Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Církev už není mocnost, vzkazuje papež ateistickým Čechům

Exkluzivně   8:14
Papež Benedikt XVI., který přijede o víkendu, rozhovory neposkytuje. Co si myslí o ateistickém Česku a co řekne zdejším katolíkům? Exkluzivně pro MF DNES o tom mluví jeho mluvčí, jezuita Federico Lombardi. Papež podle něj zdejší církev vyzve, aby víru víc šířila.

Papežův mluvčí Federico Lombardi. | foto:  David Neff, MAFRA

Uvědomuje si papež, že jede do jedné z nejateističtějších zemí světa?
Samozřejmě víme, že Češi jsou velmi sekulární národ. Máme informace od papežova velvyslance, nuncia, který sídlí v Praze, i od biskupů, kteří jednou za několik let papeže navštíví. Víme, že je katolíků u vás málo, máme však také informace o tom, že některé komunity jsou velmi živé a že v poslední době církev posílila o některé velmi talentované mladé kněze.

Po revoluci se zdálo, že katolická církev u nás zaujme důležité postavení. Ale nepodařilo se jí to.
Ano, to je pravda, musíme k sobě být upřímní a přiznat si to. Nejsem Čech a nemůžu dát zasvěcenou odpověď, proč to tak je. Papež jednou říkal, že je to tím, že lidé, kteří strávili tolik let v komunismu, tíhnou spíš k liberalismu. O to víc musíme usilovat, aby to, co církev nabízí, bylo věrohodné. A k tomu má přispět i tahle návštěva.

Papeže přivítají salvy ze Špilberku

Dostane kříž i pár vlněných ponožek

Má papež zvláštní poselství pro Čechy?
Chce především povzbudit místní komunitu, aby dobře vykonávala misii. Aby se jí dařilo kázat evangelium v tak sekulárním prostředí.

Ale jak na to? Když přijedou biskupové do Vatikánu a říkají: V naší farnosti jsou čtyři babičky, co jim papež radí?
Papež nemá konkrétní řešení pro každou farnost. Čeští biskupové a duchovní znají své prostředí lépe než on, odpověď musí vzejít od nich. Papež jim může jedině poradit, ať se jedou podívat do jiné země, aby se inspirovali.

Může to být tak, že papež jako hlavní šéf teď českým biskupům řekne: Nemáte dobrá čísla, pracujte na tom a za rok chci vidět výsledky?
Ne, takhle to opravdu nechodí. Papež musí křesťany povzbuzovat, ne je za něco kárat. Navíc to, o čem mluvíme, není problém špatného managementu, jak říkáte. Nejde tu zdaleka jen o čísla. Důležité je také to, jakou víru ti lidé mají. Kdyby nám šlo jen o co největší počet křesťanů, nedopadlo by to s námi dobře.

Čeští katolíci si někdy stěžují, že uvnitř místní církve není dost charizmatických osobností a kněží, jejichž kázání by odrážela svět, ve kterém žijí. Vnímá to Vatikán jako problém?
Nevím, jaká je v této věci přesně situace v České republice. Ale pravda je, že chceme mít charizmatické vůdce. Takoví lidé vždy posunovali věci kupředu.

Papež Benedikt XVI. během projevu Urbi et Orbi ve Vatikánu (12. dubna 2009)Není problém v tom, že řada vášnivých, zaujatých lidí, které by česká církev potřebovala, prostě není schopná žít v celibátu? Často se v téhle souvislosti mluví o tom, že by ho měl papež zrušit. Udělá to?
Já jsem kněz a nejsem ženatý. Ne proto, že bych neměl rád ženy, ale proto, že chci dát všechno církvi a Bohu. V naší církvi je tradicí takto ukázat naprostou oddanost. A nevidím perspektivu, že by se to mohlo v blízké době měnit. Ale pokud hledáte odpověď na to, proč není tak snadné najít dobré kněze a teology, nehledejte ji v celibátu, ale ve všeobecné ztrátě víry.

Papež určitě ví i to, že Češi nemají s katolickou církví nejlepší zkušenosti. Naši předci zažili násilnou rekatolizaci. Vnímá to dnes vedení církve tak, že byla chyba někoho nutit, aby se vzdal své víry?
Každá země má své dějiny, které mohou mít negativní dopad na vnímání církve. Nepochybně to tak může být i v Česku. Nejlepší, co teď můžeme udělat, je ukázat, že už nejsme nějaká mocnost, která využívá své síly, ale že chceme naopak sloužit. Rekatolizace v minulosti je problém pro historiky.

Ale pro některé Čechy je to stále jedna z překážek ve vztahu k církvi.
Tak musíme ukázat, že už nejsme pro Čechy nebezpeční, ale můžeme pro ně být přínosem.

Byla tedy podle Vatikánu chyba nutit část Čechů, aby opustili svou protestantskou víru a stali se katolíky?
Nejsem teď kompetentní vydat takové stanovisko. Mohu ale říci, že k víře je nezbytná svoboda.

Podle informací MF DNES plánuje papež říct na konci své návštěvy pár slov k Janu Husovi. Co konkrétně chce zmínit?
Možná něco řekne, ale nečekejte žádné překvapení. Určitě naváže na to, co řekl už jeho předchůdce Jan Pavel II. (ten v roce 1999 prohlásil, že lituje kruté smrti Husa, a uznal ho jako reformátora – pozn. red.)

