Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD hodlá ukončit opoziční smlouvu

  17:47
ČSSD bude jednat s ODS o ukončení opoziční smlouvy ke dni parlamentních voleb. Když se nedohodnou, ČSSD smlouvu vypoví sama. Rozhodl o tom ústřední výkonný výbor sociálních demokratů. Mandát k vyjednávání dostal předseda strany Vladimír Špidla a místopředsedové Stanislav Gross a Marie Součková. Politologové a představitelé Koalice návrh sociálních demokratů na ukončení smlouvy již dříve označili za předvolební gesto.

Špidla na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru připustil, že ODS se do oficiálního zrušení smlouvy nechce. Podle občanských demokratů je jednání o zrušení zbytečné, platnost dokumentu podle nich vyprší dnem voleb.

Když ODS na žádost sociálních demokratů nepřistoupí, sociální demokraté zruší smlouvu dopisem adresovaným předsedovi strany Václavu Klausovi. "Pokud představitelé ODS nebudou souhlasit, ukončí ČSSD platnost jednostranně," řekl Špidla.

Smlouva je nástroj na jedno použití, tvrdí Špidla
Šéf ČSSD Vladimír Špidla tvrdí, že smlouva byla nástroj na jedno použití a o novém uspořádání musí rozhodnout voliči. O úmyslu vést s ODS jednání o ukončení opoziční smlouvy informoval Špidla po jednání předsednictva sociální demokracie v polovině března.

"Účelem opoziční smlouvy zejména bylo urychlit vstup země do Evropské unie, zabránit prudkému snižování daní či povinnému důchodovému spoření a udržet neplacené zdravotnictví. Nyní se ale blíží volby a vzniká nová politická situace," prohlásil tehdy Špidla.

Podle šéfa ČSSD smlouva splnila svůj cíl a nyní je třeba začít s "čistým stolem". Vladimír Špidla již dříve dal jasně najevo, že sociální demokracie musí jít do sněmovních voleb svobodná a bez závazků. ODS označil za hlavního volebního rivala.

SMLOUVA SE NELÍBILA

Opoziční smlouva sice na jedné straně umožnila vznik poměrně stabilní vlády, na druhou stranu však podle řady politologů zablokovala politické prostředí v ČR a nastolila v něm nestandardní poměry. Proti smlouvě nejdůrazněji protestovali lidovci, kteří ji považovali za protiústavní. Prezident Václav Havel smlouvu označil za nestandardní dokument, který nemá v zahraničí obdobu.

Klaus: Je nutné hlasování o důvěře vládě
Místopředseda ODS Miroslav Beneš nevidí důvod k jednání o ukončení smlouvy. "Pokud chce ČSSD jednat o jejím vypovězení, měli by premiér Miloš Zeman i vicepremiér a předseda sociální demokracie Vladimír Špidla odstoupit z vlády," míní Beneš a podotkl: "Pokud na tom budou sociální demokraté trvat, ODS bude jednat."

Předseda ODS a sněmovny Václav Klaus na konci února prohlásil, že jednání o vypovězení opoziční smlouvy musí předcházet hlasování o důvěře vládě.

"Neodmyslitelnou součástí takového usnesení ČSSD musí být i rozhodnutí navrhnout Poslanecké sněmovně hlasování o důvěře současné menšinové vládě," reagoval.

Špidla ovšem odmítl spojovat otázku vypovězení smlouvy s hlasováním o důvěře vládě. Podle něj pro to není důvod, když opoziční smlouva skončí až volbami.

"Myslím, že ke konci volebního období mají být všechny věci vyjasněny a stůl má být uklizen, proto navrhneme jednání o ukončení smlouvy ke dni voleb," vysvětlil Špidla.

Smlouva předpokládá smírčí řízení
Opoziční smlouva určovala dění na politické scéně v České republice v posledních čtyřech letech  Dokument umožnil po volbách do sněmovny v roce 1998 existenci menšinové vlády ČSSD.

Dohoda mezi ODS a ČSSD z roku 1998 předpokládá smírčí řízení, když jedna ze stran dospěje k názoru, že smlouva se podstatným způsobem neplní a vznikají důvody pro vypovězení.

Podobné rozhovory vyvolala ODS na podzim 1999 kvůli nespokojenosti s politickou situací. Jednání stran vyvrcholilo v lednu 2000 podpisem takzvaného tolerančního patentu, který umožnil ČSSD mimo jiné prosadit státní rozpočty na roky 2000 až 2002 a změny volebního systému.

Obě strany se při podpisu opoziční smlouvy zavázaly, že po dobu volebního období sněmovny žádná z nich nebude hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Přitom ještě několik dní před volbami v roce 1998 předseda ODS Václav Klaus Zemanovi vzkázal: "Spekulace o tom, že ODS bude po volbách tolerovat menšinovou vládu sociální demokracie, jsou neopodstatněné a nesmyslné."

Opoziční smlouva byla překvapivé řešení
Přestože se očekávaným vítězem voleb v roce 1998 stala ČSSD, většinu 102 hlasů ve sněmovně získaly společně ODS, KDU-ČSL a Unie svobody (US). Již první signály naznačily, že představitelé těchto stran se těžko shodnou na podmínkách pro vznik většinové vlády.

Jednáním o sestavení vlády prezident pověřil předsedu ČSSD Miloše Zemana. Vzhledem k odmítání KSČM se jeho manévrovací prostor zúžil na ODS, KDU-ČSL a Unii svobody. Vstoupit do vlády se sociální demokracií byli ochotni lidovci, podmiňovali to ale účastí Unie svobody. Unie však setrvala na svém předvolebním slibu a spolupráci s ČSSD odmítla. A to přesto, že v jednu chvíli byla na stole i nabídka na vládu KDU-ČSL, US a ČSSD v čele s předsedou lidovců Josefem Luxem.

Nepřehledná situace nakonec vyústila v překvapivé řešení - ČSSD a ODS spolu uzavřely smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí, která se proslavila pod názvem opoziční smlouva. Smlouva umožnila vznik vlády ČSSD a ODS zaručila místa předsedů obou parlamentních komor.

Vladimír Špidla po zasedání grémia ČSSD, kde oznámil, že jeho strana chce vypovědět opoziční smlouvu s ODS. (16. března 2002)

Vladimír Špidla po zasedání grémia ČSSD, kde oznámil, že jeho strana chce vypovědět opoziční smlouvu s ODS. (16. března 2002)

Vladimír Špidla po zasedání grémia ČSSD, kde oznámil, že jeho strana chce vypovědět opoziční smlouvu s ODS. (16. března 2002)

Vladimír Špidla po zasedání grémia ČSSD, kde oznámil, že jeho strana chce vypovědět opoziční smlouvu s ODS. (16. března 2002)

Vladimír Špidla po zasedání grémia ČSSD, kde oznámil, že jeho strana chce vypovědět opoziční smlouvu s ODS. (16. března 2002)

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...