Prohozená písmena v latinském nápisu na známce s Karlem IV. (9. května 2016).

Prohozená písmena v latinském nápisu na známce s Karlem IV. (9. května 2016). | foto: Česká pošta

Pošta stahuje známky s Karlem IV., popletla písmena v latinských slovech

  • 61
Česká pošta stahuje série známek s Karlem IV. Na aršících je totiž chyba v latinské podobě jeho jména. Limitovanou edici známek s portrétem "otce vlasti" pošta slavnostně představila minulý týden.

Aršík, který pošta připravila u příležitosti 700. výročí narození císaře a krále Karla IV., vyšel v nákladu 54 500 kusů. Známka obsahuje kromě podobizny krále a císaře mnoho dalších odkazů, uvedla pošta při slavnostním představení minulou středu.

Avšak hned další den začala aršík z prodeje stahovat. „Na příležitostném aršíku s portrétem Karla IV. došlo k záměně dvou písmen v jednom z uvedených latinských nápisů. Namísto správného ‚KAROLUS QUARTUS‘ je uvedeno ‚KAROLUS QUATRUS‘,“ sdělil v tiskovém prohlášení mluvčí pošty Matyáš Vitík.

S chybou, ale platí

Dodal, že Česká pošta zajistí vytištění správné verze, která se opět v nejbližší době dostane do prodeje. Lidé, kteří si aršík v hodnotě 54 korun již koupili, se nemusí bát, že známka je neplatná.

„Zákazníci, kteří si už aršík se zaměněnými písmeny zakoupili, o své peníze nepřijdou, známka je i nadále platná,“ ujistil Vitík.

Pošta vydala známku s Karlem IV. již v letech 1948, 1978, 1996 a 1998. Nynější podobu navrhl Jan Kavan.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue