Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Každý pátý mrtvý na silnici je chodec. Mapa míst, kde umírají nejčastěji

Nejnebezpečnější pro chodce jsou rovné silnice. Vloni na místech, která jsou na první pohled přehledná, zemřelo 79 chodců, kteří se stali obětí dopravních nehod. To je desetkrát více smrtelných nehod než těch v zatáčkách. Vyplývá to z dat Centra dopravního výzkumu. Ta také ukazují, že díky reflexním páskám ubylo úmrtí během nočních hodin, přibylo ale smrtí přes den.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

J79i45r42i 18F36r44a41n26a

19. 8. 2019 22:51

Zákon je jedna věc a musí ho všichni dodržovat, ale zdravý rozum a pud sebezáchovy by měl fungovat ještě lépe - prostě nevlezu před auto, které nebrzdí. Ti, kdo tam vlezou, jsou podle mě jako ovce jdoucí na porážku. To pak není nehoda, ale spíš přirozený přírodní výběr. Ano, viníci střetu na přechodech jsou ve většině případů řidiči aut (až na výjimky několika "chodců - vrhačů"), jinak to policie ani uzavřít nemůže, ale zamysleme se nad kořenovou příčinou události - kdyby chodec stále sledoval provoz, tak pod auto 100% nevleze, to udělá jen sebevrah. Přednosti nepřednosti, jde tu o můj život, tak se podle toho chovám a zbytečně neriskuji. Na silnici věřím sám sobě a rozhodně ne ostatním řidičům. Pamatuji si zavedení přednosti na přechodech, bylo to narychlo, bez předchozí informační kampaně a média tomu tenkrát dala smrtící tečku tím, jak to vše chybně interpretovala. Říkám si, kde jsou ti dopravní experti a poradci, když se něco tak zásadního tvoří a uvádí v platnost... A samozřejmě nedostatečná dopravní výchova ve škole, neznalost zákona (která samozřejmě neomlouvá) a nedostatečná preventivní medializace tomu jen nahrávají. Občas se objeví vlaštovky typu "Nemyslíš - zaplatíš" - to byly skvěle udělané klipy a znám několik lidí, které to změnilo k lepšímu, ale proč to bylo vysíláno na ČT2 v neatraktivní čas? Mělo by to běžet několikrát denně v nejsledovanější dobu a nezakrývat konec klipu. Že to někomu přišlo drsné? To je přece účel, bez toho se lidi neproberou. Dalo by se to probírat věčně, ale podstata je jednoduchá: když mám svůj život rád a chci si ho ve zdraví zachovat, nebudu se "prát" s žádným autem.

1 0
možnosti
RB

Až chodci pochopí, že NEMAJÍ absolutní přednost, i když si to většina z nich myslí, tak pak těch mrtvých ubyde. Kdybych tu mohl postnout videa z mojí palubní kamery, to byste viděli věci, které jsou chodci schopni udělat.

1 2
možnosti
AB

Na to rozmazaný video se nedá koukat.

1 0
možnosti
OU
MB

Ano, dobrá rada. Teď ještě aby se řidiči drželi rady: Když vidím chodce u přechodu, zastavím a dám mu přednost. A bude to všechno krásně fungovat podle silničního provozu...

3 0
možnosti
JL

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale skutečnost abych se nenechal přejet autem jako chodec mám ve svých rukach ze sta procent...čímž nechci říct, že taková srážka je vždy jen vína chodce, ale já jako chodec to můžu ovlivnit na sto procent a srazit se nenechat...

5 3
možnosti
MB

Jasně, takže mám počítat s tím, že každý řidič může kdykoliv vjet na chodník a radši tedy po chodníku vůbec nechodit. Takže zůstat doma.

0 1
možnosti
JC

Maně vzpomínám na řidiče BMW, který musel kvůli mně přibrzdit z 80 na 50. Když jsem přechyázel silnici po přechodu. Tak mu pak nebylo shnilo, aby zastavil a začal řvát přes celé centrum.

Nebo na to auto, jak v centru předjížděl ve velké akceleraci jiné auto a mě málem na přechodu smetl. To jsem pak byl tak rozpumpovaný, že jsem si musel zasprintovat, abych uvolnil adrenalin.

2 0
možnosti
PK

Zjišťoval někdo v kolika případech úmrtí chodců neměli tito ochranou helmu? Nějak se nemohu ubránit dojmu, že tato je všespasitelná, pravda hlavně pro cyklisty. :-)

1 0
možnosti
RM

to není špatný nápad, mělo by se uzákonit nošení cyklistické helmy pro každého chodce, byť by to mělo zachránit jeden jediný lidský život.

1 1
možnosti
TK

Nemám pocit, že bych večer mimo obec vůbec někdy potkal chodce s reflexními prvky. V lepším případě si svítí mobilem. Navíc cca třetina chodců je schopna jít po pravé straně, tedy zády k autům ve svém pruhu. Je to marný, je to marný, je to marný.

Potíž je v tom, že mimo obec po silnici jdou zpravidla lidé, kteří auto ani nemají a mají falešný pocit, že řidič auta je ve světlech musí vidět. Také mají pocit, že když se teprve stmívá a oni ještě dobře vidí auta, že musí dobře vidět i řidič je. :-/

6 0
možnosti
FN

Chodec, který je zabit na vozovce si za svou smrt může sám.

3 9
možnosti
PV

Chtěl bych poděkovat panu Sladovníkovi za jeho mínusování přímo od srdce - jen by mi mohl vysvětlit jak zrovna dnes jsem musel velmi rychle reagovat na neosvětleého chodce v tmavém oblečení , kterému jsem zcela jistě zachránil živottím že jsem srhnul volant a zrovna nikdo nejel v protisměruRv

1 2
možnosti
PV

Před nějakým časem novináři řekli, že chodci maji na přechodu přednost a chodci tento nesmysl žačali používat - bohužel ke své smrtelné chybě .

Jo a než mě tady sestřelíte nesmysly - nastudujte si zákon - jen aby jste potom nebyli za hlupáky - a pozor na slova ,,omezit ,, a ,,ohrozit ,,!!

3 1
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...