Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě znesvářené ministry - vnitra...

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě znesvářené ministry - vnitra Milana Chovance z ČSSD a Andreje Babiše z ANO | foto: Kancelář prezidenta republiky

Zeman se na schůzce s Chovancem zajímal o vyšetřování Čapího hnízda

  • 54
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v úterý na Pražském hradě zopakoval prezidentu Miloši Zemanovi, že nemá informace k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, kvůli níž Sněmovna vydala k trestnímu stíhání předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Na Hrad s Chovancem přišli také policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel finanční policie Petr Lysák. Debata se podle Chovance týkala toho, jak funguje vyšetřování hospodářské kriminality.

„Panu prezidentovi jsme osvětlili, že nemáme šanci o Čapím hnízdě vědět nic jiného, než ví on sám z médií,“ řekl Chovanec. Zeman dříve postup policie v kauze zpochybnil. Schůzka trvala více než dvě hodiny. Ministr uvedl, že kauze Čapí hnízdo, v níž figuruje vedle Babiše také první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, se s prezidentem věnovali jen několik minut.

Ve zbylém čase se podle Chovance diskuse týkala fungování finanční policie. „Pokoušeli jsem se dobrat toho, jak funguje trestní řízení v České republice,“ prohlásil. „Debata se točila kolem toho, jak toto oddělení řeší závažnou trestnou činnost,“ dodal.

Zeman již o Čapím hnízdě mluvil Babišem (psali jsme zde) nebo s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (psali jsme zde). Koncem srpna prezident prohlásil, že chce věřit tomu, že za žádostí o vydání představitelů ANO k trestnímu stíhání není Chovanec. Prezident také uvedl, že kauza mohla být policejní provokací. Proti tomu se ohradili policejní prezident Tuhý i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Chovanec v úterý poznamenal, že stejně jako prezident má o případu informace pouze z médií. Ty jsou podle něj často protichůdné. „Objevuje se spousta polopravd a věcí, které si oponují,“ řekl. Debata o případu je podle něj zbytečná, protože jediný, kdo o něm má informace, jsou osoby, které jsou zapojeny do vyšetřování.

Vydání Babiše a Faltýnka policii

Podle serveru Neovlivní.cz začíná policie v těchto dnech rozesílat obvinění jednotlivým aktérům kauzy farmy Čapí hnízdo. Kolika osobám bylo obvinění odesláno, není oficiálně známo. „Toto bych ještě nekomentovala,“ řekla mluvčí pražských žalobců Štěpánka Zenklová.

V případu jde o padesátimilionovou dotaci na stavbu Čapího hnízda. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové. Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Náměstkyně jihlavského primátora a někdejší manažerka Čapího hnízda Jana Mayerová (ANO) řekla, že obvinění od policie kvůli farmě Čapí hnízdo nedostala. „Ale předpokládám, že každým dnem dorazí, pokud to policie začala rozesílat,“ uvedla. Jak v srpnu uvedl server iROZHLAS.cz., Mayerová jako o spornou dotaci požádala.

Mayerová uvedla, že se starala o administraci dotace pro farmu, ale v době jejího převodu pod Agrofert už tam nebyla. Vyšetřování považuje za vykonstruovanou záležitost. „Dodnes jsem přesvědčená, že jsme v ničem nepochybili,“ řekla. Podle Mayerové nevyšel podnikatelský předpoklad u velkého množství dotovaných projektů a není slyšet o tom, že by u nich byl někdo trestně stíhán.

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • Koncem roku 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video