Sociální demokraté zkusí podobu církevních restitucí změnit, i když je koalice prosadí. Budeme po volbách s církvemi jednat o finančním vyrovnání, řekl iDNES.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokraté zkusí podobu církevních restitucí změnit, i když je koalice prosadí. Budeme po volbách s církvemi jednat o finančním vyrovnání, řekl iDNES.cz předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Levice úspěšně blokuje restituce církvím, po volbách je chce ČSSD změnit

  • 788
Sociální demokraté budou chtít po volbách přehodnotit finanční vyrovnání s církvemi, pokud současná vláda v tomto volebním období prosadí svou představu. "Naše vláda by mohla zahájit jednání s církvemi ve smyslu redukce této platby," řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Levici se ve středu opět povedlo restituce zablokovat.

Vláda chce prosadit, aby byl církvím vydán majetek v hodnotě 75 miliard korun a kromě toho jim byla ještě vyplacena finanční kompenzace 59 miliard korun, rozložená do třiceti let. Tuto částku by ještě zvýšila inflace.

Sobotka tak ve středu nepřímo přiznal, že když přes odpor levice vláda zákon v parlamentu prosadí, vydávání půdy církvím se již ČSSD nepodaří zvrátit.

Církevní restituce se ve středu před polednem znovu dostaly na jednání Sněmovny, ale už předem bylo jasné, že datum konečného schválení zákona je "v neurčitu". A to se i potvrdilo.

Sociální demokraté a komunisté nezměnili svou taktiku, že nepřipustí schválení církevních restitucí na červnové schůzi Sněmovny. A stačí jim k tomu jednoduchá věc - vydržet vždy, když ve středu nebo v pátek na tento bod dojde, mluvit do 14 hodin. Pak už se zákony podle jednacího řádu schvalovat nemohou. Ve 13:20 si komunisté vzali pauzu na poradu svého klubu a schvalování návrhu se tak levici opět podařilo oddálit.

KSČM se málem podařilo odložit hlasování na začátek září

Ještě před tím se o chvíli vzrušení ve Sněmovně postaral komunistický poslanec Vladimír Koníček, který navrhl odložit projednávání vládního návrhu až do 4. září. Dvakrát totiž jeho návrh, pro který byli i sociální demokraté a poslanci VV, prošel.

Poprvé to zpochybnil ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09, jemuž se zlomila hlasovací karta a jeho hlas tak chyběl, podruhé poslankyně ODS Lenka Kohoutová, která tvrdila, že byla proti, ale její hlas se načetl pro "ano". Napotřetí si už vládní koalice svou těsnou většinu ohlídala.

Sociální demokraté brzdí schvalování církevních restitucí, aby o nich parlament jednal ještě na podzim a ČSSD tak toto téma mohla využívat ve své kampani před krajskými a senátními volbami. iDNES.cz to už dříve potvrdil předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc (více zde).

"Budeme také navrhovat hlasování po jménech, až dojde na konečné hlasování," potvrdil ve středu Sobotka. Zákon o majetkovém a finančním vyrovnání s církvemi, který vyjednala vláda Petra Nečase, totiž podle levice může prolomit hranici 25. února 1948. To znamená, že by byl podle názoru ČSSD i komunistů církvím vydáván majetek, o který přišly už dříve - pozemkovou reformou za první republiky a její revizí z roku 1947.

Při současném rozložení sil ve Sněmovně má zatím koalice mírnou většinu pro to, aby svou podobu církevních restitucí prosadila, až dojde na konečné hlasování. Spolu s ODS, TOP 09 a poslanci z nově vznikající strany LIDEM chtějí pro hlasovat i dva poslanci opozičních Věcí veřejných - exministr školství Josef Dobeš a poslanec Milan Šťovíček. Jejich VV jsou přitom oficiálně proti navržené podobě restitucí, i když se podílely na jednání s církvemi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video