(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Církev nemá na opravu všech kostelů, vybírá ty nejdůležitější

  • 595
Katolická církev dlouhodobě řeší svízelnou situaci. Po celém Česku vlastní tolik kostelů, že na jejich opravu nemá dostatek peněz. Biskupství v Hradci Králové proto nyní rozdělilo kostely do tří kategorií podle důležitosti. Nová evidence je důsledkem církevních restitucí.

Církev se rozhodla, že kostely rozdělí na ty „prioritní“, které potřebuje, a na ty ostatní.

Zatímco u chrámu sv. Ducha na centrálním hradeckém náměstí asi nebude sporu, že patří do první kategorie, u nevyužívaného kostela svatého Michaela v Černém Dole v Krkonoších bude církevní správce majetku mít těžší rozhodování.

Podobně v plzeňské diecézi se snaží přebytečné kostely „udat“ obcím nebo občanským sdružením. Podařilo se to už u více než 90 kostelů a kaplí. „Kostely na rozdíl od far neprodáváme, ale převádíme bezplatně. Každý takový převod se hodně zvažuje a nejedná se o plošnou nabídku,“ říká mluvčí biskupství v Plzni Alena Ouředníková.

Katolíci se učí orientovat v novém ekonomickém prostředí. Dostanou zpět majetek, ale stát přestane platit kněze. Proto více zvažují i investice do kostelů.

Stát církvím během třiceti let vyplatí 59 miliard korun, zpátky dostanou i svůj původní majetek v hodnotě 75 miliard korun (zhruba 30 tisíc hektarů zemědělské půdy, přibližně 142 tisíc hektarů lesa a asi 900 staveb, především zemědělské objekty, bytové domy a rybníky).

V následujících 17 letech se budou postupně snižovat i příspěvky státu církvím až do doby, kdy se zcela osamostatní. Nyní stát vyplácí na podporu jejich činnosti (zejména platy duchovních) asi 1,5 miliardy korun ročně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video