Chřipka (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Chřipková epidemie neustává, po jarních prázdninách přibylo nemocných

  • 5
V Česku po jarních prázdninách mírně vzrostl počet lidí nakažených chřipkou. Jejich počet se pohybuje okolo 1984 na 100 000 obyvatel. Nejhorší je situace v Praze, kde se počet nemocných oproti minulému týdnu zvýšil o 16 procent, uvedla na svém webu Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Chřipka má v Česku už 10 obětí.

Případů akutních infekcí dýchacích cest je v Praze asi 1450 na 100 000 obyvatel. Vysoká nemocnost se očekává i tento týden. 

„Skončily jarní prázdniny, které nemocnost ovlivnily, děti již dva týdny chodí do školských zařízení, proto nemocnost stoupla zejména ve věkové skupině šest až 14 let a následně i ve věkové skupině do pěti let,“ uvedli hygienici.

Nemocnost minulý týden rostla i v dalších několika krajích, epidemie zatím zůstává v celém Česku. V Praze byla nejvyšší nemocnost na začátku února, kdy lékaři nahlásili 1770 případů na 100 000 obyvatel, potom počet nemocných klesal. 

Od běžné virózy či nachlazení se chřipka liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. S vážným průběhem nemoci skončilo v nemocnici na odděleních intenzivní péče 40 lidí, deset zemřelo. Většinou jde podle odborníků o lidi starší 60 let s dalšími přidruženými nemocemi jako je diabetes, onemocnění srdce nebo obezita.

Loni byla v únoru epidemie chřipky už na ústupu, letos začala až na začátku února. Obvykle trvá čtyři až osm týdnů. Loni v nemocnicích skončilo přes 300 lidí a 108 jich zemřelo.

Návštěvy pacientů omezila už na začátku února většina pražských nemocnic. Úplný zákaz mají Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku. V Thomayerově nemocnici v Krči lidé nesmějí za pacienty na infekčním oddělení, oddělení geriatrie a následné péče. V Motole zákaz platí pro pneumologickou kliniku a léčebnu dlouhodobě nemocných.

Na chřipku zemřou každý rok stovky lidí:

5. března 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video