Petr Rafaj

Petr Rafaj | foto: Profimedia.cz

Nalezené miliony byly na svatbu dcery, řekl šéf antimonopolního úřadu Rafaj

  • 665
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj v rozhovoru pro Rádio Impuls řekl, že nic neprovedl a má čisté svědomí. V loňském roce ho přitom policie začala prověřovat kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci kvůli zakázkám na systém mýtného. U Rafaje se našly dva miliony korun. „Jsou pro dceru na svatbu,“ hájí se.

Při domovní prohlídce údajně policisté našli peníze v obálkách zastrkaných za nábytkem, což ale Rafaj popírá. Podle něj byly peníze uloženy v šuplíku a účelově rozděleny na svatbu jeho dcery, věno i rekonstrukci chaty. „Původ těch peněz byla půjčka a úspory,“ dodal.

Rafaj mimo jiné proti domovní prohlídce podal stížnost. Ústavní soud ji ale odmítl s poukazem na to, že nezjistil žádné porušení práv.

Prohlídky se loni v březnu uskutečnily v několika nemovitostech užívaných Rafajem, stejně jako v jeho autě a prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

To, že ovlivnil výběrové řízení na auditora výběru elektronického mýta, popírá. „Všichni říkají, že jsem měl ovlivnit výběrové řízení na mýtný systém ve prospěch Kapsche. Ale já byl ten, kdo ve druhém stupni změnil rozhodnutí v neprospěch Kapsche. A v neprospěch Kapsche se také rozhodlo,“ popsal Rafaj.

Babiš a Hamáček budou žádat prezidenta odvolání šéfa ÚOHS Petra Rafaje

Podle něj pak kroky zkoumal i soud, podle kterého bylo rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže správné.   

Údajnou nahrávku, kde šéf antimonopolního úřadu a šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek projednávají tendr, komentovat nechce.

„Můj skutek je jasný a zřetelný, nebylo to mé rozhodnutí. Ani rozhodování nebylo ve prospěch Kapsche,“ řekl pouze rádiu.

Premiér Andrej Babiš s vicepremiérem Janem Hamáčkem aktuálně chtějí po dovolené prezidentu Miloši Zemanovi navrhnout odvolání Rafaje z funkce. Rafaj v prohlášení pro média předtím uvedl, že respektuje pravomoc vlády jeho odvolání navrhnout, ale nedomnívá se, že by pro jeho odvolání byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS.

Rafaj se prý dozvěděl o svém chystaném odvolání z médií, bližší informace nedostal ani z Hradu, ani od premiéra Andreje Babiše. Zda nadále zůstane šéfem antimonopolního úřadu, není podle něj jasné, vše záleží na návrhu vlády a na prezidentovi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video