Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chybí shoda. Lidovečtí ministři by odložili úmluvu o potírání násilí vůči ženám

  10:31aktualizováno  13:00
Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Odklad požaduje ministerstvo životního prostředí vedené Petrem Hladíkem, ministerstvo zemědělství řízené Zdeňkem Nekulou, ministerstvo práce a sociálních věcí, které řídí šéf lidovců Marian Jurečka a ministerstvo kultury pod Martinem Baxou.

Ministr životního prostředí Petr Hladík. | foto: Radek Vebr, MAFRA

Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. Odsun o rok podporuje také ministerstvo kultury pod Martinem Baxou (ODS), podle nějž je třeba nalézt shodu ve výkladu implementace úmluvy, protože se dotýká církví a náboženských společností. Napsal to v úterý server Deníku N.

Advokátka se zaměřením na domácí násilí Lucie Hrdá označila v reakci na dotaz ČTK žádost o další roční odklad za ostudný. „Česká republika se tím připojuje ke státům, které prohlašují, že není pro ně prioritou řešit sexualizované a domácí násilí,“ uvedla. Česko jako země vyznávající demokratické hodnoty a hájící zájmy svých obyvatel měla úmluvu ratifikovat už dávno, dodala spoluzakladatelka spolku Bez trestu, který se zabývá podporou a ochranou obětí sexualizovaného a domácího násilí.

Předsedkyně senátního sociálního výboru Miluše Horská z klubu KDU-ČSL na dotaz ČTK uvedla, že snaha o odklad bohužel odráží vnímání ve veřejném prostoru. Podle ní se proti přijetí úmluvy zřejmě postaví členové senátního podvýboru pro rodinu. „Už předem vím, že avizují, že jsou proti,“ řekla. „Domácí násilí je třeba odsoudit, veřejnost o tom musí být přesvědčena a musí politiky nutit, když už oni nejsou ti první, kteří by šli příkladem,“ řekla.

Úmluvu Česko podepsalo v roce 2016. Aby začala platit, musí ji ratifikovat Sněmovna a Senát a podepsat prezident. Dokument v ČR vyvolával silné emoce. Důrazně ho odmítali konzervativci či sedm křesťanských církví. Česko patří mezi posledních šest zemí EU, které úmluvu neratifikovaly, spolu se Slovenskem, Maďarskem, Litvou, Lotyšskem a Bulharskem.

Istanbulskou úmluvu začátkem roku poslalo do meziresortního připomínkového řízení ministerstvo spravedlnosti. Návrh obsahoval tři možnosti dalšího postupu: zaslání úmluvy do Parlamentu k případné ratifikaci, odložení materiálu o další rok a třetí variantou bylo zrušení projednávání. „Větší část resortů podporuje variantu, aby byl návrh na ratifikaci úmluvy schválen vládou a poté zaslán k posouzení Parlamentu České republiky,“ řekl Deníku N náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS). „Čtyři resorty podporují odložení předložení návrhu na ratifikaci úmluvy vládě o další rok za účelem nalezení politické shody. Třetí variantu, tedy zrušení výše uvedeného úkolu, nezvolil výslovně nikdo,“ dodal náměstek.

V pozici ombudsmanky se učím za pochodu, říká advokátka Špondrová

Odklad požaduje ministerstvo životního prostředí vedené Petrem Hladíkem a ministerstvo zemědělství řízené Zdeňkem Nekulou. „S ohledem na citlivost tématu napříč společností i politickým spektrem upřednostňujeme úkol opětovně odložit tak, aby bylo možné nalézt dostatečnou politickou shodu,“ vyjádřila shodně obě ministerstva svoje připomínky.

Také podle ministerstva práce a sociálních věcí, které řídí šéf lidovců Marian Jurečka, je nutná politická diskuse. „Považujeme za nezbytné některé výkladové nejednoznačnosti úmluvy podrobit dalším rozpravám na politické i odborné úrovni,“ uvedlo. Pro odklad Jurečkův úřad argumentuje také diskusemi o možnostech redefinice znásilnění a iniciativami usilujícími o zavedení definice domácího násilí do českého právního řádu.

Podle ministerstva kultury, které také požaduje roční odklad, se „opatření úmluvy budou dotýkat i církví a náboženských společností, kde je třeba nalézt shodu ve výkladu implementace úmluvy“. Naproti tomu připomínky dalších resortů, vedených Piráty, směřují k tomu, že úmluva půjde na vládu se třemi variantami, a nikoli jednoznačným stanoviskem, jak se k ratifikaci postavit.

Měla by se ratifikovat Istanbulská úmluva co nejdříve a beze změn?

celkem hlasů: 584
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 4. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

Úmluva umožňuje, aby státy vznesly při podpisu nebo ratifikaci výhradu až k pěti různým ustanovením. Ministerstvo spravedlnosti navrhuje, aby Česko této možnosti využilo ve dvou případech, píše Deník N. První z nich by dopadal na dvě situace, které se týkají spáchání trestných činů v cizině. Ministerstvo spravedlnosti navrhuje, aby se Česká republika nezavazovala, že bude stíhat trestné činy, které v cizině spáchají lidé bez českého občanství ale s obvyklým bydlištěm v ČR.

Bude-li znásilnění definováno jako absence souhlasu, pomůže to, říká advokátka

Výhrady resort navrhuje také k ustanovení, aby ČR trestně stíhala mimo jiné nucený sňatek, mrzačení ženských pohlavních orgánů, nucené přerušení těhotenství a nucenou sterilizaci i v případě, že se odehrají na území státu, kde nejsou považované za trestné. Poslední výhrada ministerstva spravedlnosti se týká pravidel pro pobyt cizinců, jejichž pobytová práva jsou svázaná s pobytem jiného rodinného příslušníka.

Text úmluvy odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži i obětí masového znásilňování v ozbrojených konfliktech. Násilí vůči ženám dokument vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci.

V úmluvě se státy zavazují mimo jiné k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na služby. Počítá se se školením zdravotníků, policistů či soudců. Vzniknout by měla centra s lékařskou pomocí pro oběti sexuálního násilí, dostupná by měla být právní a psychologická podpora či azylové domy. Text zmiňuje, že do prevence by se měli zapojit i muži a chlapci. Pracovat by se mělo i s násilnými osobami.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  17.4

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Ministr Bek si dává proplácet byt, je o desítky tisíc korun dražší než sousedů

17. dubna 2024

Premium Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů...

Piepergate sráží šance Leyenové získat znovu post. A kontroverzí přibývá

17. dubna 2024

Premium Šéfka evropské exekutivy Ursula von der Leyenová dává všem jednoznačně najevo, že najisto počítá i...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...