Diskuze

Dýcháme nejčistší vzduch za poslední desítky let, problémem je ale ozon

I když jsou meteorologové zatím zdrženliví, přináší čerstvá Zpráva o kvalitě ovzduší za rok 2019 pozitivní informace. Téměř všechny hodnoty znečištění ovzduší klesají, výjimkou je jen přízemní ozon. Dýcháme nejčistší vzduch za poslední desítky let.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J24i86ř39í 27J37o69h84n

27. 1. 2020 11:20

Problémem je, že u stanice často nesplňují legislativní předpisy na umístění odběrného místa vzorků. Podle směrnice EU- 2008/50/EG Evropského Parlamentu a Rady z 21. 05. 2008 o Kvalitě vzduchu a čistějším vzduchu pro Evropu musí platit:

Pro všechny znečišťující látky nesmí být vzorkovací místa měřidel související s dopravou vzdálena více než 10 metrů od okraje silnice, která se má měřit.

U dopravou zatížených křižovatek musí být vzorkovací místa měření související s dopravou nejméně 25 metrů od okraje křižovatky. Dopravou zatížená křižovatka je ta, která přerušuje tok dopravy a způsobuje kolísání emisí (díky provozu stop-and-go) ve srovnání se zbytkem silnice.

Výška vzorkovací místa související s dopravou musí být ve výšce mezi 1,5 a 4 m nad povrchem.

A nyní mi vyjmenujte, které měřicí dopravní stanice v Praze tyto požadavky splňují.

0 1
možnosti
PV

Např.: Praha 2-Legerova, Praha 8-Karlín, Praha 10-Vršovice

Stanice Praha 9-Vysočany a Praha 10-Průmyslová jsou u křižovatek, blíže než 25m

0 1
možnosti
MZ

Inverze = super vzduch. Super!

1 0
možnosti
JK

Ano, dnes už se to dá i dýchat. Ale taková inverze v Ústí koncem 80. let to byla lahůdka.

1 0
možnosti
PM

Aha, tak podle klimafanatiků už produkují auta i ozon. :-) Jj k podpoře nesmyslné elektromobility se hodí každá lež.

2 2
možnosti
PHH

Laskavě, než něco napíšete, tak si trošíčku promyslete. Člověk taky nemá ve fekáliích čpavek a přitom hnojiště se používalo k odvšivování, protože vši čpavkové výpary omámí. To jsou záhady, že?

0 1
možnosti
LK

Teď jsem se byl projet na kole.Jednoznačná diagnóza, otrava kyslíkem,aneb afinita s filmem ropáci.

0 0
možnosti
PM

Kecy. Aut přibývá, stále se všemožně podporují, a vzduch zejména ve městech a rekreačních střediscích je čím dál horší. Lidi si na to zvykají a už jim to přijde normální. Záměrně se vyhodnocují jen složky produkované průmyslem a elektrárnami, nikoli motorismem. A lidem to vyhovuje, protože jim nikdo neříká, že by se měli omezovat.

2 2
možnosti
MR

Co pises je nesmysl. Vubec se nevyhodnocuji emise ale imise. Podstatny rozdil. Ale i emise se vyhodnocuji ve vsech zakladnich slozkach. Prumysl doprava domacnost.

2 0
možnosti
JB

J97a66n 17B58a90r26t84a

26. 1. 2020 14:08

Vlada by mela neskutecne tlacit na Polaky, snazit se pres EU, aby platili pokuty, aby platili kompenzace za znecisteni, ktere jde do CR. Roky meli neskutecne vyjimky a nijak s tim nepohli.

0 0
možnosti
PM

Jasně, za všechno můžou Poláci. A Rusáci, Číňani... Vaše milované autíčko nemůže vůbec za nic.

0 2
možnosti
LC

Víte, já čistotu ovzduší a klima samozřejmě rozlišuji a to velmi důsledně. Je tam totiž zásadní rozdíl v tom, že čistotu ovzduší člověk ovlivnit může a ovlivňuje. Ale u klimatu je to jen neprokázaná domněnka a trouby ze sebe dělají ti, co na to jak ovce naskakují a nenamáhají se u toho používat mozek.

1 1
možnosti
PHH

Neprokázaná domněnka? Přečtěte si o tom něco.

1 1
možnosti
PHH

Tvorba ozonu (o3) je přímo závislá na koncentracích NOx a těkavých uhlovodíků (VOC) z nichž některé patří mezi prekurzory O3. Z toho plyne, že pokud je přízemní O3 vysoko, tak ovzduší čisté být nemůže.

Cit.

Při tvorbě fotosmogu je jasně vidět provázanost koncentrací NOx, VOC a ozonu. Fotosmog vzniká následujícím způsobem. V dopoledních hodinách jsou z výfukových plynů automobilůvnášeny do ovzduší uhlovodíky při nedokonalém spálení benzinu a rovněž NO. V průběhu dne se při inverzi pomocí slunečního světla ve fotosmogové atmosféře nad městem mění profil koncentrací škodlivých látek. Zprvu vysoké koncentrace NO a uhlovodíků prudce klesají, za to však silně stoupají koncentrace aldehydů a troposférického ozonu. Koncentrace NO2 projde maximem, neboť NO2 vznikající zpočátku podle rovnice (1), se posléze mění na kyselinu dusičnou a tím zaniká.

Viz http://tresen.vscht.cz/kap/data/studentska_cinnost/obhajoba_semestralniho_projektu_2007/36_stanoveni_voc_a_vybranych_parametru_v_ovzdusi_znecistenem_automobilovou_dopravou._soubor.pdf

Jiných zdrojů a měření, která to potvrzují, je celkem dost.

0 0
možnosti
MR

No myslim ze klicovou roli hraje i teplota a to je ten problem ze roste.

0 0
možnosti
MK

Já bych tvrzení že se uhlíkatá stopa v Evropě sice mírně ale přece jen snižuje zakázal, je to v příkrém rozporu s tvrzením slečny Thunbergové:-P

0 1
možnosti
PHH

Četl jste ten článek? Podle mereorologa jseme loni a předloni měli jen trochu víc štěstí, protože nebyly tak časté inverze. Možná, že za to může i změna klimatu, viz článek

0 0
možnosti
JK

Ať se na mě pánové a dámy z ČHMÚ nezlobí, ale směroplatný je názor Grety. Dokud se k situaci v Čechách nevyjádří, jsou diskuse na toto téma plané.

1 0
možnosti