Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD měnila své vedení, Kraus se pustil do Zemana

  23:03
- Sociální demokracie zažila nezvykle rušný víkend. Na zasedání ústředního výboru ČSSD si vyřizovali osobní účty předseda Miloš Zeman s poslancem Michalem Krausem. Při volbě místopředsedů se žádné překvapení nekonalo. Křeslo získal Stanislav Gross, jak bylo předem dohodnuto, druhý místopředsednický post, z něhož odstoupila Petra Buzková, získala poslankyně Jitka Kupčová.

Kraus Zemanovi vyčetl styl a chování. Zeman podle něho "onemocněl mocí, obklopil se zdí poradců a propadl pocitu všemohoucího". "Pokud, Miloši, nechceš svým nemocným JÁ zničit svou dlouholetou práci, začni se léčit," ukončil projev Kraus. Poté jej předal novinářům, kteří neměli na zasedání přístup.

Kritikou předsedy nešetřili podle dostupných informací ani další členové ústředního výboru, žádný z nich však prý už nebyl tak osobní a emotivní jako Kraus. "Řekla jsem řadu věcí, které byly možná tvrdé, ale byly pro uši členů ústředního výboru a nemám je v úmyslu zveřejňovat," řekla Buzková.

Ke Krausovu projevu poznamenala, že jej považuje za logickou protireakci na nedávnou zprávu předsedy Zemana, v níž Krause a poslance Lubomíra Zaorálka označil za zbabělce, hlupáky a vyžírky, kteří svými výroky v médiích poškozují vládu ČSSD.
Buzková složila funkci místopředsedkyně na protest proti podpisu dodatků k opoziční smlouvě s ODS i proti Zemanovu stylu. Grossovi své křeslo "přenechal" Zdeněk Škromach, který po něm minulý týden naopak převzal funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Zeman si změny pochvaloval. To, že Gross bude ministrem vnitra i členem úzkého vedení ČSSD, je podle něho jedině dobře: "Právě proto, aby nebyl vystaven tlakům nejrůznějších mafií a mohl jim účinně čelit, potřebuje politickou podporu. To vidím jako základní argument pro zvolení Stanislava Grosse." Kritické výroky na svou adresu se Zeman na tiskové konferenci snažil přejít mávnutím ruky: "Každý má právo říkat si svůj názor."  Zemanovi se nelíbilo, že Kraus svůj projev zveřejnil. "Kritika má probíhat na vnitrostranických fórech, nemá se zbytečně medializovat, protože to poškozuje celou sociální demokracii. Právě proto nebudu odpovídat na vyjádření poslance Krause," řekl Zeman.

Kraus však svůj projev zveřejnil záměrně - chtěl reagovat na rovněž veřejnou Zemanovu zprávu, v níž byl označen za hlupáka a vyžírku, a zároveň chtěl upozornit na "porušování vnitrostranické demokracie".

"V ČSSD se cenzuruje přístup stranických představitelů, například mě, na tiskové konference v Lidovém domě a do diskusních televizních pořadů," tvrdí Kraus. Zemanovi vyčetl, že k ministrům přistupuje jako ke spotřebnímu materiálu a neustále uráží novináře. "Onemocnění mocí ve spojení s pracovním vypětím a permanentním stresem dělá z Miloše Zemana nevypočitatelnou osobu, která kolem sebe šíří zlobu, strach, faleš a nenávist," dodal. Podle informací z uzavřeného jednání ústředního výboru Zeman Krausův projev tvrdě odsoudil, řekl, že v něm nebyl žádný argument. "Že by tento projev mohl vyvolat obrat ve stylu a práci Miloše Zemana, to rozhodně ne.

