Stranická oranžáda ČSSD při startu předvolební kampaně v Brně (28. srpna 2012)

Stranická oranžáda ČSSD při startu předvolební kampaně v Brně (28. srpna 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

ČSSD stáhla Oranžový životabudič, musí doplnit chybějící údaje

  • 113
Předvolební mítinky ČSSD se několik dní budou muset obejít bez speciálního nápoje nazývaného Oranžový životabudič. Sociální demokraté ho rozdávali návštěvníkům zdarma, ale jeho označení odporovalo zákonu. Strana slibuje, že nedostatky napraví za jeden den.

"Veřejnosti se omlouváme. Došlo k chybě externího dodavatele nápoje, který na lahev opomenul dodat jméno výrobce. Ihned po zjištění této skutečnosti jsme distribuci pozastavili. Údaje budou dnes doplněny a nejpozději zítra se Oranžový životabudič znovu vrátí na naše předvolební mítinky," uvedl volební manažer ČSSD Jan Hamáček.

Právě údaje o výrobci a distributorovi na etiketě nápoje chybí. "Potraviny musí být označeny několika údaji včetně distributora, prodejce nebo výrobce. Skutečnost, že jsou distribuovány zdarma, je od této povinnosti neosvobozuje," řekl iDNES.cz Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce. (více o pochybení s Oranžovým životabudičem čtěte zde)

Sociální demokraté nejprve nechtěli prozradit, kdo je výrobcem nápoje. Nakonec uvedli, že jím je kladenská společnost Kalabria. Ta vyrábí nealkoholické nápoje už od roku 1910. Firmu založil lékař spolu s majitelem drogerie, kteří prorazili s nápojem z citronů dovážených z Calabrie v Itálii. Od něho odvodila i svůj název.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video