Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Cheb dostane zpátky les v Bavorsku, odsunutí Němci s vrácením nesouhlasí

  • 14
Cheb získá zpátky les v Bavorsku, který koupil v roce 1927. V pátek o tom rozhodl soud v německém Regensburgu. Rozsudek se nelíbí Němcům, kteří museli město po 2. světové válce opustit. Pozemek o 650 hektarech považují za své poutní místo.

Německá strana navrhovala, že Bavorsko les koupí a Cheb část peněz investuje do příhraničních projektů. Chebská radnice to odmítla a u německých soudů zažalovala Německo, aby ukončilo nucenou správu.

Soud v Regensburgu nárok města v pátek potvrdil. "Soudce výslovně uvedl, že Cheb nemůže být přímo zodpovědný za zabrání majetku vysídlenců prostřednictvím Benešových dekretů," napsal německý deník Süddeutsche Zeitung. O rozsudku informovaly Lidové noviny.

"Zprávu jsme přijali s povděkem. Doufáme, že téměř dvacetileté úsilí města nyní úspěšně končí," řekl iDNES.cz starosta Chebu Pavel Vanoušek.

"Jsme si ovšem vědomi, že rozsudek ještě nenabyl právní moci a je možné, že protistrana, Spolková republika Německo, může podat odvolání," dodal starosta.

Odsunutí Němci o les nechtějí přijít

S rozsudkem soudu nesouhlasí sudetští Němci, kteří byli po válce z Chebu vyhnaní. Navrhovali, aby si Německo pozemek nechalo jako odplatu za odsun.

Bývalí obyvatelé Chebu mají k lesu silné pouto. Uprostřed pozemku funguje restaurace s chebskými prapory na zdi a stylizovaným muzeem.

Cheb vlastnil les v bavorském okrese Tirschenreuth od roku 1927. Německo v roce 1965 přijalo speciální zákon, který na podobné pozemky uvalil nucenou správu.

Rozsudek může být precedens pro další města

Příští týden se představitelé Chebu setkají se zástupcem právní kanceláře, která město zastupuje, a rozhodnou o dalším postupu. Zatím není jasné, jakým způsobem město s lesem naloží.

"V úvahu přichází možnost, že les bude přímo spravovat náš lesní podnik," uvedl Vanoušek. Město už také jednalo o možném pronájmu s lesním podnikem v Augsburgu. Cheb by měl vykonávat vlastnická práva nad lesem do jednoho měsíce.

Město také od německých developerů dostalo nabídku, aby část pozemku pronajalo na výstavbu větrné elektrárny. "Máme ale informace, že někteří místní starostové s tím nesouhlasí, a my nechceme jít přes jejich odpor," řekl Lidovým novinám Vanoušek. O prodeji lesa město neuvažuje.

Rozhodnutí soudu může zafungovat jako precedens pro nároky jiných českých měst, která před válkou vlastnila pozemky v Rakousku a Německu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video