ČSSD nehodlá rušit opoziční smlouvu s ODS

- Sociální demokracie nebude rušit opoziční smlouvu s ODS, která jí umožňuje vládnout. Zrušení smlouvy sice navrhl delegát Václav Charbuský z Poděbrad - a nepřímo ho podpořila i místopředsedkyně Petra Buzková -, ale po drtivém tlaku většiny kolegů v čele s předsedou Milošem Zemanem svůj návrh stáhl.
Ke zrušení opoziční smlouvy ČSSD-ODS a k větší spolupráci mezi ČSSD a KDU-ČSL vyzval i šéf lidovců Jan Kasal, který byl jako jediný z představitelů ostatních českých politických stran na 29. sjezd pozván.

Miloš Zeman v neděli rezolutně odmítl návrh jednoho z delegátů 29.sjezdu strany, aby ČSSD okamžitě vypověděla povolební opoziční smlouvu s ODS a zahájila jednání se "vstřícnou" KDU-ČSL.
"Musím říci, že takovou pitomost jsem na sjezdu ještě neslyšel," zhodnotil Zeman sobotní výzvu delegáta poděbradské místní organizace strany Václava Charbuského.
Takovýto krok by podle Zemana znamenal pád sociálnědemokratické vlády a riziko vytvoření vládní koalice pravicových stran, které ve dvousetčlenné sněmovně disponují většinou 102 poslanců. Vypovězení smlouvy by podle Zemana znemožnilo realizovat program ČSSD a znehodnotilo výsledky dosavadní práce strany.
Podle Zemana by případné uzavření koalice s lidovou stranou přineslo stejně jen menšinovou vládu. "S tím rozdílem, že bychom nemohli v exekutivě prosazovat to, co dnes," poznamenal. Koalice ČSSD s KDU- ČSL by totiž byla v Poslanecké sněmovně zastoupena jen 94 zákonodárci.
Předseda ČSSD podtrhl, že k opoziční smlouvě neexistují žádné tajné dodatky, které by v jakémkoli směru ČSSD svazovaly. Spekulacím o možných dodatcích čelila ČSSD od okamžiku, kdy zahájila přípravu své protikorupční akce čisté ruce.
Zeman nicméně připustil, že se musí počítat i s variantou, že "jestřábí křídlo" v ODS prosadí vypovězení opoziční smlouvy. To, jak dodal, bylo důvodem, proč osobně prosadil ve vedení strany pozvat na sjezd úřadujícího předsedu KDU-ČSL Jana Kasala jako jediného představitele současné opozice.
Zeman už v pátek ve své zprávě sjezdu hovořil o prohloubení opoziční smlouvy v tom smyslu, že by ODS za podporu zásadních vládních návrhů zákonů získala ještě větší možnost kontroly jako opoziční strana.

Kritika zevnitř
Delegát Václav Charbuský v diskusi vyslovil přesvědčení, že sociální demokraté jako opoziční strana velmi kritizovali tehdejší koaliční vládu za to, čeho se dnes jako členové kabinetu sami dopouštějí. "V opozici jsme kritizovali vládu za to, co dnes děláme sami," řekl.
Poukázal například na hašteřivost, která mezi ministry vládne, a nelíbí se mu ani to, že informace z vlády unikají právě zásluhou jednotlivých členů kabinetu. Uvedl, že atmosféra ve společnosti je špatná a soudí, že ČSSD by měla fungovat bez "vazalské opoziční smlouvy".
Výhrady k opoziční smlouvě vyjádřila ve svém vystoupení i delegátka v východních Čech Jana Motyčková. Kritizovala i neplnění volebních slibů, neprůhlednost stranického financování a kariérismus některých stranických kolegů. Také místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková se v neděli ohradila proti dalšímu prohlubování opoziční smlouvy.

