Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povinné čipování psů postrádá hlavní smysl, čeká se na jednotný registr

  21:00
Už půl roku musí mít majitelé své psy označené identifikačním čipem, jinak riskují pokutu. Podle útulků je však stále spousta psů bez čipů. A pokud čip mají, tak je jejich majitelé nezaregistrují do potřebného registru. Ten centrální by měl vzniknout až za dva roky. Do začátku roku veterinární správa rozdala desítky pokut.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Dokud se čipování nebude důsledně kontrolovat, problém se nevyřeší. V mnoha případech nejsou především na vesnicích psi ani nahlášeni, ani očkovaní, natož, aby měli registrovaný čip,“ popisuje své zkušenosti Jan Jurák  z psího útulku Dogpoint.

Podle Áji Černé, předsedkyně spolku Dočasky.cz, který se stará o opuštěné psy, zákon viditelněji oddělil zodpovědné a nezodpovědné majitele. „Komu o bezpečí psa opravdu jde, nechal psa očipovat a čip zaregistroval v některé z databází,“ poukázala Černá.

Rozdávají se i pokuty

Majitelé svých mazlíčků měli povinnost je nechat očipovat do 1. ledna letošního roku. Jinak hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Kolik psů v České republice je stále bez čipu či jaký je poměr očipovaných mazlíčků a těch neočipovaným, se neví. Státní veterinární správa taková čísla zatím k dispozici nemá. Od začátku roku do konce května nicméně zjistila několik desítek porušení povinnosti.

„Při 90 kontrolách bylo zjištěno, že chovatelé neměli čipovaného psa. V řadě případů dosud běží správní řízení. Pokuta se obvykle pohybuje v řádu jednotek tisíců korun, záleží však, jestli se pochybení v čipování ’spojí’ ještě s dalším prohřeškem,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Další prohřešky se mohou týkat například chybějícího očkování proti vzteklině. 

Pokud máte psa, opatřili jste ho již čipem?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 12. června 2020. Anketa je uzavřena.

Nejvíce případů, kdy pes nebyl očipován, zatím zjistili v Ústeckém kraji. V kraji odhalili 25 případů. Druhý je Středočeský kraj s 15 psy bez čipu.  Naopak nejméně případů eviduje Státní veterinární správa v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V obou krajích narazili na dva případy neočipovaných psů. 

Je to dobré, ale...

„Povinnost mít psa očipovaného je určitě krok správným směrem. Výhodou čipování je například, že se zaběhnutý pes rychleji vrátí k majiteli, při odcizení psa se snadněji prokáže vlastnictví. Je také lepší průkaznost identity psa, snadnější monitoring chovu psů, snazší dohledání majitele v případě nutnosti postihu za týrání zvířat a snadnější vycestování se psem do zahraničí,“ uvedla tisková mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

„Bohužel k tomu chybí to ‚bé’, a tím je povinné zavedení psa do registru. Tuto povinnost zákonodárce zatím nestanovil. Mít psa označeného čipem, ale bez zavedení do registru, je z našeho pohledu v podstatě nelogické. Městská policie dlouhodobě volá po jednotném registru, který by usnadnil jak práci strážníků, tak především práci našich zaměstnanců v útulku pro opuštěná zvířata,“ dodala. V případě nezaregistrovaného čipu odchytová služba sice po sejmutí čtečkou získá číselný kód, přiřadit k majiteli ho už ale nedokáže.

Podle ní je situace v Praze o něco lepší, protože v hlavním městě funguje od roku 2004 vyhláška, která zavedla povinnost očipování psa a následnou registraci do některého z registrů. 

Až 50 tisíc za psa bez čipu. Pokuta proti nedisciplinovaným bude tvrdší

Dohledat majitele mazlíčka je však kvůli tomu o něco náročnější a jsou i případy, kdy se opravdu nedaří jej dohledat. Další úskalí, se kterým se setkávají je, že majitelé psů, kteří zvíře zaregistrovali, neaktualizují databázi – změny telefonních čísel či adres.

Na stejný problém s registry naráží například i útulek spadající pod brněnskou městskou policii. „Už koncem minulého roku jsme sledovali, že začal mírně narůstat počet odchycených psů s čipem. Tento trend pokračuje i v letošních měsících, není však nijak výrazný. Více očipovaných psů ovšem bohužel v praxi neznamená snazší dohledatelnost majitelů,“ uvedl mluvčí městské policie Jakub Ghanem. 

„Čipy jako takové jsou určitě užitečné při vyhledávání majitelů. Musí však být zaregistrované, jinak z našeho pohledu postrádají svůj hlavní smysl,“ dodal. 

Jednotná databáze chybí

Problém je také v tom, že neexistuje jednotná databáze, kam zvíře zaregistrovat po očipování. Mnoho majitelů psů na tento druhý krok zapomíná, anebo vědomě obchází už jen proto, aby nemuseli platit další poplatky navíc. 

Absenci registru kritizovali dříve někteří soukromí veterináři. Zatím existuje několik dílčích databází, lidé ale nemají povinnost nechat zvíře s čipem zaregistrovat. Některá města mají vlastní registry. V případě nálezu ztraceného očipovaného psa se tak nehledá jen v jednom, ale hned v několika desítkách registrů. 

Centrální registr však bude fungovat nejdříve v roce 2022. Ministerstvo zemědělství již dříve odhadlo náklady na vytvoření centrálního registru na 50 až 60 milionů korun.

Státní veterinární správa počítá s povinnou registrací. „Se zavedením povinné registrace do centrální evidence psů od roku 2022 počítá veterinární zákon. Odborná diskuse o tom, jaké všechny údaje bude databáze obsahovat a dalších detailech jejího provedení ještě nebyla ukončena,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Je tak otázkou, zda majitelé mazlíčků budou muset přikládat také fotografie zvířat či telefonní čísla. 

Podle Vorlíčka nemůže v budoucnu nastat, že by se někdo nechtěl do registru přihlásit, když už v jednom je přihlášen. „Problém ohledně neochoty přihlašovat se jinam nastat nemůže, jedná se o dvě rozdílné věci – na jedné straně dobrovolné registry zřizované soukromými subjekty nebo městy, na druhé straně státem vedený registr s povinnou registrací,“ uvedl. 

Státní veterinární správa v únoru spustila databázi ztracených a nalezených psů. Podobných databází funguje v ČR několik, zde jde ale o první, která je přímo pod státní správou. Jde o částečnou náhradu za chybějící centrální registr.

1. srpna 2008

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Mluvit nebude, psát bude. Žena chtěla po mrtvém muži, aby požádal o půjčku

18. dubna 2024  8:27

Scéna jako z Cimrmanova Záskoku se odehrála v pobočce jedné brazilské banky. Žena tam totiž na...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Podnik patřící Agrofertu zažaloval ministerstvo zemědělství kvůli vrácení dotace

18. dubna 2024  6:50

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...