Ministr vnitra Milan Chovanec v plzeňské nemocnici, kde byl hospitalizován...

Ministr vnitra Milan Chovanec v plzeňské nemocnici, kde byl hospitalizován kvůli vnitřnímu krvácení po operaci. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

MF DNES: Chovanec si stěžoval na šéfku nemocnice. Ta teď ve funkci končí

  • 385
Ministr vnitra Milan Chovanec si stěžoval, že ho v plzeňské fakultní špatně operovali a že její ředitelka naznačila, že za pooperační komplikace si může sám. Ředitelka Jaroslava Kunová teď ze svého místa odchází. Podle informací MF DNES spolu tyto dvě věci úzce souvisejí.

Fakultní nemocnice Plzeň přitom pod vedením Jaroslavy Kunové patří k nejlépe hospodařícím v zemi. Odpovídají tomu i mzdy lékařů a sester i to, že nemocnice má na účtu stamiliony korun. Proto vynucená rezignace Jaroslavy Kunové vzbudila rozruch ve sněmovním zdravotním výboru (více o rezignaci Kunové najdete zde). Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček tam bude muset vysvětlovat, co to znamená.

Ministra Chovance v Plzni operovali v březnu, odstraňovali mu přebytečnou kůži na břiše. Pak však přišly komplikace a vážná stafylokoková infekce (více o operaci a komplikacích se dočtete zde). „V jeho případě bych si uměla představit delší pracovní neschopnost, nicméně chtěl odejít,“ komentovala to tehdy ředitelka Kunová.

Podle zdrojů MF DNES pak naštvaný Chovanec tlačil na kolegu Němečka, aby buď do Plzně poslal kontrolu, nebo Kunovou odvolal. Ministr zdravotnictví Němeček připouští, že si mu Chovanec stěžoval. Popírá však, že by to na odchod Kunové mělo vliv.

Jaroslava Kunová není jediná ze šéfů významných zdravotnických institucí, kdo odchází. Kromě Fakultní nemocnice v Plzni se hledají nástupci hned do dalších tří: do Nemocnice Na Homolce v Praze, do Koordinačního střediska transplantací a do Masarykova onkologického ústavu.

Sama Kunová však v úterý spekulace, že její odchod z funkce je ze strany ministerstva vynucený, odmítla. O ukončení svého šestnáctiletého působení v čele nemocnice uvažovala už dříve, má už důchodový věk, řekla. "Budu čekat, až se vybere nový ředitel, abych mu to předala. Zřejmě během prázdnin proběhne výběrové řízení. Pak bych končila," řekla Kunová. Odejít chtěla prý původně na začátku roku, nakonec se s ministrem Němečkem dohodla na letním termínu.

„Na vyhlášení výběrového řízení a ukončení mého působení jsme se dohodli zejména kvůli mé touze se více věnovat soukromému životu, po dlouhých letech ve vysokých funkcích si také více odpočinout,“ reagovala v prohlášení Kunová. Pokud by podle ní existovala jakákoli forma nátlaku ze strany ministra, naopak by se tomu tvrdě postavila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue