Ministr školství Marcel Chládek převzal úřad od Dalibora Štyse (31. ledna 2014). | foto: ČTK

Exministr Štys na odchodu rozdal odměny za miliony, Chládek část stopnul

  • 18
Exministr školství Dalibor Štys před odchodem z úřadu udělil téměř šedesáti zaměstnancům odměny v celkové výši 2,6 milionu. Uvedl to jeho nástupce ve funkci Marcel Chládek. Ten proplacení části peněz zastavil. Podle něj se také v resortu na poslední chvíli plánovaly i organizační změny.

Odměny za rok 2013 mělo v lednu dostat 58 lidem. "Jsou to mimořádné odměny i pro ty, co na ministerstvu zůstali, ale i na odchodnou," uvedl Chládek s tím, že stihl zastavit vyplacení odměn ve výši čtvrt milionu korun.

Téměř 200 tisíc korun podle něj již dostala například nejmenovaná odcházející náměstkyně, která se však jen přesunula v rámci státní správy. Jedinou náměstkyní na ministerstvu školství byla Eva Bartoňová, která od února pracuje na Českém statistickém úřadě.

Plány ministra Chládka

Přečtěte si rozhovor iDNES.cz

Podle Štyse je ale vyplácení odměn odcházejícím letitým zaměstnancům obvyklé. Odměny se prý vyplácely na ministerstvu i v dobách, kdy ještě nebyl ministr. Oproti jiným ministerstvům byly podle něj navíc velmi nízké.

Chládek dále zjistil, že bylo asi šest úředníků přesunuto v rámci organizační struktury jinam. A to s platností od února, kdy nastupuje nové vedení. "Jako by se potřebovali schovat v organizační struktuře," komentoval to ministr, podle nějž by se jinak mohlo přijít na to, že tito lidé nic nedělají. Tyto přesuny také zarazil a chystá personální audit.

Zda po něm bude následovat propouštění, nechtěl předjímat. Je prý spíš možné, že se práce přeorganizuje, protože někteří úředníci jsou zjevně přetížení, zatímco jiní si jen "chodí po chodbách".

Chládek převzal ministerstvo od Štyse v pátek (více čtěte zde).

Plány nového ministra školství Marcela Chládka:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video