Kasalovo vystoupení
"Je jistě smutným dědictvím minulých let, že existují politické subjekty, které za jediný a možný pravý dialog označují uzavření pragmatické smlouvy. To musí být nutně vnímáno jako zploštění politiky a velmi bych si přál, abychom společně, a možná společně s dalšími demokratickými stranami, našli způsob, jak tento začarovaný kruh či spirálu rozetnout," řekl v projevu k delegátům sjezdu ČSSD Kasal.
Předseda křesťanských demokratů připomněl, že v Evropě je spolupráce sociálně demokratických a křesťansko demokratických stran běžná a vyzdvihl skutečnost, že byl na sjezd ČSSD pozván, ačkoliv je představitelem opoziční strany. Tento fakt je podle něj významným příspěvkem ČSSD ke kultivaci politického prostředí.
Kasal také sociální demokracii vyzval, aby spolu s ODS neměnila volební systém ze současného poměrného na většinový, který by ješě více posílil pozice těchto dvou nejsilnějších stran.
"Vězte, že strany, proti kterým by byla tato změna namířena si s tím budou umět poradit. Nevyhrožuji. Já jenom konstatuji, že tato změna volebního zákona by určitě vyvolala určité pohyby na naší politické scéně. Víme však, že když se dohodnete se svým smluvním partnerem uzákoníte jakýkoliv zákon," uvedl předseda KDU-ČSL.

Socialistická internacionála proti Miloševičovi
Generální tajemník Socialistické internacionály, která sdružuje sociálnědemokratické strany světa, Luis Ayala na 29. sjezdu ČSSD prohlásil, že se sociální demokracie musí v zápase mezi lhostejnými a angažovanými jednoznačně postavit na stranu obětí v Kosovu a všech lidí, jejichž lidská práva jsou v této jihosrbské provincii pošlapávána.
"To je naše síla, to je síla sociální demokracie versus Miloševičův autokratismus," pokračoval Ayla. Zdůraznil, že jen prohlubování demokracie může vést k vypořádání s jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem a jeho režimem.

PRVNÍ DEN SJEZDU
Okouzleni úspěchy
Předseda ČSSD Miloš Zeman, který v pátek zahajoval třídenní sjezd, vylíčil sociální demokracii jako stranu, kterou za poslední dva roky potkávají téměř výlučně samé úspěchy. Vítězství v loňských volbách, stejně jako všechno, co dosud udělala menšinová vláda ČSSD, jsou podle něho důvodem k oslavám. "Přednáším zde zprávu hrdosti a štěstí," komentoval Zeman svůj téměř hodinový projev. "Chtěl bych vám poděkovat, protože jsme se poprvé v našich dějinách stali vítěznou politickou stranou, která vstoupila do vlády hlavním vchodem. Právě proto by měl být náš sjezd skutečně sjezdem radosti," prohlásil.
Poté začal vyjmenovávat, co všechno se vládě sociální demokracie podařilo: "Mám radost, když se konečně zahájí výstavba třicet let odkládané dálnice D 47 na severní Moravě. Mám radost, když na trať vyjíždějí stovky nových vlakových spojů. Mám radost, když vláda schvaluje desítky investičních pobídek, které přitahují zahraniční kapitál. Mám radost, když jsou podávána trestní oznámení na ty, kteří se domnívali, že uniknou potrestání pro svoji činnost v oblasti ekonomické kriminality."

Kritika Klausových vlád
Ve vystoupeních delegátů prvního dne bylo slyšet, i přes silnou kritiku ODS, hlasy o prohloubení opoziční smlouvy. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross na sjezdu vytkl Klausovi, že za jeho působení ve funkci předsedy Poslanecké sněmovny se výrazně zhoršila komunikace mezi vedením komory a poslaneckými kluby. V projevech Miloše Zemana i předsedy senátorského klubu strany Zdeňka Vojíře pak zaznělo zklamání z výsledků loňských senátních voleb.ause samotného označil Zeman za šamana, který pacienta hodlal léčit sušenými netopýry a pavučinami. Reagoval i na jeho publikaci nazvanou „Zpráva o zemi, kdy se již dva roky nevládne . V souvislosti s touto knihou Zeman řekl, že „když už někdo nechce pomoci, měl by alespoň mlčet.

