ČSSD v úterý požádá o svolání mimořádné schůze jednoho ze sněmovních výborů. Ilustrační foto

ČSSD v úterý požádá o svolání mimořádné schůze jednoho ze sněmovních výborů. Ilustrační foto | foto: Michal Doležal, ČTK

ČSSD chce ve Sněmovně „grilovat“ Pospíšila a žalobce Zemana

  • 17
Opoziční ČSSD žádá o svolání mimořádného jednání sněmovního ústavně právního výboru. Důvodem jsou pochybnosti ve fungování státního zastupitelství. Sociální demokraté požadují, aby se výboru proto účastnili také ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

"Pro svolání výboru máme zajištěno potřebných šest hlasů, tedy dvě pětiny členů výboru," oznámil poslanec ČSSD a člen výboru Jeroným Tejc. O mimořádné svolání výboru bude ČSSD žádat jeho předsedkyni Karolínu Peake v úterý. Schůze by se pak mohla konat v druhém červnovém týdnu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by podle ČSSD měli členům klubu vysvětlit zveřejnění interního dokumentu, který souvisí s vyšetřováním kauzy údajné korupce ve Státním fondu životního prostředí.

"Oba zmínění by měli poslancům osvětlit stávající situaci ve státním zastupitelství. Budeme žádat vysvětlení personálních sporů i poskytnutí informací o možném ovlivňování kauzy Pavla Drobila," dodal Tejc.

Dokument vyšel v Respektu v pondělí. Vyplývá z něj, že nadřízená navádí státní zástupkyni k tomu, jak má v kauze postupovat. To, že by se jednalo o ovlivňování, ale tvůrkyně dokumentu i jeho příjemkyně později odmítly. Stejně tak jakékoliv zasahování popřel exministr životného prostředí Pavel Drobil, který v kauze figuruje.

"Jakmile pan nejvyšší státní zástupce dostane pozvánku, bude na ni reagovat. Předpokládám ale, že bude-li to s ohledem na jeho pracovní program možné, schůzky se zúčastní," řekla Zemanova mluvčí Helena Markusová.

ČSSD také bude znovu žádat, aby Pospíšil vyhověl Zemanovi a odvolal pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu. Média v poslední době zveřejnila několik kauz, které byly odloženy. K nedořešení přispěly údajně i Rampulovy zásahy. Pražský vrchní zástupce ale za informacemi v médiích vidí útoky na žalobce, které mají destabilizovat jejich práci.

Sociální demokracie naznačuje, že v případě dění kolem státního zastupitelství se nemusí spokojit jen s mimořádným jednáním výboru. "Sociální demokracie hodlá využít všechny prostředky, aby toto téma bylo projednáváno v Poslanecké sněmovně," řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Následovat proto budou pravděpodobně i interpelace na ministra spravedlnosti. V minulosti opoziční politici kvůli kauze ProMoPro požádali už dvakrát o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue