Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD hledala předsedu a prezidenta

  20:28
Na krajských konferencích sociálních demokratů hledali delegáti příštího prezidenta a také předsedu své strany pro březnový sjezd. Rozebíral se neúspěch v prezidentských volbách. I přes kuloárovou kritiku většina konferenci šéfa strany Vladimíra Špidlu podpořila. Výjimkou je Hradec Králové.

Špidla hodlá na březnovém sjezdu post předsedy obhajovat. Svou pozici si udržel u karlovarské, jihomoravské, pardubické a středočeské ČSSD. Již dříve ho do předsednického křesla navrhli sociální demokraté v Plzeňském, Jihočeském, Moravskoslezském a Zlínském kraji a na Vysočině.

Gross ve svém projevu na koncernci Středočechů hovořil o postoji české vlády k irácké krizi, reformě veřejných financí a chystané volbě nového vedení ČSSD. "Vladimír Špidla je člověk, který by měl dostat šanci," řekl Gross na adresu současného šéfa strany.

"Myslím si, že Vladimír Špidla bude jediným kandidátem", řekl v Olomouci na konferenci místopředseda strany Zdeněk Škromach. "Myslím si, že Vladimír Špidla je v tuto chvíli předsedou strany, a věřím tomu, že bude předsedou strany i po sjezdu," řekl.

Také v Karlových Varech Špidlu nakonec většina delegátů ve funkci podpořila. V kuloárech však ale zdaleka nezněla jen podpora. 

Pražští delegáti hovořili v souvislosti s březnovým sjezdem o možném personálním zemětřesení.  Jsou již dlouho znepokojeni tím, že Špidla prý se stranickou základnou málo komunikuje.

Kde ale naopak delegáti Vladimíra Špidlu nepodpořili, je Hradec Králové. Těsným poměrem hlasů nepodpořili návrh, aby premiér znovu kandidoval na šéfa strany. Zdejší sociální demokraté tak nemají pro březnový sjezd vlastního kandidáta.

V Libereckém kraji ztroskotala konference na zpochybněných mandátech některých členů a byla přeložena na únorový termín.

Kromě komunistů musí chtít prezidenta všichni
Podpora přijatelného prezidentského  kandidáta musí podle místopředsedů Zdeňka Škromacha a Stanislava Grosse, ale i ministra kultury Pavla Dostála, zahrnovat celé politické spektrum. "S výjimkou komunistů," shodli se.

ČSSD podle nich musí společně s koaličními partnery, a možná dokonce ještě dál napříč politickými stranami najít jméno, které bude pro třetí volbu prezidenta průchodné. "Jediné, co v této chvíli lze říci, je to, že to nebude výrazně sociálnědemokratický kandidát," řekl Dostál.

Jako o možných prezidentských kandidátech se spekuluje například o ombudsmanu Otakaru Motejlovi či bývalém ministru zahraničí Jaroslavu Šedivém.

Mezi zákonodárci se jako o vhodných adeptech, na nichž by se mohly politické strany shodnout, hovoří také o bývalém ministru zahraničí Jiřím Dienstbierovi, šéfovi Senátu Petru Pithartovi, astrofyziku Jiřím Grygarovi, velvyslanci ve Vídni Jiřím Grušovi či senátoru Josefu Jařabovi. Padlo také jméno ministra spravedlnosti Pavla Rychetského.

Delegáti diskutovali o neúspěšné volbě
Šéf strany Vladimír Špidla soudí, že hlavní příčinou neúspěchu páteční prezidentské volby byla nevhodná strategie. Řekl to novinářům před setkáním s delegáty pražské konference. Podle něj strana udělala chybu, když na funkci nominovala člověka "ze svého jádra".

Špidla také zpochybnil, že převahu hlasů pro Václava Klause způsobila rozpolcenost ČSSD. "To je otázka, jak to bylo. Je pravda, že sociální demokracie v tomto směru nebyla zcela jednotná. Ale volba byla tajná, a já se mohu pouze domnívat, jaké bylo skóre. Pro mě pouze bylo pozoruhodné, že součet hlasů pro Václava Klause se rovnal součtu hlasů ODS a komunistické strany," konstatoval premiér.

První místopředseda ČSSD Stanislav Gross na středočeské krajské konferenci varoval, že nejsilnější politická strana by neměla padat a stát s volbou prezidenta.

"Volbou prezidenta republiky nekončí svět," řekl. Varoval také před tím, aby sociální demokracie spoléhala na komunisty. "Komunisté slibovali více, než mohli. Každé oslabení sociální demokracie přidává hlasy komunistům," upozornil.

Naopak předseda poslaneckého klubu ČSSD Milan Urban považuje obě dosavadní neúspěšné prezidentské volby za ostudu pro celou sociální demokracii. Urban na středočeském jednání poznamenal, že bude-li ČSSD nadále nejednotná, stane se soustem pro politické oponenty.

"Obě volby prezidenta byly ostudou ČSSD, kterou budeme těžko svým členům a veřejnosti vysvětlovat," prohlásil. Varovným signálem podle něj je také to, že nejvyšší orgány ČSSD o podpoře stranických kandidátů rozhodly, ale zákonodárci to nerespektovali.

Další články

Rozklad ČSSD se prohloubil

´Operace Důchodce´ nevyšla

Část ČSSD půjde Špidlovi po krku

 

V první prezidentské volbě navrhla ČSSD exministra spravedlnosti Jaroslava Bureše, ve druhé bývalého předsedu strany a někdejšího premiéra Miloše Zemana. Oba kandidáti vypadli hned v prvním kole, když nezískali podporu ani všech svých stranických kolegů. Zejména páteční debakl Zemana prohloubil uvnitř sociální demokracie napětí. O volbě prezidenta více čtěte ZDE.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  11:32

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

Útok na školačky ve Francii. Dvě jsou pobodané, třetí podlehla zástavě srdce

19. dubna 2024  10:23,  aktualizováno  11:32

Ve čtvrtek zemřela ve Francii čtrnáctiletá dívka, která prodělala zástavu srdce po nedalekém útoku....

V Polsku zatkli dva podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29

V Polsku byli zadrženi dva lidé podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Správu Pražského hradu povede ekonom Vyhnánek, bývalý náměstek primátora

19. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:20

Správa pražského hradu v pátek oznámila jméno nového ředitele. Stane se jím dosavadní ředitel...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...