Přijímací zkoušky Gymnázium Mozartova, Pardubice (21.4.2008)

Přijímací zkoušky Gymnázium Mozartova, Pardubice (21.4.2008) | foto: Michal Klíma, MF DNES

Povinné přijímačky zřejmě nebudou jednotné. Školám zůstane svoboda

  • 28
Chystané povinné přijímací zkoušky na maturitní obory středních škol včetně gymnázií zřejmě nebudou jednotné. Školy by měly dostat možnost používat nejen testy dodané ministerstvem školství, ale i vlastní písemky nebo testy zakoupené od komerčních firem.

Navíc by měly být povinné přijímací zkoušky z matematiky a češtiny uzákoněny až od 1. září 2016, tedy školního roku 2016/2017. Počítá s tím návrh novely školského zákona, který je v připomínkovém řízení. Ministerstvo školství předlohu nechce komentovat dříve, než se dostane na jednání vlády.

Od zavedení povinných přijímaček na maturitní obory si ministerstvo školství slibuje mimo jiné to, že se na ně nebudou dostávat žáci bez studijních předpokladů, kteří pak propadají u maturity. Počítalo se s tím, že by měly mít jednotnou podobu na všech školách v republice. Za dva týdny začne jejich pilotní testování, které na dobrovolně přihlášených školách zajišťuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat).

Novela školského zákona

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal novelu školského zákona ministra školství Marcela Chládka z ČSSD. Zákon mimo jiné sjednotí závěrečné zkoušky na učilištích a upravuje pravidla vzdělávání žáků s postižením (více čtěte zde).

Ačkoliv se počítalo s tím, že testy budou jednotné i při ostrém provozu, nakonec zřejmě školy budou mít větší svobodu. Návrh novely počítá s tím, že prováděcí předpis stanoví jen základní parametry testů, tedy jejich obsah, formu otázek nebo délku trvání. A už bude na uvážení ředitelů, jaké testy splňující tyto podmínky použijí.

Vzhledem k tomu ministerstvo nemůže propočítat, kolik bude zavedení povinných přijímacích zkoušek stát. „Náklady nelze vyčíslit zejména s ohledem na to, že není jasné, kolik procent středních škol se rozhodne pro použití vlastních zadání a kolik procent využije nabídku některé ze vzdělávacích společností,“ uvádí úřad v důvodové zprávě k návrhu novely.

O přijetí mají nadále rozhodovat ředitelé

O přijímání uchazečů by i nadále měli rozhodovat ředitelé škol, přičemž by písemné zkoušky ze základních předmětů měly mít alespoň poloviční podíl na výsledném hodnocení. Návrh nepočítá s omezením pravomoci stanovit centrální hranice minimální úrovně nezbytné pro přijetí.

Ministr školství Marcel Chládek také v minulosti hovořil o tom, že po letošním pilotním testování by povinné přijímačky měly být spuštěny hned v následujícím školním roce. Uzákoněno to ale zřejmě do té doby nebude. Navrhovaná novela školského zákona by měla být účinná od ledna 2016 a úprava systému přijímacího řízení až od 1. září 2016.

Povinnost vypsat přijímací zkoušky z matematiky a češtiny by měly mít i nástavby nebo jiné formy studia než denní. Výjimku zřejmě získají pouze obory, u nichž uchazeči skládají talentové zkoušky, tedy konzervatoře a jiné umělecké či sportovní školy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video