Muž klouže po náledí.

Muž klouže po náledí. | foto: Petr Novotný

Chodníky kloužou, chodci žádají odškodné

  • 13
Současná zima dělá problémy nejen řidičům na silnicích, ale i chodcům v ulicích. Jen pražský magistrát řeší každoročně několik žádostí o odškodné, které mu poslali občané, již se na neudržovaném chodníku zranili.

"Pokud nenastane výjimečná situace, jako byla například před Štědrým dnem, kdy ulice pokryla ledovka, tak evidujeme kolem dvaceti úrazů denně," upřesnila mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová.

Podle jejích slov se jedná nejčastěji o důchodce, kteří se hůře pohybují, snadno uklouznou a zraní se.

"Nemusí to však vždy souviset se stavem chodníku," upozornila Ernestová.

Jak žádat odškodné

Kam se obrátit: na magistrátní odbor správy majetku
Co předložit: poškozený musí svůj nárok prokázat a doložit záznamem o tom, kde se událost stala, lékařskou zprávou, případně zprávou o zásahu záchranné služby, potvrzením o ušlém zisku.
Kdo žádost vyřídí: magistrát ji posoudí, případně ji podstoupí makléřské společnosti, která rozhodne.

"K soudním sporům však dochází jen minimálně. Zpravidla se s poškozeným domluvíme," podotkl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Jeho tvrzení dokládají i čísla. "Za poslední tři roky proběhlo celkem osm soudních sporů, z nichž jsme pouze jeden prohráli," upozornil Wolf.

Poškozený, který v tomto případě žádal o třímilionové odškodné, dostal od soudu částku sedm tisíc korun. "Nyní tu máme pět dotazů od občanů, kteří se na chodníku zranili a nevědí, jak mají žádat o odškodné," řekl Wolf.

Tito lidé se musí obrátit na magistrátní odbor správy majetku a své tvrzení, že se zranili právě na chodníku, včetně výše škody, která jim vznikla, musí doložit.

"Musí předložit mimo jiné lékařskou zprávu nebo v případě, že u nich zasahovala záchranka, i zprávu od ní," vysvětlil Wolf.

Magistrát pak jejich žádost posoudí a rozhodne, zda jim vyhoví.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video