Chcípl PES: Hamáček zahájil hon na svobodu. Skončí to tím, že nás zavřou

  • 331
Ministr vnitra Jan Hamáček zahájil předložením novely zákona o krizovém řízení, která zpřísňuje tresty pro provozovatele porušující vládní opatření, hon na svobodu, tvrdí zástupci iniciativy Chcípl PES. „Pokud opakovaně otevřeme, tak nám zakážou podnikat. Skončí to tím, že nás zavřou,“ řekl majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert.

„Pokud jeho návrh schválí Parlament, dostaneme se do hluboké totality. Přijdu o živnost a budou mě tak dlouho perzekuovat, až mě zavřou. Ve čtvrtek sledujte hlasování ve Sněmovně, kdo pro to zvedne ruku,“ vyzval příznivce iniciativy Olbert.

Provozovatelům restaurací a dalších uzavřených podniků by za opakované porušování protikoronavirových nařízení nově hrozil i zákaz činnosti na jeden rok. Iniciativa to od začátku označuje za snahu o zavedení policejního státu.

Do podniků, které patří zakladatelům iniciativy, přitom už prý policisté ani nechodí na kontroly. „Policie již v našich provozech přestala zasahovat, protože ví, že právo je na naší straně,“ uvedl Olbert.

Na jiných místech však policisté zasahují. Zástupci iniciativy kritizují například jejich postup v lyžařském areálu Vaňkův kopec, ve kterém se navzdory vládním opatřením každý den rozjíždí vleky. „Děje se tam bezpráví, policie by měla pomáhat a chránit. Kopec je v soukromém vlastnictví provozovatele, už sedmým dnem tam však stojí policisté a zakazují lidem vstup,“ popisuje. 

„Hamáček si vzal policii jako ochranku svých nařízení. Podáváme stížnosti na GIBS a další inspekce. Právní vakuum stojí na naší straně, porušování nařízení není přestupek,“ tvrdí iniciativa.

V neděli pořádají valentýnské pochody

Chcípl PES plánuje v týdnu další protestní akce, v sobotu uskuteční pochod před dům ministra školství Roberta Plagy. V neděli pak chce uspořádat valentýnské pochody za návrat dětí do škol a otevření všech provozoven po celém Česku. 

„Proběhne celkem 15 pochodů. Půjdeme třeba na horu Říp, kopec Raná u Loun, nebo v Olomouci na Svatý Kopeček. Cílem je dát lidem pocit normálního Česka a společně si užít procházku v přírodě,“ řekl na tiskové konferenci spoluzakladatel iniciativy David Biksadský.

Za porušení nařízení bude hrozit až roční zákaz činnosti, schválila vláda

Odpůrci vládních opatření chtějí pod názvem Otevřeme Česko kandidovat v říjnových volbách do Sněmovny. Hnutí původně mělo vzniknout proto, aby mohli restauratéři obcházet vládní nařízení o uzavření provozoven. Na jednání politických stran se totiž podle jejich výkladu krizového zákona vztahuje výjimka.

Poté, co vláda nesplnila jejich požadavky a nezačala s rozvolňováním opatření, se však hospodští rozhodli s hnutím kandidovat.

V uplynulých dnech tak objížděli nově vznikající buňky hnutí (většinou restaurace, pozn. red.), kde s lidmi diskutovali o programu vznikajícího politického uskupení. „Zatím se zaměřujeme na zdravotnictví, obnovu hospodářství a podnikání, školství a ekonomiku a k těmto oblastem sháníme odborníky,“ uvedl koncem ledna spoluzakladatel iniciativy Jiří Janeček.

„Koordinujeme naše akce také s podobnými iniciativami po celé Evropě. Vytváříme společný symbol, který 14. února zavlaje na vlajkách ve všech zemích,“ poznamenal minulý týden Biksadský. Podle něj se do této formy protestu chtějí zapojit hnutí z Velké Británie, Francie, Španělska, Německa, Itálie, Polska a Slovenska.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video