Zeman jenom připustil, že se někdy dopustil vůči novinářům ostřejších výroků, ale dodal, že kritizuje pouze některé novináře. To tak bylo zhruba všechno, co řekl," popsal Zemanovu reakci šéf pražské ČSSD Karel Šplíchal. On, stejně jako někteří další oslovení zástupci ústředního výboru, považoval projev poslance Krause za zbytečně vyhrocený. "Je to osobní souboj. Já mám jiné představy a názory," řekl Zdeněk Škromach.
Šéf senátorů ČSSD Zdeněk Vojíř potvrdil, že Zemana kritizovalo ještě několik členů ústředního výboru, ale žádný s takovou razancí jako Kraus: "Z několika vystoupení vyplývala kritika práce a postupu Miloše Zemana. Jako nejvýstižnější mi přišla věta jednoho z vystupujících, že Zeman dává příliš důraz na obsah a málo dbá na formu. Většina výtek ale byla myšlena dobře, jako snaha pomoci panu předsedovi," řekl Vojíř.

To, že Zeman má na své straně stále naprostou většinu zhruba stopadesátičlenného ústředního výboru, potvrzuje fakt, že jeho písemná zpráva (obsahující výpady na stranické kolegy) byla s přehledem schválena. Hladce proběhla i tajná hlasování o nových místopředsedech.

Gross neměl při volbě do Škromachem uvolněné funkce žádného protikandidáta a získal 117 ze 132 platných hlasů, Jitka Kupčová porazila soupeřku Marii Součkovou ze severních Čech poměrem hlasů 97:43.

Ocenění za znovuzískání Lidového domu
Sociální demokraté na své zasedání rovněž ocenili devatenáct členů strany za zásluhy při řešení sporu o vlastnictví pražského sídla sociální demokracie - Lidového domu.

Mezi oceněnými byli například někdejší hospodářský tajemník Ivan Havlíček, sociální demokraté žijící v zahraničí, nynější místopředseda pro hospodaření Karel Kobes, ale i jeho předchůdce Ivo Svoboda a jeho blízká spolupracovnice Barbora Snopková. Ti nyní čelí obvinění v souvislosti s jejich aktivitami v mělnické firmě Liberta.

Vlastnictví Lidového domu sociální demokracii definitivně přiznal Ústavní soud počátkem letošního roku.

Mgr.Stanislav Gross se narodil 30. října 1969. Před listopadem 1989 absolvoval střední dopravní školu a pracoval jako strojvedoucí. Do sociální demokracie vstoupil krátce po jejím založení na začátku devadesátých let. Ve volbách v roce 1992 byl poprvé zvolen poslancem za ČSSD. Od té doby parlamentní lavice neopustil. Od roku 1995, tedy od svých šestadvaceti let, stojí v čele poslaneckého klubu ČSSD. V lednu 1996 byl v sociální demokracii oficiálně "jmenován" odborným mluvčím alias stínovým ministrem vnitra. Po volbách v roce 1998 však do vlády nevstoupil. Stal se místopředsedou Poslanecké sněmovny. Gross je podruhé ženatý a má dvouletou dceru.
JUDr. Jitka Kupčová se narodila 5. prosince 1952. Před svým vstupem do politiky pracovala jako podniková právnička a.s. ČZ Strakonice. Ve volbách v červnu 1996 získala poslanecký mandát z třetího místa jihočeské kandidátky. Od února 1998 předsedá ústavně-právnímu výboru. V říjnu 1998 se stala členkou parlamentní delegace pro spolupráci s Evropským parlamentem a od letošního ledna pracuje v organizačním výboru Poslanecké sněmovny. Kupčová je místopředsedkyní jihočeského regionálního výboru ČSSD.

Nová místopředsedkyně ČSSD sedmačtyřicetiletá Jitka Kupčová

Barbora Snopková přebírá od předsedy ČSSD Miloše Zemana ocenění za zásluhy při řešení sporu o vlastnictví Lidového domu, 9. 4. 2000

Exministr financí Ivo Svoboda přebírá od Miloše Zemana ocenění za zásluhy při řešení sporu o vlastnictví Lidového domu, 9. 4. 2000

Bývalý místopředseda ČSSD a šéf poslanců Zdeněk Škromach

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...