Policie nasadila do terénu desítky policistů

Policie nasadila do terénu desítky policistů | foto: Robert RambousekMF DNES

Církevní školy většinou učí, hlídají je policisté

  • 10
Navzdory včerejší anonymní hrozbě se na většině ze tří desítek pražských církevních škol učí. Jen někde zůstaly dveře zavřené a studenti mají volno. V terénu jsou nasazeny desítky policistů, kteří u škol hlídkují.

Některé církevní školy výuku zrušily, jiné vyzvaly rodiče, aby sami zvážili, zda dítě do školy pošlou, či ne. Na většině z nich však výuka probíhá normálně. Výhružný anonym tak připomínají jen hlídkující policisté.

"Žádné omezení výuky nemáme, probíhá běžné vyučování," potvrdila iDNES.cz Jana Nováková ze Základní školy sv. Voršily v Praze 1. "Přijali jsme jen některá vnitřní opatření, například jsme vyzvali rodiče a dospělé, aby do školy nevstupovali."

Policie před ZŠ u sv. Voršily v Ostrovní ulici

Základní škola speciální pedagogie ČCE v Praze 10 dnes naopak neučí. "Máme zavřeno, provoz školy bude obnoven až od zítřka," říká Vlasta Beščecová. Sama se domnívá, že se zřejmě jedná jen o další planý poplach.

Bratrská škola v Praze 7 dala rodičům na výběr. "Nabídli jsme jim možnost, aby zvážili, zda chtějí dítě do školy poslat. Provoz je ale normální," tvrdí Bohumil Uhlíř. Jako všude jinde i zde hlídkují policisté.

"Normálně se učí, policisté jen zkontrolovali budovu a chodí okolo," řekla iDNES.cz Božena Böhmová z Křesťanského gymnázia v Praze 10.

Případ vyšetřuje speciální skupina
Dopis s hrozbou bombového útoku obdržela v úterý pražská policejní správa. - více zde

Policisté ihned poté informovali ředitele jednotlivých škol, ministerstvo školství a magistrát. Během včerejšího odpoledne školy obešli a ředitele instruovali, čemu věnovat zvýšenou pozornost. Dnes ráno prohlédli všechny objekty pyrotechnici. Výsledek byl negativní.

"Policie operativně zajišťuje bezpečnost v těchto školách, a to jak v době výuky, tak i po jejím ukončení, řekla mluvčí pražské policie Iva Knolová. Opatření budou probíhat i po několik následujících dnů.

Kvůli hrozbě policie založila speciální skupinu, kterou povede náměstek policejního prezidenta František Snopka. Zasedne v ní i jeden z náměstků ministerstva školství.

Policie před Arcibiskupským gymnáziem v Korunní ulici

Anonym vyhrožoval církevním školám už v lednu. Podle ministra vnitra Ivana Langera hrál tehdy v případu roli náboženský aspekt - pachatel buď dobře znal islám, nebo pocházel z muslimské komunity. Za terorismus by mu hrozil až patnáctiletý trest. - více zde

Policisté zkoumají, zda spolu obě hrozby souvisí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video