Úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka

Úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka | foto: David Neff, MAFRA

ČSSD míří více do středu, na konferenci do Olomouce pozvala i Švejnara

  • 115
Sociální demokracie nastavuje novou tvář, po neúspěchu ve sněmovních volbách se snaží přilákat nové voliče směřováním k politickému středu. Na sobotní konferenci v Olomouci pozvala například ekonoma Jana Švejnara nebo bývalého ideologa ODS Václava Bělohradského. Představit zde má také upravený volební program. Zaměřit se chce na ekologii.

Volba hostů ukazuje, že dříve "dělnická" ČSSD se vydává blíže středu a snaží se o image intelektuální strany. Účast Bělohradského a Švejnara potvrdil jeden poslanec a nepřímo i mluvčí strany Martin Ayrer: "Vydáváte se správným směrem v úvahách," řekl Ayrer. Šéf strany Bohuslav Sobotka uvedl, že hosty zveřejní strana v pátek. Pozvání přijal i expremiér Slovenska Robert Fico.

Sociální demokracie se bude celý den v Regionálním centru v Olomouci bavit, jak upravit volební program. Už myslí na krajské volby v roce 2012. "Chceme v něm mít více ekologie. Ukážeme, jak bychom sami pojali penzijní reformu," slibuje místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

V Olomouci budou straníci přemýšlet, jak si naklonit mladé voliče, které odehnal Jiří Paroubek. Dál strana schválí poselství voličům před volbami v říjnu. "Naši voliči souhlasí, že se musí zastavit zadlužování země. Ale škrty považují za nespravedlivé," uvedl Sobotka.

Sociální demokracii teď nahrála i masivní demonstrace odborů. Šéf ČSSD věří, že pokud strana uspěje ve volbách do Senátu, vláda už nebude moci s levicí zametat. "Nemůže pořád spoléhat na to, že Senát přehlasuje. Ne vždy má vláda čas, aby si takové operace mohla dovolit," míní Sobotka.

Na konci setkání se pak společně vyfotí kandidáti na senátory a primátory.

TVÁŘ ČSSD PŘIJDE S NOVÝM ŠÉFEM STRANY

Do půl roku mají být volby do předsednictva strany, už teď se dělí ČSSD na dvě frakce: Sobotka a Hašek

Ačkoli to vedení sociální demokracie na sobě nedává znát, uvnitř strany roste napětí. Hlavní otázkou je, kdo bude novým šéfem. Toho mají sociální demokraté zvolit zhruba za půl roku. Je zřejmé, že současnou gentlemanskou dohodu, kterou mezi sebou uzavřely dvě soupeřící frakce ve straně, vystřídá po komunálních volbách boj na ostří nože. Úřadující šéf Bohuslav Sobotka se netají tím, že směřování ČSSD do politického středu mu není příliš po chuti a společně se svými partnery Davidem Rathem a šéfem ústeckého kraje Petrem Bendou chtějí nasměrovat stranu levicověji než kdy předtím. Argumentují tím, že ve středu politického spektra je momentálně přetlak a snaha natlačit tam i ČSSD povede k jejímu výraznému oslabení. Proti opozici, kterou tvoří lidé kolem předsedy Asociace krajů ČR Michala Haška mají navíc podstatnou výhodu, díky Sobotkovi jsou více na očích. Nicméně, úřadující předseda si nemohl nevšimnout klesající přízně jeho spolustraníků. Za tu si podle nich může sám, protože po odchodu Jiřího Paroubka do ústraní ho nebylo téměř vidět. Na stole je ještě jedna otázka, jak nového předsedu zvolí. Sobotka je přímou pro volbu, tu ale zpochybňují jeho oponenti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video