Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu v úterý ráno zadrželi...

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu v úterý ráno zadrželi několik lidí spojených se společností ČKD Praha DIZ. (24. dubna 2018) | foto: MAFRA

Policie obvinila kvůli daním 22 lidí včetně exšéfa ČKD Praha DIZ Speychala

  • 39
Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu v úterý ráno zadrželi a posléze obvinili z daňových úniků více než dvacet lidí spojených se společností ČKD Praha DIZ. Mezi obviněnými je i bývalý majitel firmy Petr Speychal. MF DNES to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje obeznámené s průběhem vyšetřování.

Policie stíhá 22 lidí za zkrácení daně a poplatku, legalizaci výnosů z trestné činnosti a účast na organizované zločinecké skupině, uvedla v tiskové zprávě Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Jména obviněných nesdělila.

„Do účetnictví daňového subjektu, české obchodní společnosti, zaúčtovali fiktivní faktury, které následně uplatnili v přiznáních k dani z přidané hodnoty a v přiznáních k dani z příjmu právnické osoby. Tímto jednáním měli zkrátit daň z přidané hodnoty nejméně o 441.298.622,- Kč a daň z příjmu nejméně o 408.130.658,- Kč. Finanční prostředky v řádech stovek milionů Kč získané daňovou trestnou činností byly těmito osobami následně vybrány v hotovosti či poukázány na zahraniční bankovní účty,“ uvedla státní zástupkyně.

V poutech skončil podle informací MF DNES například manažer Karel Kloboučník nebo bývalý generální ředitel Jan Musil. Šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová pro ČTK dodala, že z 22 obviněných lidí jich policie 21 zadržela. Detektivové je dopoledne přivezli na výslech do služebny v ulici Na Perštýně v centru Prahy.

Petr Speychal

Miliardář Petr Speychal dříve vlastnil mimo jiné i hokejovou Spartu. Policie Speychala zadržela už v září 2014, když začala případ rozplétat. Tehdy byl propuštěn bez obvinění.

Policie kvůli podezření z daňových podvodů firmu vyšetřovala od května 2016. ČKD Praha DIZ podle tehdejších informací dlužila na daních 791 milionů korun.

ČKD Praha DIZ byla od září 2016 v úpadku, loni v červnu skončila v konkurzu. Majitelem firmy se v té době stal generální ředitel a předseda představenstva Robert Wolf (více v článku ČKD Praha DIZ převzal šéf firmy).

Společnost byla v předchozích letech ve sporu s pražským magistrátem kvůli pracím v tunelu Blanka. Rozhodčí soud v srpnu 2016 rozhodl, že Praha nemusí společnosti zaplatit zhruba 1,7 miliardy za prodloužení výstavby tunelu. ČKD Praha DIZ byla dodavatelem technologické části.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video