Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Testovat očkované by bylo ideální, ale potřeba motivace dle expertů převažuje

  18:07
Míra šíření viru SARS-CoV-2 na podzim v Česku předčila i pesimistické scénáře Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Je současný systém, kdy se při vstupu do společných prostor musí negativním testem na covid-19 prokazovat pouze neočkovaní, dostatečný ve zvládání epidemie? Redakce iDNES.cz proto oslovila odborníky s dotazem, zda by se platným testem neměli prokazovat i očkovaní jedinci.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

„V ideálním světě by se měli testovat i očkovaní. V reálném světě je potřeba motivovat lidi, aby se nechali naočkovat. Potřebují nějakou výhodu,“ sdělil například prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Molekulární imunolog Václav Hořejší by byl pro testování všech. „Pokud kdekoli z jakýchkoliv důvodů testujeme neočkované, tak bychom logicky měli testovat i očkované. Jak víme, i ti mohou být infikovaní, i když onemocní mnohem méně často než neočkování,“ myslí si.

S Hořejším nesouhlasí Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů: „Není sporu o tom, že i očkovaný se může nakazit a virus šířit, protože si nemusí uvědomit, že nakažený je. Nicméně plošné testování nedává smysl, to by se opravdu musela testovat celá populace.“ Pravděpodobnost, že očkovaný člověk je zdrojem nákazy pro ostatní, je podle něj zásadně menší.

Epidemie skokově žene zájem o covidové léky. Největší zájem je o Regeneron

Rozdíl mezi testováním očkovaných a neočkovaných vnímá i epidemiolog Rastislav Maďar, člen Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Podle něj se do nemocnic dostávají zejména ti neočkovaní, což však neznamená, že není situace pobobně kritická, jako tomu bylo loni.

„V současné situaci je nutné znovu zdůrazňovat jako hlavní kritérium incidenci a ne obsazenost nemocnic. To totiž přinese zpoždění reakce bez možnosti rychlého zvrácení nepříznivé situace,“ uvedl pro iDNES.cz.

„Lidem chybí ohleduplnost. I když jsem očkovaný a mám nějaké příznaky, tak nikam nechodím a nechám se vyšetřit. Dennodenně vidím lidi, kteří chodí čtyři dny do práce s respiračním onemocněním a až poté vyhledají lékaře, což není dobře. A je úplně jedno, zda jsou očkovaní či neočkovaní. Ohleduplnost je lepší než sebelepší epidemiologické opatření.“

Petr Šonkapředseda Sdružení praktických lékařů

Ve chvíli, kdy je hlavním kritériem strategie zvládání covidu obsazenost nemocnic, je podle Maďara nepodstatné, zda se při vstupu do provozoven prokazují platným negativním testem i očkovaní, neboť v nemocnicích převážně nekončí. Naopak při zohledňování primárně incidence, tedy počtu nově nakažených, by zavedení nutnosti prokázat se negativním testem i u očkovaných dávalo smysl, neboť covid-19 šíří. 

„Zatím jsou tyto výhody brány jako motivace váhajících směrem k očkování. Už začátkem září jsme s profesorem Duškem (Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS, pozn.red.) říkali, že nastane doba, kdy se budou za určitých okolností testovat i očkovaní. Zatím však převažuje snaha zvýšit i tímto způsobem proočkovanost,“ uvedl epidemiolog Maďar. Podle něj není pravdou, že by se očkovaní netestovali vůbec: testují se, pokud mají příznaky a mohou skončit v izolaci.

I Šonka, podobně jako Maďar, považuje za větší benefit než kontrolu incidence skrze testování očkovaných to, že zvýhodňování očkovaných funguje jako páka na neočkované, která je nutí podstoupit vakcinaci.

„Pokud dáte povinnost se testovat i očkovaným, základním argumentem proti je, že lidé ztratí celkově důvod se očkovat, když to nepřináší žádnou výhodu. Rozumím tomu, proč se na to ptáte, ale zatím nemá cenu toto zpochybňovat,“ říká Šonka. Podle něj není možné zlikvidovat žádné riziko na sto procent.

Hlavním opatřením se střednědobým účinkem je podle Hořejšího dosáhnout co nejvyšší úrovně proočkování – zvláště u více jak tří set tisíc dosud stále neočkovaných seniorů, kteří patří kvůli svému věku do rizikové skupiny, a podání 3. dávky těm, u nichž uplynulo již více jak šest měsíců od poslední. 

Konec hrazeného testování chybou?

