ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Ježek, MF DNES

Na jihovýchodě Česka hrozí ledovka. Jezděte opatrně, varují meteorologové

  • 9
V Jihočeském, Jihomoravském, Olomouckém kraji a v Kraji Vysočina hrozí až do 13:00 ledovka. Meteorologové v sobotu varovali před nebezpečím především řidiče a starší chodce. Zejména na jihovýchodní straně Českomoravské vrchoviny a na jižní straně Drahanské vrchoviny se vyskytuje mrznoucí mrholení, při kterém se tvoří na zemi nebezpečná vrstva ledu.

Český hydrometeorologický ústav ve svém varování upozorňuje na možné problémy v dopravě. Hrozí podle něj nehody a také nebezpečí úrazů při uklouznutí. 

„Při pohybu venku je třeba chodit velmi patrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ uvedli meteorologové. „Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Počítat s prodloužením doby jízdy,“ dodali. 

Konkrétně ledovka podle varování zasáhne v jižních Čechách okolí Jindřichova Hradce a Dačic, na Vysočině pak pás Bystřice na Pernštejnem, Moravské Budějovice, Náměšť nad Oslavu, Nové Město na Moravě, Telč, Třebíč, Žďár nad Sázavou. Na jižní Moravě pak hrozí na Blanensku, v Boskovicích, Rosicích a Tišnově. V Olomouckém kraji zasáhne ledovka Prostějov a Konice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video