Pokud totiž vláda zažádá o důvěru, musí sama získat 101 hlasů, jinak končí. Když ji zkusí opozice svrhnout, je tíha získání stoprvého hlasu na opozici.

Pokud totiž vláda zažádá o důvěru, musí sama získat 101 hlasů, jinak končí. Když ji zkusí opozice svrhnout, je tíha získání stoprvého hlasu na opozici. | foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Otestujte, zda máte důvěru, žádá ČSSD Nečase. Jinak ho zkusí sesadit

  • 388
V Poslanecké sněmovně se nyní hraje o to, zda premiéra Petra Nečase podporuje 101 zákonodárců. ODS, TOP 09 a skupina poslanců kolem Karolíny Peake totiž tvoří přesně polovinu dvousetčlenné komory. Sociální demokraté proto vyzvali vládu, aby si většinu ověřila v hlasování o důvěře.

Průzkum: výprask pro pravici

Podle dubnového průzkumu agentury CVVM by volby vyhrála ČSSD se 37 % hlasů. Výrazný úspěch by si připsali komunisté, volilo by je 20 % lidí, což je víc než ODS (17,5 %). Do Sněmovny by se ještě dostala TOP 09 (11,5 %) a těsně také lidovci (5,5 %).

"Pokud premiér Petr Nečas chce vládnout dál, očekáváme, že přijde a sám iniciuje hlasování o důvěře. Jinak hlasování vyvoláme my, aby se ověřilo, zda je vláda legitimní a má důvěru Sněmovny," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Pokud vláda neuspěje v žádosti o důvěru Sněmovny, končí. Naopak když ji zkusí sesadit opozice, potřebuje většinu všech poslanců, tedy 101 hlas.

Klíčové hlasy kolem hranice přežití vlády jsou nyní v nejistotě. Koaličních poslanců z ODS a TOP 09 je 93 (včetně Pavla Béma, který má pozastavené členství v ODS). Skupina Karolíny Peake nyní má sedm poslanců, u šesti členů klubu VV je nejisté, na čí stranu se přikloní.

Jazýčkem na vahách tak je například nezařazený poslanec Martin Doktor (vystoupil z ODS, ale v klíčových hlasováních jí pomáhá), případně Kristýna Kočí. Premiér Petr Nečas dal v minulosti jasně najevo, že na křehkou většinu spoléhat nechce.

Má vláda ve Sněmovně většinu?

Klíčová hlasování navíc jako by přitahovala problémy. V minulosti se například poslancům stávalo, že se na ně nedostavili kvůli údajné nemoci, proto není papírová většina 101 či 102 hlasů pro vládu prakticky žádnou zárukou bezpečí.

Opozice nyní spoléhá i na to, že kvůli vleklým koaličním sporům bude vláda pod tlakem, aby svou pozici stvrdila. Zejména proto, že koaliční smlouva nyní fakticky neplatí - VV nemají ve vládě žádné "poslušné" ministry.

Volby chtějí i komunisté a lidovci

Předseda komunistů Vojtěch Filip ocenil sebereflexi Karolíny Peake - tedy její vystoupení z VV - ale podle jeho slov ho překvapilo, že se přiklonila k vládě. "Předpokládám, že v úterý premiér navrhne rozpuštění Sněmovny a otevře cestu k novým volbám," řekl.

Pro nové volby se vyslovila i KDU-ČSL, která při těch posledních ze Sněmovny vypadla a nyní její preference opět atakují pětiprocentní hranici, takže by se lidovci do poslaneckých lavic mohli vrátit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video