Ministr vnitra a Milan Chovanec a ministr financí, šéf ANO Andrej Babiš.

Ministr vnitra a Milan Chovanec a ministr financí, šéf ANO Andrej Babiš. | foto: David Neff, MAFRA

Vnitru chybí 2,5 miliardy, tvrdí Chovanec. Babiš rozladil ČSSD i lidovce

  • 270
Potřebujeme částku o 2,5 miliardy korun vyšší, odmítl ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec návrh rozpočtu na příští rok, jak ho koalici představil ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. Chovanec tím vystihl náladu špiček ČSSD a KDU-ČSL, které návrh, jak se mají ministerstva podělit o peníze, právě nenadchl.

„Jsme na začátku debaty, kde vzít peníze, kde vzít nové zdroje. My jsme na to upozorňovali od začátku,“ uvedl po koaličním jednání nespokojený Chovanec. Sociální demokraté už dříve řekli, že když nebudou stačit peníze z výběru existujících daní, měla by koalice prosadit například zavedení druhé sazby daně z příjmu pro firmy, čemuž se zatím Babiš brání, stejně jako navyšování plateb za státní pojištěnce.

S Babišem si už Chovanec domluvil separátní jednání, aby si vyjasnili rozdílný pohled na rozpočet. Ministr financí návrh, že resort vnitra bude mít v příštím roce 55,8 miliardy korun oproti 54,2 z roku letošního. „Rozpočet, jak je koncipován, naprosto nereflektuje navyšování policistů, hasičů, nereflektuje to, že bychom měli posílit investice,“ prohlásil Chovanec. „Nedohodli jsme se vůbec na ničem,“ potvrdil iDNES.cz nespokojenost sociálních demokratů šéf rozpočtového výboru z ČSSD Václav Votava.

Návrh státního rozpočtu 2016

příjmy 1,068 bilionu

výdaje 1,138 bilionu

schodek 70 miliard

Kapitoly rozpočtu (ve srovnání s rokem 2015)

Prezident 457,8 milionu (+ 17,5 %)

Sněmovna 1,158 miliardy (+ 8,1 %)

Senát 542,6 milionu (+4%)

Úřad vlády 823,1 milionu (-4,7 %)

zahraničí 6,3 miliardy (-1,2%)

obrana 46 miliard (+ 5,4%)

finance 16,8 miliardy (-0,7%)

práce a sociální věci 536,1 miliardy (+ 1,6 %)

vnitro 55,8 (+ 2,8 %)

životní prostředí 5,18 miliardy (+ 21,9 %)

místní rozvoj 3,15 miliardy (+ 28,2 %)

průmysl a obchod 21,8 miliardy (- 7,1 %)

doprava 28,87 miliardy (-3,1 %)

zemědělství 17,2 miliardy (- 6,6 %)

školství 131 miliard (+1,7%)

kultura 10,48 miliardy (-2,8%)

zdravotnictví 5,69 miliardy (- 12,1 %)

spravedlnost 23,35 miliardy (+ 0,4 %)

Zdroj: Ministerstvo financí, ČTK

Nadšeni nebyli ani lidovci. „Spokojeni nejsme. Neposunuli jsme se. Dohodli jsme se na počátku, že máme nějaké priority a to ministerstvo financí neplní. Byla dodržena jen polovina dohody, o výši schodku. Nebyly naplněny dohody o navýšení plateb za státní pojištěnce, posílení určitých kapitol, konkrétně třeba ministerstva vnitra, školství a další,“ řekl místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek.

Na jedné straně je dohoda koalice, že schodek rozpočtu bude v příštím roce sedmdesát miliard korun, na druhé straně požadavky ministrů, které jsou vyšší. „Asi o třicet miliard korun,“ odhadl Babiš.

Babiš: Ministerstva nedokázala „spotřebovat“ 47 miliard korun

Babiš zabránil tomu, aby se v příštím roce zvýšily důchody nad rámec zákona, místo toho vláda v pondělí kývla na jednorázový příspěvek 600 korun každému důchodci ještě letos (podrobnosti zde).

Kategoricky také ministr financí odmítá dát 4,2 miliardy korun na vyšší platby za státní pojištěnce do zdravotnictví (více zde). A teď ho čekají separátní schůzky s jednotlivými nespokojenými členy vlády, aby mohla vláda příští týden, schválit výdaje pro jednotlivá ministerstva.

„Je těžko jednat o rozpočtu v tak širokém kolektivu, když ministři ani nejsou připraveni a střílejí čísla od boku. Domluvili jsme se na individuálních jednáních s panem Chovancem, Hermanem a dalšími. U zdravotnictví máme zcela odlišný názor,“ řekl po koaličním jednání Babiš. Dodal, že k 1. 1. 2015 byly nespotřebované nároky ministerstev 47 miliard korun, které nebyly schopny utratit. „A z toho my jsme řekli ušetřit deset procent. Ministerstva mají rezervy,“ uvedl ministr financí.

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá s poklesem výdajů u zhruba poloviny ministerstev a dalších státních úřadů. Naopak o téměř devět miliard korun by měly výdaje stoupnout ministerstvu práce a sociálních věcí.

Celkově ministerstvo financí navrhuje pro příští rok výdaje bez peněz z Evropské unie ve výši 1,139 bilionu korun. Ministerstvo financí počítá příští rok s daňovými příjmy 610,7 miliardy korun. To je o šest procent více než letos, kdy se počítá s daňovými příjmy 575,1 miliardy korun (více zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video