun. Právě hrozba vrácení peněz teď může naopak strašit Altnerovy dědice.

„Soudy nižší instance budou totiž vázány právním názorem Nejvyššího soudu,“ vysvětluje Chvojka, proč si teď strana, které přitom hrozily obrovské problémy, má důvod věřit.

„Ale umím si představit, že pokud se dohodneme u soudu prvního stupně smírem, nebudeme chtít zpět ani těch 18 milionů korun. Chceme to už mít za sebou,“ říká šéf ČSSD Jan Hamáček.

Advokát Václav Veselý, který zastupoval Altnera a nyní radí i jeho potomkům, uvedl, že rozsudek nečetl, proto o něm nechce spekulovat. „Sejdeme se s rodinou a domluvíme se na dalším postupu,“ dodal Veselý. „Je to jeden z nejdelších procesů v historii Česka,“ podotkl.

Zaplatili prý už dvakrát

Altnerovi strana za vyhraný soud už v roce 2000 zaplatila 52 milionů korun. Šlo o deset procent tehdy odhadované hodnoty Lidového domu. „A to měla být konečná,“ má jasno místopředseda ČSSD a vzděláním právník Ondřej Veselý. „Ale pan Altner přišel s tím, že měl ujednané ještě nějaké další odměny a z těch právě vznikl ten astronomický dluh 338 milionů korun. Od začátku jsme tu částku rozporovali. Teď bychom mohli požadovat zpět i těch 18 milionů, které jsme byli nuceni pod tlakem zaplatit, ale jsme ochotni se domluvit a nechat to být,“ říká Veselý.

Soud se podle informací MF DNES – aspoň tak, jak to interpretují v ČSSD – pozastavil nad pasáží ve smlouvě, která Altnerovi dávala podíl z příjmů z Lidového domu.

„Převážil názor, že panu Altnerovi náležela odměna daná Českou advokátní komorou, nikoli nějaká doživotní renta,“ řekl MF DNES zdroj z ČSSD. Dědicům Zdeňka Altnera tak hrozí, že pokud budou v soudech pokračovat, mohou si vyslechnout verdikt, který jim přikáže vrátit oněch 18 milionů korun nebo jejich podstatnou část.

„Je to velké zadostiučinění, léta jsme poslouchali, že neplatíme závazky a nerespektujeme rozhodnutí soudu. Přitom jsme panu Altnerovi a dědicům zaplatili už 70 milionů korun. Teď se pravda ukázala,“ pochvaluje si Hamáček rozhodnutí soudu.

Starcův konec a dluhy ČSSD

Právě kvůli sporům o Lidový dům podle spekulací serveru SeznamZprávy údajně skončil i dlouholetý strážce stranické pokladny Martin Starec.

Ten se v Lidovém domě v různých pozicích souvisejících s hospodařením strany pohyboval od roku 1997 a současné vedení strany mu prý vyčítalo, že měl kvůli narůstajícímu astronomickému dluhu dřív zakročit.

Důvody Starcova odchodu jsou však podle informací MF DNES prostější. Starec si se současným vedením ČSSD lidsky nesedl. A ve chvíli, kdy strana potřebuje šetřit, se tak stal mužem na odstřel.

Kdo byl Zdeněk Altner

Advokát Zdeněk Altner

Zdeněk Altner byl jedním z právníků, kteří měli ČSSD na přelomu tisíciletí pomoct získat zpět Lidový dům, a to společně s účtem, na který se ukládaly výnosy z něj.

ČSSD zastupoval od roku 1997 na základě smlouvy podepsané za předsednictví Miloše Zemana. Soud uznal část jeho nároků – 18,5 milionu korun – poprvé už v roce 2004.

V roce 2016 přiznal soud advokátovi téměř 338 milionů, tedy nároky a penále.

Hamáček to nechtěl komentovat. „Je to interní věc ČSSD, která se rozhoduje o tom, kdo bude jejím zaměstnancem. Nevidím důvod, proč bychom to měli komentovat do médií,“ řekl včera. Den předtím však v Blesku připustil, že za Starcovým koncem jsou i ekonomické důvody.

I přesto, že straně odpadla hrozba splácení obrovského dluhu, kvůli němuž měla předjednaný úvěr u Fio banky, její finanční situace má k ideálu stále hodně daleko.

Jen za minulý rok ČSSD skončila ve ztrátě 33 milionů a v červených číslech skončila několikrát po sobě. Do problémů se strana dostala už v roce 2009, finančním průvanem pak pro ni skončil rok 2010, kdy navzdory optimistickým preferencím a nákladné volební kampani získala ve sněmovních volbách mnohem méně hlasů, než čekala, a skončila v opozici.

Jako jedna ze dvou největších stran v zemi se však stále mohla spolehnout aspoň na zajímavé finanční dary. Třeba podnikatel Tomáš Melich v roce 2010 straně věnoval přes šest milionů korun.

V posledních letech už však strana nedosahuje ani dvouciferných zisků ve volbách. A to má za následek nejen propad příjmů z voleb, ale také méně štědrých dárců.

Případný konec sporů o Lidový dům by však pro ČSSD znamenal, že může z rozpočtu škrtnout částky za právní služby. I proto mají v Lidovém domě zájem na tom se domluvit a 18 milionů proplacených Altnerovým dědicům „obětovat“.

Podivná restituce

Palác se ČSSD vrátil v roce 1990. Převod areálu z majetku KSČ v roce 1993 napadl tehdejší ministr financí Ivan Kočárník a teprve v roce 2000, kdy byla ČSSD vládní stranou, její žalobě vyhověl Ústavní soud. Prohlásil ČSSD – přes sloučení s KSČ v roce 1948 – za nepřetržitě existující stranu, uznal její exilovou pokračovatelku a za existující označil i akciovou společnost Cíl, které Lidový dům formálně patřil. Politici ODS kdysi o navrácení Lidového domu mluvili jako o prominentní restituci. Šlo totiž o jedinou polistopadovou restituci majetku akciové společnosti.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...