Do tří měsíců budou dokumenty i na internetu. Ilustrační foto.

Do tří měsíců budou dokumenty i na internetu. Ilustrační foto.

Civilní rozvědka zpřístupnila další estébácké spisy

  • 8
Odborníci i laická veřejnost mohou volně studovat další dokumenty bývalé komunistické Státní bezpečnosti (StB). Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy česká civilní rozvědka, otevřel v úterý v Praze veřejnou badatelnu.

Nově zveřejněné archiválie se týkají především činnosti komunistické rozvědky, tehdy označované jako První správa Sboru národní bezpečnosti (SNB) v roce 1989, v době Pražského jara 1968, ale také během boje StB proti československým emigrantům.

Dokumenty si zájemci mohou prohlížet v elektronické podobě na počítačích ve studovně. Ta je otevřená každé úterý a každou středu v budově bývalého "Centrotexu" v Praze 4 nad stanicí metra Pražského povstání.

"To, co je přístupné v naší badatelně, bychom chtěli asi do tří měsíců zveřejnit také v on-line verzi na internetu. Zveřejněné materiály se budou stále rozrůstat," řekl iDNES mluvčí ÚZSI Bohumil Šrajer.

Informace se rozšíří konkrétními dotazy
Činnost a obsah badatelny rozděluje Šrajer do tří částí. "Tou první, veřejně kdykoliv přístupnou, jsou obecná témata, ale i některá konkrétní například o letech 1968-69. Druhou částí jsou konkretizované otázky."

Pokud se zájemce bude ptát například na činnost rozvědky v Africe v letech 61-62, provedou konkrétní rešerši zaměstnanci archivu. Výsledek pak získá nejen zadavatel, ale přidá se do veřejného archivu. "Tímto způsobem se vlastně bude fond neustále rozšiřovat," doplňuje Šrajer.

Část materiálů však musí zůstat podle stávajících zákonů i nadále utajená. "Existují pořád jisté ekonomické, bezpečnostní a zahraničně politické zájmy, které brání zveřejnění některých dokumentů. Ošetříme to znečitelněním určitých pasáží, pokud by však zásahem ztrácel dokument smysl, nebude zveřejněn vůbec," doplňuje mluvčí rozvědky.

Zájem mají zatím hlavně oborníci
Už první den otevření zaznamenali v badatelně především množství telefonujících lidí, kteří měli dotazy na její fungování. "Otevřeli jsme v devět.  Těch, kteří dopoledne přišli a už věděli, co mohou očekávat, byla asi desítka. Zájem není masový, registrujeme ho především ze strany akademické obce a médií."

Jako "startovací várku" nabízí ÚZSI podle Šrajera 68 témat, tedy asi 900 stran materiálů. "Kdybych měl nějaká témata vypíchnout, tak určitě rok 1968-1969 obecně, jaká byla politická situace. Zajímavý je dosud nezveřejněný materiál o vnitřních čistkách," uvádí příklad.

Nahlížení do dokumentů a jejich studium je zdarma, poplatky za kopírování, rešerše a podobné služby jsou určeny ceníkem Národních archivů, zpoplatněny budou také podle zákona některé rešeršní služby. - více zde

Veřejnost může do některých svazků SNB nahlížet už několik let. Materiály, které rozvědka vedla na své tajné spolupracovníky a objekty, o které se zajímala, zpřístupnilo ministerstvo vnitra na svém pracovišti v Pardubicích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video