Ministr školství Marcel Chládek odučil na základní škole v Novém Strašecí jednu...

Ministr školství Marcel Chládek odučil na základní škole v Novém Strašecí jednu hodinu tělocviku na podporu projektu Chci učit, který chce zvýšit prestiž učitelské profese (23. června 2014). | foto:  František Vlček, MAFRA

Chládek opět tělocvikářem. Za trefený koš mu žáci tleskali jak v NBA

  • 15
„Snažte se, aby vám to lítalo na úrovni pupíku,“ radí páťákům ministr školství Marcel Chládek. V pondělí vyměnil sako za teplákovou soupravu a v Novém Strašecí na Rakovnicku odučil hodinu tělocviku v rámci kampaně, která má zvýšit prestiž učitelů. A když ze dvou pokusů pokaždé trefil koš, dočkal se i potlesku žáků.

Chládek na tartanu radí, uklidňuje, hecuje, chválí i kárá. „Koukejte se pořád na mě a přitom driblujte, jako kdybyste měli balon přilepený na ruce,“ říká dětem ministr a ptá se jich na jména. „Teď si sedněte na bobek,“ pokračuje už krapet zadýchaně.

Hodina má spád, cvičení se rychle střídají. Žáci chvíli skáčou s míčem mezi nohama, pak zkoušejí dvoutakt. „V klidu, v klidu, pojď blíž,“ radí ministr otcovsky drobné dívce. Jindy zase páťáky popohání.

Školáky tělocvik s ministrem docela chytne. „Ivet, běž, dělej. Kájo, dej menší,“ překřikují se poté, co je Chládek rozdělí na dva týmy, které spolu zápolí v dovednostech s míčem. Možná se chtějí i ukázat před dnešním hostujícím učitelem.

Chládek, který v Novém Strašecí chodil na gymnázium a bydlí v nedalekém Rakovníku, se nakrátko vrátil do doby, kdy učil právě tělocvik a základy společenských věd. „Je to už téměř patnáct let. Vzpomínám na to období velmi rád,“ uvedl. Basketbalovou hodinu oprášil právě z časů, kdy sám cepoval tehdejší školáky.

Ti dnešní jsou podle něj více neohrabaní a méně se hýbou. Školám chce proto umožnit, aby zavedly třetí hodinu tělocviku. Tu by formou pohybových a míčových her odpoledne vedli zejména trenéři ze sportovních klubů (více čtěte zde). V pondělí zmínil, že peníze na jejich odměny by mohly být od září 2015.

Chládek: Dokážu si představit, že budu někdy opět učit

Pětačtyřicetiminutovka se chýlí ke konci tak rychle, jak umí snad jen tělocvik. Chládek proto zvedne ruku a zavelí: „Závěrečná soutěž!“ Jeden za druhým zkouší páťáci trefit zblízka koš. Kdo neuspěje, končí.

Liška učil šesťáky o povodních

Král střelců pak už jen s ostatními dětmi odpoví na ministrovo zvolání „dnešní hodině nazdar“ sborovým „zdar“ a zaběhnou si kolečko na uvolnění svalů. „Líbilo se mi to,“ hodnotí Chládkův výkon Bára Rendlová. „Jo, šlo mu to,“ přitakává Mirek Skála a jejich spolužáci souhlasně kývají hlavami.

Ministr má ke sportování velmi blízko. Například běhá dlouhé tratě, býval i přísným fotbalovým rozhodčím. S oblibou také zdůrazňuje, že není jen ministrem školství a mládeže, ale i tělovýchovy. Poznat je to i na webu ministerstva, na kterém se rád ukazuje ve společnosti úspěšných sportovců.

Kampaň Chci učit

Ministr školství Marcel Chládek učil tělocvik v rámci projektu obecně prospěšné společnosti Eduin Chci učit. Kromě Chládka se postavil za katedru i jeden z jeho předchůdců Ondřej Liška, ale i chovatel ovcí, PR manažerka nebo programátor. Kampaň chce zvýšit společenské uznání učitelské profese a upozornit na její význam.

V Novém Strašecí se zastal i kolegů tělocvikářů, kterým se někdy vyčítá, že se moc nepředřou. „Pokud se opravdu snažíte dělat hodinu zajímavou pro děti, tak musí být dopředu naplánovaná. Tělocvik je náročnější i co se týká zodpovědnosti učitele, je tady daleko větší možnost úrazu,“ řekl Chládek.

Prý si i dokáže představit, že po letech v politice se k učení zase vrátí. A to i přesto, že by místo ministerské či senátorské měl výplatnici učitelskou. „Pokud bude plat, jak si představuji já. Protože 28 tisíc hrubého třeba na vesnické školy je plat představitelný i pro uživení rodiny,“ uvedl a opět se vrátil do role ministra.

Podívejte se, jak Ondřej Liška učil přírodopis (16. června 2014):

2. října 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video