Poslanci z petičního výboru požadují od ministerstva kultury konkrétní seznam majetku, který vláda plánuje vydat při církevních restitucích.

Poslanci z petičního výboru požadují od ministerstva kultury konkrétní seznam majetku, který vláda plánuje vydat při církevních restitucích. | foto: Národní památkový úřad Telč

Chceme seznam majetku, který se má vydat církvím, odhlasovali poslanci

  • 236
Petiční výbor Sněmovny požaduje, aby ministerstvo kultury do konce října předložilo konkrétní seznam majetku, který by podle vládní koalice měl být vydán církvím při restitucích. Výbor se na tom usnesl při projednávání petice proti vládnímu návrhu restitucí.

Nové jednání o tom, jak by měly vypadat církevní restituce, nabídl vládě i církvím stínový ministr financí z ČSSD Jan Mládek. Podle něj je třeba najít širší politický konsensus. "To je jediné možné řešení, celá naše země to potřebuje. To, co potřebujeme, je ukončení restitucí, restituční tečka," řekl ve Sněmovně Mládek.

"Máme zatím téměř 40 tisíc podpisů," řekl poslancům člen petičního výboru Ivan Cinka. "Stále nevíme, jaké pozemky mají být církvi vráceny a jestli na ně mají nárok. Petici podepisovali lidé napříč spektrem, i věřící," uvedl Cinka.

V textu petice se také píše, že v současné ekonomické situaci je přílišným luxusem vydat církvím majetek v hodnotě 75 miliard korun a dalších 59 miliard korun během třiceti let, jak se na tom vláda dohodla se zástupci 17 církví a náboženských společností.

Mládek řekl, že navržený zákon může vytvořit nebezpečný precedens a že by se v případě jeho přijetí o majetek nakonec mohly přihlásit i jiné osoby, které o majetek přišly před 25. únorem 1948. O část svého bývalého majetku totiž katolická církev přišla při revizi prvorepublikové pozemkové reformy v roce 1947. "Problém je v tom, že některý majetek byl zabrán, ale v katastru to 25. února 1948 zapsáno nebylo," řekl při veřejném slyšení stínový ministr financí ČSSD.

Levice je jako Gromyko, také stále říká Nět, řekl poslanec TOP 09

Proti nápadu, že by vláda, církve a opozice měly znovu jednat o tom, jak naložit s bývalým církevním majetkem, se ohradil poslanec TOP 09 František Laudát.

"Za socialismu byl v Sovětském svazu politik Gromyko. Říkalo se mu pan Nět. Sociální demokracie se také tak chová. Jakmile by měl přijít nějaký konkrétní krok, zazní vždy nět," řekl Laudát. Vládní koalice se podle něj pokusí církevní restituce odhlasovat, i když síla vlády ve Sněmovně slábne. "Jak to dopadne, se uvidí," řekl Laudát.

Církevní restituce ve Sněmovně po vetu levicového Senátu zamrzly poté, co šestice poslanců ODS spolu s opozicí smetla vládní úsporný balíček s vyšší DPH. Nejmenší vládní strana LIDEM si pak vymínila, že o církevních restitucích by se nemělo hlasovat dřív, než vládní balíček napodruhé projde (více zde).

Zástupce petičního výboru Cinka poslancům v úterý řekl, že není jasné, zda vládní návrh neprolamuje prvorepublikovou pozemkovou reformu a její pokračování z roku 1947. "Mají aspoň poslanci seznam majetku určeného k vypořádání? Co na takovém seznamu může být tajného?" ptal se Cinka. Sociální demokratka Vlasta Bohdalová mu odvětila, že žádný takový seznam poslanci nemají.

Náměstek ministryně kultury František Mikeš při veřejném slyšení petičního výboru řekl, že cílem vlády je co nejdříve uzavřít otázku vyrovnání s církvemi, aby byly zmírněny některé křivdy. "Církve mají vykonávat svou činnost nezávisle na státu, hrazení platů duchovních je v rozporu s touto zásadou. Vrátit se má majetek, na kterém církve po staletí hospodařily a který přešel na stát v důsledku zjevných křivd," řekl Mikeš.

Usnesení, že by petiční výbor měl dostat informaci, jaký přesně majetek plánuje vláda vydat, nakonec prošel na návrh šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Pro usnesení hlasovalo šest opozičních poslanců, tři přítomní zástupci vládní koalice se zdrželi hlasování.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video