Terčem nenávistných komentářů v internetových diskuzích a na sociálních sítích...

Terčem nenávistných komentářů v internetových diskuzích a na sociálních sítích se může stát každý, upozorňuje kampaň. | foto: HateFree Culture

Chvojka se sešel se zástupci HateFree, potvrdil konec projektu

  • 158
Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) po úterní schůzce s vedením kampaně HateFree Culture zopakoval, že tento nástroj proti rasové i jiné nesnášenlivosti ve společnosti v dubnu podle plánu skončí. Následovat bude vyhodnocení a zadání nového projektu. Představitelé iniciativy měli o pokračování spolupráce zájem.

Chvojka uvedl, že kampaně proti rasismu Úřad vlády v různé podobě dělá už od roku 1998 a bude v tom pokračovat. Projektu HateFree Culture nepřímo vyčetl neúčinnost a nesrozumitelnost pro jiné lidi, než jsou intelektuálové a studenti.

„Nemá jít o přesvědčování přesvědčených, ale o práci s běžnými lidmi, o vysvětlování, že se s takovým násilím může potkat leckdo, protože odněkud pochází nebo nějak vypadá,“ uvedl v tiskové zprávě.

Koordinátor HateFree Culture Lukáš Houdek již dříve řekl, že byl oznámením o konci kampaně překvapen (psali jsme zde). Po konci projektu bude podle Chvojky zhruba osm měsíců času ho vyhodnotit a pracovat na zadání nového. Bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který stál u zrodu kampaně, s jejím koncem nesouhlasí.

06.února 2017 v 11:23, příspěvek archivován: 07.února 2017 v 17:12

Je nerozumné předčasně rušit projekt HateFree. Je rozumné podporovat vše, co čelí netoleranci a nenávisti a vyvrací šířené lži a předsudky.

Kampaň HateFree Culture byla spuštěna v listopadu 2014, finance získávala z osmdesáti procent z takzvaných norských fondů. Zaměřovala se především na mladé lidi. Fungovala nejprve na sociálních sítích, později pod její hlavičkou vznikaly další aktivity. Mimo jiné udělování značky HateFree Zone místům, která jsou otevřená komukoliv bez ohledu na etnickou či jinou příslušnost.

Na fasádách některých pražských kaváren a obchodů zapojených do kampaně HateFree se loni v dubnu objevily nacistické symboly a výhružné nápisy. Policie z činu obvinila pětici mladíků (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video