Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naočkujme milion lidí za týden třetí dávkou, podpořili spolu Babiš a Fiala

  0:01aktualizováno  11:35
Premiér v demisi Andrej Babiš a jeho nástupce Petr Fiala vystoupili na podporu projektu Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům. Organizuje ho iniciativa Lékaři pomáhají Česku, chce tím snížit zatížení nemocnic a jednotek intenzivní péče.

„Epidemie nezná žádné politické bariéry a samozřejmě se týká nás všech. Politika musí jít stranou. Když jde o životy našich spoluobčanů, tak je dobře, že tady spolu stojíme,“ řekl Babiš.

„Čeká nás i očkování dětí, které bude absolutně dobrovolné,“ zdůraznil končící premiér. Při očkování podle něj nejde o žádnou experimentální vakcínu. „Jedině vakcína ochrání životy lidí,“ řekl Babiš. Musíme podle něj pomoci zdravotníkům.

„Máme společný zájem, abychom chránili ohrožené skupiny lidí,“ řekl nový premiér

„Jsou situace, chvíle, kdy je potřeba ukázat společnou vůli a boj s nemocí covid-19 takovou situací nepochybně je,“ řekl lídr koalice Spolu, šéf ODS a nový premiér Petr Fiala.

„Máme společný zájem, abychom chránili ohrožené skupiny lidí, abychom dosáhli toho, že se co nejvíc lidí naočkuje,“ prohlásil Fiala. Je podle něj nesmírně důležité, aby se co nejvíce lidí naočkovalo třetí dávkou proti covidu.

„Já si nesmírně vážím a obdivuji práci lékařů a zdravotníků, kteří dnes s nemocí covid-19 bojují v nesmírně těžkých podmínkách, bojují s ní v první linii,“ řekl také Fiala.

Národ, která vybojoval zlato v Naganu, to zvládne, věří lékař Mounajjed

Spolu s Babišem a Fialou promluvil také zástupce iniciativy doktor Radek Mounajjed. „Nechce se mi věřit, že národ, který vybojoval zlato v Naganu, není schopen takovou věc udělat,“ řekl Mounajjed k cíli naočkovat boosterem, tedy posilující vakcínou, milion lidí za týden.

Počítá se s obnovou velkokapacitních očkovacích center. Babiš oslovil společnost PPF, aby mohlo znovu fungovat centrum v pražské hale O2 Universum.

„Máme nabídku celého patra v obchodním domě Kotva,“ řekl Babiš. Podle Fialy je dobře, že vzrůstá zájem o očkování i zapojení praktických lékařů do očkování proti covidu.

Babiš věc konzultoval s izraelským premiérem. „Třetí dávka je nejdůležitější. Ta skutečně ochrání,“ prohlásil premiér v demisi. „Prosím, pojďte se očkovat,“ vyzval občany. Zopakoval, že kdyby prezident Miloš Zeman nedostal posilující, třetí dávku proti covidu, ležel by nyní kvůli covidu na jednotce intenzivní péče.

Politici ocenili společné vystoupení dvou rivalů

Další politici ocenili, že končící a nový premiér dokázali najít společnou řeč.

„Těžko bychom hledali odlišnější politiky, než je Petr Fiala a Andrej Babiš. My jsme ale před volbami slibovali změnu a odlišná politická kultura spočívá i v tom, že v případě krize zapomenou političtí protivníci na spory a udělají, co je správné. Nechte se prosím naočkovat,“ napsala na Twitteru předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Třetí dávka může významně ulevit přeplněným nemocnicím. Proto je potřeba udělat všechno pro to, aby ji všichni zájemci urychleně dostali. Pracujeme na tom všichni společně,“ uvedl šéf Starostů a nezávislých a kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan.

„Tohle strašně rád vidím. Upřímně. Tak to má být!Teď totiž musí spolupráce mezi koalicí a opozicí (bývalou i budoucí) běžet víc, než kdy jindy. Řešení COVIDu se týká všech, a čím širší shoda bude, tím lépe,“ komentoval společnou tiskovou konferenci Fialy a Babiše senátor za hnutí STAN Zdeněk Hraba.

„Když už stojí na jednom pódiu Andrej Babiš a Petr Fiala a shodnou se, něco to znamená! Teď nám jdou tím příkladem. Teď dělají to, po čem jsme přece tak dlouho volali... Nenechávejme je v tom samotné. Zvládnout to můžeme opravdu jedině společně,“ napsal na Twitteru europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Lékaři pomáhají Česku kladou důraz na posilující dávku očkování. „V Česku máme dnes 2,4 milionu lidí, kteří mohou dostat posilující dávku vakcíny a ještě ji nedostali. Více než dvě třetiny z nich ji podle průzkumů chtějí. Pojďme snížit tlak na nemocnice tím, že je společně okamžitě naočkujeme,“ vyzývají s odkazem na to, že lidé po třetí dávce se díky vysoké imunitě v nemocnicích prakticky nevyskytují.

Na jaře zdravotníky opěvovali, teď jim nadávají, říká šéfka asociace sester

„Pokud pomocí posilující dávky obnoví milion lidí svou imunitu, a to za jediný týden, naprosto změníme dynamiku epidemie. Odhadujeme, že po týdnu, kdy dávka imunitu obnoví, snížíme počet očkovaných lidí, kteří musejí být hospitalizováni přibližně na polovinu,“ uvádí iniciativa.

Za měsíc od zahájení akce se tak podle Lékařů vyhne hospitalizaci 3 000 lidí a vážnému průběhu téměř 500. Iniciativa je otevřena i prvoočkovaným, ovšem je si vědoma nízkého zájmu. „Nejvíce by pomohlo, kdybychom doočkovali všechny seniory, kteří ještě neobdrželi první dávku očkování. Ale zájem o ni je nedostatečný,“ napsala.

Nyní tak projekt mobilizuje veškerý zdravotnický personál, ambulantní lékaře, zdravotníky a dobrovolníky. „Pokusme se, aby naše zdravotní sestry a lékaři opět nemuseli trávit Vánoce mimo okruh svých blízkých a bez jakéhokoliv odpočinku,“ píše se v prohlášení.

10. listopadu 2021

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...