Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chytili ho, když šel vyvenčit psa. Příběh Pitrova zatčení

  16:01
MF DNES detailně zrekonstruovala akci, která předcházela zatčení uprchlého Tomáše Pitra ve Švýcarsku. Patrně nejhledanějšího Čecha zatkli tamní detektivové, když ve Svatém Mořici venčil psa. Přiznal svou totožnost, nekladl odpor, a policisté tak nemuseli použít žádné násilí.

Podnikatel Tomáš Pitr | foto: David Neff

Ve švýcarském Mořici bylo v pondělí večer příjemné letní počasí. Podnikatel, který se už třetí rok skrýval v cizině a vyhýbal se českému vězení za daňové podvody, se právě procházel se psem.

Malé zvíře dělalo uprchlíkovi společnost už nějakou dobu. Pitr se vydal na dlouhou procházku. Zašel už docela daleko od svého dočasného domova, luxusního hotelu Kempinski, procházel se kousek od polní cesty.

Bylo již po desáté večer, když se k němu v šeru přiblížili tři lidé. Šlo o švýcarské policisty, kteří dostali od českých bezpečnostních složek stoprocentní tip, kde Pitr tou dobou právě bude.

MF DNES se podařilo na základě několika zdrojů z bezpečnostních služeb státu alespoň zčásti zrekonstruovat, jak byl Tomáš Pitr zatčen.

Předcházelo tomu trpělivé vysedávání v zaparkovaných vozech, pečlivě vymyšlená léčka, ale také náročné sledování tajemného vozu, který se řítil po dálnici rychlostí tři sta kilometrů za hodinu.

"Můžete nám předložit průkazy?" zeptali se Tomáše Pitra švýcarští detektivové.

Když Pitr uviděl, že jeden z nich má postavu Bena Johnsona, vypracovaného sprintera, jemuž by jen stěží utekl, v klidu se vzdal.

"Jsem Tomáš Pitr a jsem z České republiky," řekl údajně. "Ale doklady žádné nemám."

Detektivové mu řekli, že bude muset jít s nimi. A Pitr šel.

Pitrova ostražitost polevila

Venčením psa skončilo tříleté putování uprchlíka Pitra; muže, jehož provází pověst, že zná mnohá tajemství české politiky i podsvětí, které po léta důvěrně poznával.

Na Pitrovi prý byla dokonce vidět jistá úleva. Skrývat se v cizině, měnit neustále bydliště, stýkat se s nejbližšími jen za přísných bezpečnostních opatření, prožívat samotu, na kterou nebyl vůbec zvyklý - to všechno vedlo téměř k paranoickému vidění světa.

Pitr se proto raději poslední měsíce alespoň občas choval normálně. Volal z mobilu, který už tak často neměnil. Nedělal si hlavu z toho, že by ho mohl někdo poznat ve Švýcarsku či v Rakousku, kam často jezdil a kde je poměrně hodně českých turistů.

Ani si nelepil žádné kníry, ani neměnil podoby, jak to třeba jistou dobu dělal jeho známý Radovan Krejčíř, který také prchl z Česka před vězením a který se pod falešným jménem přesunul ze Seychel do Jihoafrické republiky.

České bezpečnostní služby pracovaly na dopadení Pitra dlouho. Ale vždy bez valného výsledku. Jen jednou - loni v létě - měly na dosah částečný úspěch. Agenti ho mohli alespoň stopovat, protože dostali tip, že byl ve Španělsku. Jenže fotku z bezpečnostní kamery jednoho španělského hotelu, která by jim umožnila Pitra bezpečně identifikovat, nezískali včas. Přijeli pozdě.

Štěstí jim přinesla až dovedně vymyšlená akce. Kdo je jejím autorem, se asi nedozvíme.

Mercedes do Švýcarska

Fakt je, že důležitou roli ve lsti, která předcházela Pitrovu zatčení, sehrál sokolovský podnikatel Štefan Kanaloš. Letos v květnu začal obcházet české spolupracovníky Tomáše Pitra a začal jim tvrdit, že se stal majitelem jedné z Pitrových firem - ústecké teplárny, miliardové firmy Energo.

Do té doby klidní Pitrovi společníci začali být nejistí, protože Kanaloš se prokazoval dokumenty, jako by je skutečně nechal vystavit někdo od skrývajícího se Pitra.

Čeští spolupracovníci začali Pitra nervózně shánět, aby si ověřili, co to je za akci. Právě o to českým bezpečnostním složkám šlo. A pak už jen sledovaly reakci. V té chvíli přišly první stopy naznačující, kde by se mohl Tomáš Pitr ukrývat. Ale úplně nejžhavější byla informace z poloviny července, že se za ním do ciziny chystají dva jeho blízcí přátelé.

Od 15. července byly tajné služby a policie v plné pohotovosti. Nasadily na všechny podezřelé své sledovací týmy, odposlouchávaly jim telefony a zajistily si spolupráci se Švýcary, protože tušily, že právě tam bude cílová země tajné mise dvou Čechů.

Ve středu 21. července se tajnému týmu podařilo zachytit mercedes s českými pasažéry, kteří se s vysokou pravděpodobností vydali za Pitrem. Jenže sledovat vůz nebylo jednoduché. Na dálnicích se nedalo udržet v jeho blízkosti, protože v některých chvílích překročil i třísetkilometrovou rychlost. Prostě sledovacímu týmu ujížděl.

Ale zhruba čtyřicet kilometrů za rakousko-švýcarskými hranicemi se nakonec vše povedlo. Pronásledovatelé zaregistrovali schůzku dvou Čechů s hubeným vytáhlým mužem. Na krátko ostřihaným, s několikadenním strništěm na tváři. Byl to Pitr.

Setkání se podařilo nafotit. Ale než se stačila přiřítit švýcarská policie, sešlost se rozprchla. Češi byli pryč. Zmizel i Pitr.

Pomohla agáta?

Horkou stopu už však pronásledovatelé nenechali vychladnout. Jak dál postupovali, se lze jen domýšlet. Mohli použít takzvanou agátu, což je zařízení na zachytávání mobilního signálu, a zjistit, jaký telefon Pitr používá. Podle toho jej lokalizovali.

Možná se jim ho podařilo dál sledovat. Švýcarům také mohly pomoci průmyslové kamery. Nebo česká policie dodala další tip, kam se Pitr skryl. Každopádně pak přišlo toto pondělí a Pitrova procházka se psem ve Svatém Mořici.

Když se pak soudce, který na Pitra uvalil vazbu, zeptal, proč utíká a skrývá se, podnikatel údajně odpověděl: "Já neutíkám. Oni mě z Čech vyhnali. Jsem odsouzen na základě politické objednávky. A u vás jsem proto, že se mi ve Švýcarsku prostě líbí."

Jestli Pitra Švýcaři vydají, nebo ne, o tom rozhodne bitva právníků, kteří teď mobilizují síly a připravují argumenty. Buď tedy stráví Pitr šest let za daňové delikty a tunelování v nehostinném českém vězení, nebo bude ve fešáckém kriminálu ve Švýcarsku - ať už ve vězení nebo opět na svobodě, která však bude omezena švýcarskými hranicemi.

A pokud vám vrtá hlavou, co se stalo s Pitrovým psem, při jehož venčení byl zatčen, tady je odpověď. Je prý nyní v "opatrovnictví" švýcarských úřadů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Osvětimská selekce v režii Facebooku: Snímky obětí označila za nahotu i násilí

18. dubna 2024

Premium Pokud jste si někdy lámali hlavu, jak se stalo, že vaše příspěvky na Facebooku byly zablokované,...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...