Předseda Miloš Zeman ve svém úvodním slově na 29. sjezdu ČSSD označil za jednoznačné viníky současné neutěšené ekonomické situace vlády Václava Klause. Zároveň vyloučil jakoukoli koalici se současnou KSČM. Podle něj však nic nebrání, aby se transformovala způsobem jako komunistické strany v Maďarsku, Polsku či Itálii. Sociální demokracie si podle něj počká, jak se KSČM k těmto věcem postaví na svém prosincovém sjezdu. Komunistickým poslancům pak poděkoval za to, že podpořili zákon o státním rozpočtu.Pokud komunisté nepřiznají porušování svobody a lidských práv za svého čtyřicetiletého režimu, odpovědnost za vraždy a mučení svých politických odpůrců, za koncentrační tábory, za cenzuru a absenci svobodných voleb, potom nemohou být pro sociální demokracii nikdy koaličním partnerem, řekl Zeman delegátům, kteří ho za to odměnili potleskem.
O tom, že se KSČM ještě ani zdaleka nerozešla se stalinismem, Zemana přesvědčil její místopředseda Zdeněk Klanica, který tvrdí, že politické procesy v padesátých letech byly produktem studené války. Zeman se ptá, čím potom byly generovány stalinistické procesy koncem 30.let. Šéf sociálních demokratů považuje za hanebné, podlé a alibistické svalovat vlastní zločiny na vnější prostředí.
Zopakoval svou tezi, že základní rozdíl mezi komunistickými a sociálnědemokratickými stranami je rozdílem mezi diktaturou a demokracií. Neexistuje podle něj žádný komunistický režim, v němž by se konaly svobodné volby a neexistuje sociálnědemokratický režim, kde by se svobodné volby naopak nekonaly.

Zeman vyzval, aby se ČSSD bránila pokušení korupce, tedy systému, "který propojuje na základě vzájemných výhod a vzájemných pokušení ekonomické a politické struktury".

Když hovořil o situaci na politické scéně, podrobil ostré kritice Občanskou demokratickou stranu (ODS) za to, že její stínová vláda nedokázala za několik měsíců své existence předložit jedinou alternativu. Reagoval tak na kritiku šéfa ODS Václava Klause, kterou ve své nové knize směřoval Zemanově vládě.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross na sjezdu vytkl Klausovi, že za jeho působení ve funkci předsedy Poslanecké sněmovny se výrazně zhoršila komunikace mezi vedením komory a poslaneckými kluby. Zároveň však ocenil, že vedení poslaneckého klubu ODS je jediné, které dokáže vždy prosadit u svých členů to, na čem se dohodne se sociálními demokraty.

Zeman ke vztahům s ODS řekl, že ČSSD je připravena přes veškerou kritiku k prohloubení opoziční smlouvy s touto stranou, ale i na její vypovězení jejím politickým partnerem. Zeman řekl, že věří v naplnění smlouvy, a to i v bodě, který předpokládá změnu Ústavy a úpravu volebního systému.
Klausovu stranu pochválil za vyvážené stanovisko ke krizi v Jugoslávii. V této věci je podle něj mezi oběma stranami shoda.
Na adresu Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) předseda sociální demokracie řekl, že pokud nepřizná zločiny za dobu svého čtyřicetiletého režimu a nezreformuje se, nemůže být nikdy pro ČSSD koaličním partnerem. Ocenil ale podporu komunistických poslanců při schvalování státního rozpočtu. Dodal, že jeho strana je připravena s KSČM spolupracovat při prosazování konkrétních zákonů.
V projevech Zemana i předsedy senátorského klubu strany Zdeňka Vojíře zaznělo zklamání z výsledků loňských senátních voleb, v nichž se ČSSD prosadila pouze ve třech z 27 volebních obvodů. Vojíř volby hodnotil jako "výrazný neúspěch", Zeman hovořil dokonce o debaklu. Kritika směřovala hlavně ke špatnému a neodpovědnému výběru kandidátů, u nichž by se měla podle šéfa senátorů před pozicí uvnitř strany dávat přednost důvěryhodnosti navenek.
Účastníci sjezdu ČSSD mají během víkendu zvolit nové vedení strany, vyjádřit se k tezím dlouhodobého programu a novelizovat stanovy strany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video