Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chci právo na názor bez strachu z policie

  18:11
Tisková mluvčí policejního prezidia reagovala na můj článek z MfD pro mě naprosto děsivým způsobem. Ano, ruku na srdce paní Kosinová, nemůže právě vaše reakce být považována za reakci dle toho přísloví o potrefené huse? Není to tak, že můj komentář uhodil hřebíček na hlavičku?

Cílem a podstatou mého článku bylo jediné: říci, že policie by takto měla postupovat celý rok, že je dobře, že policisté jsou vidět, ale že kvůli tomu není třeba pořádat akce.

Ano, použil jsem něco, čemu se říká nadsázka, ironie, sarkasmus. Mým cílem nebylo v žádném případě dotknout se policie. Předpokládal jsem, že to každý pochopí.

Co je ale nejstrašnější a co mě, přiznám se, doslova vyděsilo, je otázka, kde jste, paní Kosinová, vzala o mě informace, které veřejně šíříte? To jste musela zajít do nějaké policejní databáze, a to mi jako reakce na komentář v novinách připadá přinejmenším podivné.

Píšete, že mé dopravní přestupky nechcete popisovat detailně. Copak je vůbec smíte veřejně popisovat? Copak o nich smíte veřejně mluvit?

Opravdu je standardní, že na novináře, který si dovolí psát o policii s jakýmkoli kritickým nádechem, policie v reakci vytáhne z policejní databáze informace a rozešle je médiím? Kde to, proboha, jsme?

Nepamatuji si, že by se tohle někdy stalo! Navíc informace, které nejsou pravdivé!

Jestli byl někdy někdo arogantní, pak to byli několikrát policisté vůči mě. Policista není můj nadřízený! Pokud na mě křičí, zvýším hlas také. Nikdy naopak! Od roku 1993, odkdy mám řidičský průkaz, se mi to stalo při dopravní kontrole zhruba šestkrát, vzhledem k tomu, že najedu 60 000 km za rok, je jasné že ve většině případů, kdy jsem zastavován a kontrolován, je vše ze strany policistů v pořádku. Ale odmítám způsoby, které sahají před rok 1989. Odmítám arogantní policisty, kteří na mě křičí a vyhrožují. Ano, i to se mi párkrát stalo.

Je mi líto, ale mám v sobě zakódované nehezké vzpomínky na policejní, pardon esenbácké, násilí. Těžko zapomenout na příslušníky StB, kteří mě 19. ledna 1989 zkopali a ztloukli na palachovské demonstraci na Václavském náměstí, těžko zapomenout na příslušníky VB, kteří mě a další zadržené týrali na chodbě v Bartolomějské, těžko zapomenout na půlroční stíhání, výslechy na StB a prokuratuře.

Nechci dělat laciná srovnání, ale i kvůli těmto vzpomínkám nesnáším agresivní a násilnické chování uniforem. O ničem takovém ale můj článek v MF DNES nebyl!!! Byl o akci, která by měla být samozřejmostí. Měl být výzvou, aby byli policisté víc vidět, aby jich bylo víc na dálnici, v kritických místech, aby se snažili řidičům více pomáhat.

I já jsem nedávno zažil velmi pozitivní příklad - poté, co jsem viděl mimořádně nebezpečnou a životy ohrožující jízdu dvou zahraničních kamionů na dálnici D2 zavolal jsem policii, byl jsem bleskově přepojen na dálniční oddělení a bleskově upozorněn na nejbližší hlídku. U té jsem zastavil, ukázal, o které dva kamiony šlo, hlídka oba zastavila a vysvětlila jim, jak se mají na dálnici chovat. Doslova perfektní práce policie. A takových příkladů můžu, paní Kosinová, nabídnout víc. Bohužel i pár těch negativních, viz výše, zkrátka - nic není černobílé!

Ani mých šedesát tisíc kilometrů za rok určitě vždy není bezchybných! V průměru udělám tři až čtyři přestupky za rok. Vždycky mě mrzí a nadávám za ně jenom sám sobě. Nesnáším agresivní řidiče, čím jsem starší, tím jezdím (logicky) konzervativněji. Ale prostě se nebojím ozvat.
Nenechám na sobě dříví štípat. Když na mě policista začne rovnou řvát, ozvu se. Ne moje reakce, ale jeho způsoby jsou tudíž nevybíravé a arogantní!

Není v žádném případě pravda, paní Kosinová, že JÁ jsem arogantní. Pouze mi vadí, když policista nepostupuje dle zákona, který mu (na rozdíl ode mě!!!) nařizuje, jak se má v kontaktu s kontrolovanou osobou chovat. A koneckonců i jak má pří kontrole vozidla postupovat. Taková je pravda.

Věřte, paní Kosinová, že jste vážně můj článek pochopila mylně. Těžko se můžu ale smířit s tím, že jste pod hlavičkou "pátrání" desítkám českých novinářů poslala informace o mé osobě vytažené z policejní databáze jako reakci na můj článek. Znamená to, že když nějaký novinář napíše něco, co stoprocentně nekoresponduje s představou státního orgánu, je po něm vyhlášeno pátrání? Doufám, že chápete, že i tohle je ironie. Ale ještě víc doufám, že ironií to zůstane. Věřím totiž, že v této zemi panuje svoboda slova.

Nevím jen, jak se má obyčejný občan bránit proti státnímu orgánu, který jak vidno, může asi kdykoliv použít data, která spravuje, proti nepohodlné osobě. Myslel jsem, že tu existuje zákon o ochraně osobních údajů. Asi jsem naivní. Věřím přesto, že tato země NENÍ a nikdy nebude policejním státem. Nechci mít z policie strach. Z Vaší reakce na mě, paní kapitánko, ruku na srdce, padla poněkud tíseň.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...