Lubomír Zaorálek je podle vicepremiéra Vondry člověkem, který stále někoho cituje.

Lubomír Zaorálek je podle vicepremiéra Vondry člověkem, který stále někoho cituje. | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Chudák premiér Paroubek všechno nepobral, bránil šéfa Zaorálek

  • 160
Debata o radaru v západočeském Borovně sice nepřinesla nová fakta ani jednoznačné odpovědi, ale bavila diváky v sále kulturního domu i u televizorů. Například prohlášením Lubomíra Zaorálka, že chudák někdejší premiér Jiří Paroubek nepobral všechny informace o plánu Američanů.

Pět diskutujících z vládní koalice i opozice se během dvouapůlhodinové debaty především osočovalo, kdo udělal chybu v tom, že začal vyjednávat s Američany a neinformoval české politické partnery.

Zatímco první část debaty se točila kolem ujasňování významu slov "jednání"; a "konzultace", ve druhé se představitelé parlamentních stran hádali o tom, kdo a co všechno o radaru věděl, když se o něm mluvilo za sociálnědemokratických vlád Stanislava Grosse, Vladimíra Špidly, Jiřího Paroubka i v době kabinetu vedeného Mirkem Topolánkem z ODS.

Paroubek myslel, že je to koule se dvěma chlapy
Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD přiznal, že jeho strana udělala několik chyb. Například tím, že se otázka radaru bagatelizovala.

Předseda ČSSD Jiří ParoubekAle tehdejšímu premiérovi Jiřímu Paroubkovi prý dodával informace expertů o tom, jak by měl být protiraketový systém rozsáhlý.

"A on mi na to řekl: Já jsem si myslel, že to bude nějaká koule s obsluhou dva lidi, jako takové ty radary co už tady máme," popsal. "Samozřejmě chudák premiér nepobral do hlavy všechno," dodal bezelstně Zaorálek a v sále se o zval smích.

"Počkejte, tento člověk chce být premiérem v roce 2010. Kde má veřejnost jistotu, že pobere jiné věci?" ptal se udivený moderátor Václav Moravec a sklidil potlesk.

Zaorálek se obhajoval, že to říkal proto, že premiér měl na starost mnohem víc věcí a udělal chybu, když mluvil nepoučen.

Luboši, ty jsi takový doktor Cvach
Už předtím se stal terčem vtipu sám Zaorálek a došlo při tom i na tykání.

"Luboši, ty jsi takový doktor Cvach české politiky. Neustále někoho cituješ, ale k operaci tě naštěstí ještě nikdo nepustil," řekl vicepremiér Alexandr Vondra zvolený za ODS.

Josef Vinklář coby doktor Cvach v seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letechOdkaz na postavu ze seriálu Nemocnice na kraji města přišel Vondrovi vhod, když se přeli o to, zda jsou důvody zapojit se do budování protiraketového deštníku.

Zaorálek před Vondrovým výpadem použil citát generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoop Scheffera. Podle jeho interpretace se šéf aliance vyjádřil tak, že v NATO ještě nepanuje shoda o tom, že Západu hrozí nějaké nebezpečí, proti kterému se Američané chtějí bránit.

Vondra ale výrok chápe jinak - že NATO vnímá hrozby, který je potřeba se bránit dřív, než se vyplní.

"Citoval jsem autentický výrok pana Scheffera. Ale vám o žádný radar nejde. Tady jde o to - a tak se vyjádřil i premiér Topolánek - aby tady byl ten americký voják s flintou a je jedno, jestli tu bude prát košile nebo látat ponožky, nebo co tady bude dělat," rozohnil se Zaorálek.

Vládu napadl, že obchází NATO a upíná se na dvoustrannou dohodu s USA, které se mají stát "vojenským hegemonem". Tato strategie podle Zaorálka přitom selhala například v Iráku nebo Afghánistánu.

"Česká republika je poslední, kdo se drží tohoto odcházejícího příběhu," hřímal sociální demokrat.

Lidé v sále, kde od začátku jednoznačně převažovali odpůrci radaru, místopředsedovi Sněmovny dlouze tleskali a volali ano.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video