Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravotníkům zbyla loňská dovolená. Situace se lepší, mohou ji čerpat

  16:45
V České republice dále postupuje očkování proti koronaviru. Nemocnice se vrací nazpět k neakutním zákrokům a dávají prostor navíc i svým zaměstnancům k tomu, aby si dobrali dovolenou, kterou loni kvůli covidu nestihli. V některých nemocnicích čekají ještě na léto, kdy je klidnější provoz. Lékaři a sestry si z loňského roku přenášeli nejčastěji 5 až 6 dnů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Loňský rok české zdravotnictví značně ovlivnil. Kvůli velkému množství pozitivních pacientů na covid, kteří vyžadovali hospitalizaci, se lékařům a sestrám kupily přesčasy, ale také dovolená, kterou si nestihli vybírat.

„Počet dnů dovolené, které jsme jako zaměstnavatel nemohli ze závažných provozních důvodů lékařům nařídit čerpat, je zhruba o pětinu vyšší než v předešlých letech. Průměrný počet dnů, které si lékaři v rámci svého nároku pěti až šesti týdnů dovolené nevyčerpali, je v průměru 6,5 dne na jednoho lékaře,“ uvedl už v únoru mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Nevybranou dovolenou z loňského roku mají lékaři i sestry kromě Olomouce také v Ostravě, nebo v Brně. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny si například z loňského roku zdravotníci přenášeli v průměru jeden týden.

Nemocnice se tak snaží najít ta správná časová okna, ve kterých by si mohli jejich zaměstnanci dostatečně odpočinout. Ne vždy to jde ovšem jednoduše. „Většina zaměstnanců si dovolenou vybírá průběžně, nicméně nejvíce vytížení zaměstnanci si loňskou dovolenou stále ještě vybírají,“ doplnil Fritscher. 

Klidnější léto

Drtivá většina zaměstnanců, která doposud nemá vybranou ještě všechnu dovolenou, by ji měla mít vybranou do 1. července. Fritscher ovšem přiznal, že se to nebude týkat všech. „U několika málo zaměstnanců k jejímu nevybrání může dojít,“ připustil bez bližších informací. To samé platí i jinde. „Až na výjimky si ji všichni vybírají do konce června,“ potvrdila za Fakultní nemocnici u svaté Any v Brně mluvčí Dana Lipovská.

V Ústřední vojenské nemocnici v Praze nyní čekají až na léto, kdy je v nemocnicích klidnější provoz s ohledem na dovolené. „Větší čerpání očekáváme s nástupem letních měsíců,“ uvedla mluvčí Jitka Zinke. Kolik si v průměru zaměstnanci přenášeli dovolené do letošního roku, nepřiblížila. 

„Převody zůstatků dovolené z loňského roku se odvíjejí od celkového nároku zaměstnanců a jejich konkrétního čerpání. U jednotlivých zaměstnanců jsou tím pádem různé,“ dodala.

Podle Zinke se návrat nemocnice zpět do běžného stavu děje s ohledem na plánované dovolené zaměstnanců. Mluvčí olomoucké nemocnice Fritscher v tomto ohledu ovšem uvedl, že se u nich vyskytly komplikace. Jednoduše museli nechat lékaře a sestry odpočinout si a tím pádem se u nich o něco prodloužit návrat zpět k běžným i neakutním zákrokům. 

Návrat zpět k normálu

„Je to poměrně logické, i když se jedná o dny, maximálně jednotky týdnů. Personál, který pracoval v podstatě bez odpočinku dlouhou řadu měsíců, a to včetně velkého množství přesčasové práce, si odpočinout zcela nezbytně musí. Proto se snažíme zaměstnancům umožnit čerpání 2 až 3 týdnů dovolené v kuse, aby alespoň trochu načerpali a zregenerovali síly,“ popsal. 

Ke své dovolené z loňského roku se dostali i zaměstnanci Fakultní nemocnice Hradec Králové. „Naši zaměstnanci si začali vybírat loňskou dovolenou po zlepšení epidemické situace, průměrně si personál převáděl z loňského roku sedm dnů dovolené,“ uvedl mluvčí Jakub Sochor. 

Fakultní nemocnice Brno dříve u svých zaměstnanců registrovala v průměru 5 až 10 dnů nevybrané dovolené. „Situace ve FN Brno je na každé klinice velmi individuální, takže najdeme i extrémy, těžko se bude dělat nějaký průměr. Kliniky mají zájem, aby si zdravotníci svoji dovolenou vybrali, aby měli možnost po náročné době zrelaxovat,“ sdělila mluvčí Veronika Plachá.

České zdravotnictví se po náročném roce vrací zpět do normálu. Tedy i k neakutním operacím. S ohledem na epidemii koronaviru se nicméně prodloužily čekací doby na některé zákroky. V některých regionech se pacienti dočkají plánované operace až za tři roky. 

Koleno dva roky, ploténky tři. Covid zásadně prodloužil čekaní na operace

S příznivějším počtem nakažených tak například nemocnice ruší i provizorní covidová oddělení. Například na výstavišti v Brně končí záložní nemocnice, která s více než 300 lůžky vznikla loni v listopadu kvůli šíření pandemie koronaviru. Lůžka ale nakonec pro pacienty s koronavirem využita nebyla, zřizovatelé dají postele odvézt. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...