Představitelům nastupující vládní koalice se nelíbí strategie dosluhující vlády, tedy zpoplatnit testy neočkovaným a přitom je vyžadovat například při vstupu do restaurací či kin. Například šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že nátlakové řešení nefunguje a zrušením hrazených testů přichází Česko o cenná data o pandemii.

S tím nesouhlasí Jitka Průchová, mluvčí Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. „Případné změny situace v důsledku zrušení plošného bezplatného testování bude možné hodnotit až s odstupem, avšak zrušení tohoto testování by nemělo vést k zásadnímu úbytku informací o výskytu onemocnění,“ uvedla pro iDNES.cz. Podle ní se skutečnost případně promítne do dat až v řádu týdnů.

Ladislav Dušek

„Uvidíme, zda se nám to promítne do dat. Žádný velký zlom zatím nevidím. Ale ještě je brzy, počkejme. Zatím to nevypadá, že by nám to na řadě čísel dělalo nějaké děsuplné propady,“ sdělil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Doplnil, že je to dáno i současnou epidemiologickou situací, kdy jsou testy, kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených, opravdu potřeba.

Počet provedených testů na covid-19 (antigen + PCR):
před zpřísněním (25.10.-31.10)po zpřísnění (1.11.-7.11)
pondělí103 682109 835
úterý113 87392 454
středa142 01279 173
čtvrtek73 76783 293
pátek130 695112 609
sobota70 10566 312
neděle62 572 40 099

Podobný názor jako ÚZIS zastává i ministerstvo zdravotnictví. K poklesu množství informací nedojde, protože úbytek testy zdarma nahradí jiné předepsané epidemiology a praktiky, tlumočil stanovisko mluvčí resortu Daniel Köppl.

Bezplatné testování i pro neočkované starší 18 let zůstalo zachováno v případech, kdy pacient dostane žádanku od praktického lékaře či od hygienické stanice. U testů předepisovaných epidemiology se jedná o lidi v úzkém kontaktu s nakaženým, kterým je nařízena karanténa.

Petr Šonka

„Já ten pocit, že by se po zpřísnění pravidel méně lidí dostávalo k testu, nemám,“ uvedl předseda praktiků Šonka. Diagnostické testy určené pro lidi s příznaky a preventivní testování pro zdravou populaci se podle něj míchalo, což naopak komplikovalo průchod pacienta zdravotnickým systémem.

„Pro mě je zásadní, aby se člověk, který má byť jen minimální příznaky, k testu dostal, v čemž není problém, když jde cestou svého praktického lékaře. Problém je spíš v tom, že se na to někteří lidé zkrátka vykašlou,“ doplnil Šonka.

Milan Kubek

„To, že se nebudou hradit testy, které neslouží jako nic jiného než jakási vstupenka do restaurace, je samozřejmě legitimní a správné, protože všichni měli dostatek času na to, aby se nechali naočkovat. Je to snesitelná forma nátlaku, aby si lidé uvědomili, že druhou stranou mince s názvem svoboda je zodpovědnost,“ zdůvodnil šéf ČLK Kubek. 

Podle něj je dostupnost skrze praktiky a hygieniky zachována, zpochybňuje však načasování celého kroku – měl podle něj přijít již v září, jak bylo původně navrženo. „Celé to bude fungovat jen ve chvíli, kdy se bude kontrolovat dodržování pravidel,“ myslí si Kubek.

Václav Hořejší

„Obecně platí, že co nejširší testování má největší smysl v situaci poměrně nízkého počtu případů, kdy se dá zajistit efektivní trasování kontaktu. V takové situaci už bohužel nejsme,“ vysvětlil imunolog Hořejší.

Rastislav Maďar

Pověstný zakopaný pes ale může být skryt právě v tom, že hygieny již opět přestávají stíhat. „Když se zhoršuje epidemiologická situace, potřebujeme mít co nejlepší přehled o putování viru v populaci. Bez toho může být přiměřená protiepidemická reakce opožděná. A pravdou je, že trasování je v této době problém, i kvůli akutně vzniklému personálnímu podstavu externích call-center,“ dodal Maďar.

„Naše hygienická stanice je v současné době v rámci svých personálních kapacit těsně na hranici možnosti vytrasovat všechny pozitivní případy,“ připustila Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. 

Dle informací redakce iDNES.cz se v podobném stavu nacházejí i hygienické stanice v krajích Karlovarském, Pardubickém, Olomouckém a na Vysočině. Někde vypomáhají studenti medicíny, jinde zaměstnanci finančních úřadů či hasiči.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...