Papamobil testoval vrata nunciatury

Na těsno, ale projel. Podívejte se na video

Ztráta víry rozhodně není česká specialita. Jak si vykládáte, že lidé v bohatých zemích nevěří v Boha?
Je zřejmé, že tradiční víra v Boha upadá. Situace, ve kterých lidé ztrácejí víru, jsou ovšem komplikované. Byla o tom napsána řada knih. Ale na tom, že je církev v Evropě málo početná, je i něco dobrého: víra jednotlivých lidí bývá často mnohem opravdovější.

Možná by katolická církev byla početnější a živější, kdyby nekladla takové nároky na osobní život svých věřících. Třeba sex až po svatbě. Dnes, když lidé dlouho studují a žení se ve třiceti, je těžké takový závazek dodržet. Nebylo by z pohledu samotné církve praktické přizpůsobit se době, ve které žijeme?
Církev má dlouhou tradici svého pohledu na lidskou osobnost. Sex je odjakživa vázaný k jisté zodpovědnosti. Ano, dnes je sex úplně běžný způsob komunikace mezi lidmi, my ho však za tak všední věc nepovažujeme. Pro nás je sexuální vztah mezi mužem a ženou výrazem toho, že jsou společenstvím, které má přivést na svět nový život.

Znáte papeže velmi dobře. Často se mluví o tom, že on není na rozdíl od svého předchůdce Jana Pavla II. takový extrovert, jinak řečeno není tak charizmatický. Je to pravda?
Jan Pavel II. a Benedikt jsou velmi odlišné osobnosti. Jan Pavel byl jako kněz neustále s lidmi, uměl s nimi mluvit – dokázal zaujmout sto tisíc lidí, kteří se shromáždili na Svatopetrském náměstí. Benedikt je spíše akademik se vším, co k tomu patří. Více se soustředí na slovo, jeho charizma spočívá ve slovech. Má skvělá kázání. A v osobním kontaktu je to velmi hodný člověk. Naslouchající a snažící se do hloubky pochopit, co mu říkáte.

Jak často ho vidíte?
Vždy, když se setká s někým důležitým, se sejdeme a dáváme dohromady zprávu. Nebo mě pozve na oběd a diskutujeme.

Papež Benedikt XVI. zdraví zaplněné náměstí Svatého Petra ve Vatikánu před projevem Urbi et Orbi (12. dubna 2009)Jak si papež udržuje přehled o tom, co se děje všude ve světě?
Dostává takový výtah z mezinárodního tisku. A každý den v osm hodin večer kouká na zprávy na hlavním kanálu italské televize. Tedy pokud je doma. Ale nepředstavujte si, že by celý den sledoval televizi nebo brouzdal po internetu.

Zaregistroval papež například to, že americký prezident Obama už nechce v Česku radar?
Papež je o tom informován, ale nemůže k tomu dávat žádná stanoviska. Vyjadřuje se hlavně v situacích, kdy někdo ve světě trpí nebo je lidem činěno bezpráví.

Zná papež někoho z českých politiků? Třeba Václava Havla?
Ano, Václav Havel je tady hodně známý. S Janem Pavlem II. měl velmi blízký vztah. Všichni si tady pamatují větu: "Nevím, zda vím, co je to zázrak, ale odvažuji se říct, že jsem v tomto okamžiku účastníkem zázraku." Havel ji pronesl, když Jan Pavel II. přijel poprvé do Prahy. Papež Benedikt mi také říkal, že si Havla velmi váží, a přestože nemají naplánované setkání mezi čtyřma očima, doufá, že se v Praze sejdou.

Jaký má papež denní program?
Ráno v sedm jde na mši. Nasnídá se a pak se modlí. Benedikt tráví modlitbami hodně času. Pracovat začíná v devět, kdy se sejde se svým tajemníkem. Do jedné hodiny odpoledne pak má audience. Třeba právě teď se setkává s patriarchy řeckokatolických církví, kteří přijeli z Východu. Pak má oběd a po něm si obvykle chvilku zdřímne. Odpoledne věnuje studiu a večer se setkává s kardinály a nejbližšími spolupracovníky. V půl osmé večeří, pak má ty zprávy, modlitbu a jde spát.

Na papeže s místenkou a raději bez auta

Čtěte speciál iDNES.cz k návštěvě papeže

Přečte si papež někdy třeba román, podívá se na film?
Zajímá ho teologie. Když si potřebuje odpočinout, studuje. Čte teologické texty nebo je sám tvoří. Jinou literaturu než teologickou nečte. A na filmy se nedívá.

Ale hraje prý na piano...
Má své piano a ještě nedávno hrával se svým bratrem, který je hudebník, čtyřručně. Jednou jsem si je chtěl spolu vyfotit, ale nedovolili mi to. Benedikt má ke svému staršímu bratrovi velmi blízký vztah. On sice žije v Německu, ale na léto, kdy má papež prázdniny, vždycky přijede. Modlí se spolu, scházejí se u oběda, u večeře a diskutují.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Izrael udeřil na severu Sýrie nedaleko skladů zbraní. Nejméně 36 lidí zemřelo

29. března 2024  3:39,  aktualizováno  4:05

Při izraelských náletech nedaleko oblasti Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...