Lidé zapalovali svíčky a pokládali květiny na místě, kde zemřel v sanitce muž,...

Lidé zapalovali svíčky a pokládali květiny na místě, kde zemřel v sanitce muž, proti kterému předtím zasahovala policie. (22. června 2021) | foto: ČTK

STALO SE DNES: Rada Evropy vyzývá k vyšetřování, SÚKL připustil kombinaci vakcín

  • 8
Rada Evropy vyzvala k vyšetření úmrtí Roma v Teplicích. SÚKL připustil kombinovatelnost vakcín proti covidu-19. Naočkování jinou vakcínou však musí schválit lékař. Česká armáda stáhne svoje poslední vojáky z mise v Afghánistánu. Přečtěte si souhrn středečních zpráv.

Rada Evropy ve středu vyzvala k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření smrti Roma v Teplicích po policejním zákroku, jenž podle ní vyvolává řadu otázek. Případu si v posledních dnech všímají také světová média. Nejčastěji citují paralelu s případem černocha George Floyda, který zemřel v USA poté, co mu policista dlouhé minuty klečel na krku.

Okamžitě vyšetřete smrt Roma v Teplicích, vzkázala Rada Evropy

Po první dávce očkování od firmy AstraZeneca je možné aplikovat druhou dávku vakcíny od jiného výrobce, třeba Pfizer nebo Modernu. Ve středu poprvé tuto možnost připustil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ovšem pouze v případě, že pro to bude závažný důvod a rozhodnout o tom musí lékař.

První dávka AstraZeneca, druhá Moderna. SÚKL připustil kombinovatelnost

Česká armáda své poslední vojáky z alianční mise v Afghánistánu stáhne do konce června. V současné době v zemi zůstává pouze dvanáctičlenná koordinační jednotka, většina vojáků i materiálu už byla odvezena. I po 11. září, dokdy spojenci ohlásili odchod ze země, v Kábulu zůstane jednotka Kamba. Ta hlídá českou ambasádu.

Čeští vojáci odejdou z Afghánistánu do konce června, řekl poslancům Opata

Česká národní banka ve středu zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,25 procenta na 0,5. Podle ekonomů jsou za tím zejména obavy z růstu cen, které s sebou nese postupné oživování hospodářství. Sazby se naposledy měnily loni v květnu, kdy je ČNB srazila ve snaze zmírnit dopady pandemie na ekonomiku.

Hypotéky zdraží, centrální banka zvedla úrokové sazby. Poprvé od loňska

Slovensko sníží penze představitelům někdejšího komunistického režimu a pracovníkům některých jeho bezpečnostních složek. Rozhodl o tom ve středu parlament, který hlasy zejména vládních poslanců schválil zákon o odebrání nezasloužených výhod představitelům komunismu.Podle odhadů by se norma mohla vztahovat na zhruba pět tisíc lidí.

Nižší důchod pro komunisty a agenty StB, schválili poslanci na Slovensku


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video