Naštvaní členové místního sdružení ODS ze Zvíkovského Podhradí na Písecku se rozhodli hromadně ze strany vystoupit. Vadí jim napojení na kmotry. (Ilustrační snímek, koláž iDNES.cz)

Naštvaní členové místního sdružení ODS ze Zvíkovského Podhradí na Písecku se rozhodli hromadně ze strany vystoupit. Vadí jim napojení na kmotry. (Ilustrační snímek, koláž iDNES.cz) | foto: Koláž - iDNES.cz

Máme kmotrů dost, proto v ODS končíme, ohlásila celá buňka z Písecka

  • 1125
Už máme dost kmotrovství a nespravedlivého rozdělování dotací. Proto opouštíme ODS. Taková slova teď píšou premiérovi Petru Nečasovi a jihočeským politikům dlouholetí straníci ze Zvíkovského Podhradí na Písecku. Členové místního sdružení se kvůli tomu rozhodli ze strany vystoupit.

Poslední kapkou byla pro členy tamní stranické buňky aféra kolem rozdělování dotací na jihu a západě Čech, kvůli kterému v tomto týdnu stanuli dva vysocí úředníci před soudem.

"Rozhodují zde kmotři a zisky. Jihočeská ODS je napojena na kmotry, kam jinam než na Hlubokou. Pan Kuba, současný ministr průmyslu a obchodu, který nevyhrál žádné volby, tak postupuje nahoru. Dokud se šňůra na kmotry nepřetrhne, nechceme barvy této strany hájit," vysvětluje důvody odchodu starosta obce u Orlické přehrady František Blažek.

Ten byl před čtyřmi lety i proti spojení ODS s ČSSD po krajských volbách. Spolu s ním nyní opustilo hromadně ODS i dalších pět lidí, z nichž dva také byli zastupiteli obce. Odteď budou všichni nezávislí.

"Čtyři roky žádáme o peníze na opravu sportovního a plaveckého stadionu či na opravu cesty přes hráz. Marně. Ale na jiné projekty se třeba dostane," říká Blažek, který byl zakládajícím členem Občanského fóra na Písecku a v čele obce stanul už v roce 1990. Starostou byl jen jedno volební období, ale v roce 2002 se do křesla vrátil.

Z ODS už odešel i budějovický primátor či starosta Strakonic

Dosud z ODS odcházeli většinou jen naštvaní jednotlivci, jako třeba starosta Strakonic Pavel Vondrys, primátor Českých Budějovic Juraj Thoma nebo poslanec Michal Doktor. Nyní poprvé skončilo celé sdružení. Navíc je možné, že členové ze Zvíkovského Podhradí nebudou v kraji jediní. Podle informací MF DNES podobně uvažují i v dalších obcích, zatím však nejsou tak odvážní.

Situace nedělá příliš radosti šéfům jihočeské ODS. Například podle místopředsedy a poslance Jana Bauera bude potřeba, aby strana vyvodila ze současného dění závěry.

"Nepodceňuji to. Je to minimálně nepříjemné a zároveň pro nás nebezpečné. Nyní je ale třeba počkat na výsledek soudu ohledně rozdělování dotací. Samozřejmě, téměř všude se mě členové ODS ptají, co má současná situace znamenat, a vůbec se nedivím, že jsou lidé na rozpacích, když to čtou v novinách a vidí v televizi," říká Bauer.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video