ČSSD nabízí na Hrad Rychetského

  • 138
Sociální demokracie chce jít do třetí volby už se třetím kandidátem. Do třetice má být kandidát ale nejsilnější - měly by se na něm shodnout strany vládní koalice. Podle informací iDNES chce premiér Vladimír Špidla na jednání šéfů vládních stran nabídnout mimojiné jméno ministra spravedlnosti Pavla Rychetského. "Pan vicepremiér na seznamu je," potvrdil iDNES zdroj blízký Špidlovi. Rychetský ale podle svých slov o prezidentský úřad nestojí.

"Pan Rychetský už dříve řekl, že o prezidentský úřad nemá zájem a nebude o něj usilovat," řekla iDNES mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Na otázku, zda by Rychetský do kandidatury šel, pokud by se na něm shodli zákonodárci koaličních stran, Chaloupková odpověděla: "V tomto smyslu pana vicepremiéra ještě nikdo neoslovil."

"Pokud vím, jeho stanovisko se nezměnilo," dodala.

Šéf ČSSD jména tají
Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla jména svých hradních favoritů tají. "Jistěže existují určitá jména, ale teď se nebudou zveřejňovat," uvedl pro ČTK.

Mezi sociálními demokraty, kteří mají navrhnout kandidáta vhodného pro celou vládní koalici, se kromě Rychetského podle informací iDNES hovoří také o ombudsmanovi Otakaru Motejlovi či o senátorovi a bývalém šéfovi odborů Richardu Falbrovi.

Špidla? Nepadá v úvahu
Podle ČTK se v ČSSD hovoří o tom, že by o prezidentský post mohl usilovat i sám Špidla. "Hovořit se může, to jsou pouze slova, to nemá zvláštní hodnotu. Prostě žádné komentáře, žádné zveřejňování," prohlásil premiér.

"Byl by to jistě dobrý kandidát, na kterém by se mnozí shodli," říká výše zmiňovaný zdroj. "V dané chvíli to ale nepřipadá v úvahu."

Grebeníček: Motejla ne, Rychetský má problém s manželkou
Předseda KSČM Miroslav Grebeníček naznačil, že komunisté by nepodpořili ani Motejla ani Rychetského.

Motejl by podle mínění komunistů měl dokončit řadu věcí ve své stávající funkci, řekl novinářům v Ostravě Grebeníček. "Naznačil jsem, že tady bychom na to asi příliš neslyšeli," podotkl šéf KSČM.

V případě Rychetského pak Grebeníček vidí problém především v jeho manželce. "Byl to vicepremiér Rychetský, který naznačil, že paní Rychetská se nehrne do role první dámy. Pana Rychetského bereme vážně, jednali jsme, jednáme...jestli mu to maminka doma nedovolí, tak to respektujeme," podotkl s úsměvem Grebeníček.

O prezidentovi se bude mluvit už v úterý ráno
V úterý ráno se sejdou předsedové stran vládní koalice. Podle Špidly jde ale o pravidelnou schůzku, která se koná každý týden ve stejnou dobu.

Podle koaličních politiků by se však už při tomto setkání mohlo hovořit o vhodných kandidátech, pro které by bylo možné nalézt v parlamentu širší shodu.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach je přesvědčen, že by se měl vhodný prezidentský kandidát najít co nejdříve.

Na ostatní strany chce tlačit argumentem, že pokud nebude hlava státu zvolena brzy, převezmou její pravomoci zástupci sociálních demokratů.

"Měla by působit představa, že po dobu několika měsíců, možná roku, by vlastně tyto pravomoci vykonával Vladimír Špidla společně s Lubomírem Zaorálkem," řekl ČTK Škromach.

ODS a unie jsou pro přímou volbu
Pravicové strany vidé řešení spíše v přímé volbě prezidenta. "Chceme, aby se na kandidátech shodly především demokratické strany včetně ODS," vzkazuje předseda US-DEU Petr Mareš.

Podle něj není představitelné, aby budoucí prezident stál pouze na rozhodnutí komunistů. Unie chce proto i souhlas s kandidátem od ODS. Jinak by raději šla do přímé volby.

Přímou volbu podporují i občanští demokraté. Ti mají narozdíl od ostatních stran o kandidátovi jasno. Do třetí či do přímé volby vyšlou opět Václava Klause.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video