Místopředseda Martin Starec, který má na starost stranické finance.

Místopředseda Martin Starec, který má na starost stranické finance. | foto: Petr Topič, iDNES.cz

ČSSD dostala nejvíc peněz od místopředsedy představenstva Českých drah

  • 29
Stejně jako podnikatelé daně, musí i politické strany odevzdat výsledky svého hospodaření do konce března. ČSSD to zvládla už ve středu a její výroční zprávu představil místopředseda Martin Starec, který má její sestavování na starosti. ČSSD podle ní loni hospodařila s rekordním přebytkem.

Dary, které nejsilnější vládní strana dostala, pocházejí především přímo od jejích členů nebo nestraníků, kteří za ČSSD působí ve Sněmovně nebo v Senátu.

Nejvyšší dar straně za loňský rok poskytl sociální demokrat ze Zlínského kraje Ludvík Urban. Straně věnoval něco málo přes 174 tisíc, což je skoro o sto tisíc korun víc, než kolik jí poskytl druhý nejštědřejší dárce.

Urban je sice jen řadovým krajským zastupitelem, ale v listopadu roku 2014 se stal místopředsedou představenstva státního podniku České dráhy, kde pobírá plat okolo tří milionů korun ročně. Dar ve výši 174 tisíc korun by tedy pro jeho kapsu neměl být vážným problémem.

Nejsem tady z protekce

„Neprávem se říká, že jsem v Českých drahách kvůli členství ve straně, ale já jsem tento obor vystudoval a celý život pracuji na železnici,“ tvrdí Urban s tím, že neřešil, kolik straně poskytují ostatní. Za rok 2014 Urban straně žádný dar nevěnoval a za dva roky předtím jí připsal celkem 80 tisíc korun.

Po padesáti tisících zase straně věnoval trojlístek nestraníků - poslankyně Marie Benešová a senátoři František Bublan a Jan Žaloudík. „Ctím dohody, takto jsme se dohodli, když jsem byla zvolena, je to částka, kterou by měl dávat každý poslanec, který je členem,“ uvedla Marie Benešová.

Senátor Bublan zase podle svých slov nechce zneužívat svého nestranictví. „Členské příspěvky se platí podle usnesení ústředního výboru a mohou být od jedné koruny do padesáti tisíc,“ vysvětluje Martin Starec pravidla ve straně.

Mezi všemi dárci ČSSD se nenašel ani jeden jednotlivec, který by nebyl buď členem strany, nebo nestraníkem za ČSSD a zároveň věnoval straně víc než dvacet tisíc. Dary od jednotlivců přitom loni dosáhly více než 1,5 milionu korun.

Dary nejsou hlavním příjmem

Celkem ČSSD za loňský rok obdržela dary ve výši pouze 1,8 milionu korun. To je asi třináctkrát méně než v roce 2014 a také třiapůlkrát méně, než kolik za minulý rok dostali lidovci. Těm se objem darů oproti roku 2014 snížil jen trojnásobně. „Minulý rok byl nevolební, takže zájem o sponzoring byl samozřejmě menší,“ vysvětluje Starec.

Na členských příspěvcích strana vybrala přes osmnáct milionů korun. Podle Starce nejsou pro stranu dary hlavním příjmem, a nebyl tak pro ni problém je nahradit vlastní činností - především pronájmem stranických nemovitostí, za který ČSSD inkasovala okolo 20 milionů korun.

Díky tomu a především díky státním příspěvkům (přes 133 milionů) ČSSD za loňský rok hospodařila s přebytkem necelých 27 milionů korun a ještě stačila splatit 27 milionů z kontokorentního úvěru a 3 miliony své vlastní akciové společnosti Cíl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video