Sídliště Chanov.

Sídliště Chanov. | foto: Iveta Palyová, MF DNES

Chanov v noci hlídají svalovci

  • 44
Pokud se vydáte večer na sídliště Chanov u Mostu, tedy do známého romského ghetta, můžete narazit na dva mohutné chlapíky. Kývnou sotva na pozdrav a nebudou si vás všímat, pokud ovšem nepřivezete horu starého nábytku nebo nezačnete odřezávat poslední zbytky kovových zábradlí u domovních vchodů.

V tu chvíli jste pro ně "nežádoucí číslo 1". Jste právě tím, kvůli komu se na noční obchůzku sídliště vydali.

Místní začali v únoru s obřím úklidem sídliště. Už tehdy vyhlásili, že si tu pořádek ohlídají. Od pondělka zavedli dvoučlenné hlídky, které na sídliště v noci dohlížejí.

Za nebývalou aktivitou je podnikatel Josef Tonka ze sousedních Obrnic, majitel stavební firmy Tonkostav, který nejprve dobrovolný úklid zorganizoval a později vyjednal s městem Most i jeho proplacení.

"Nepřipustím, aby se to v Chanově vrátilo zas do vyjetých kolejí, aby byly venku hory nepořádku, když tu teď není nic. Vyvezlo se odtud 210 tun odpadu a uklízí se dál. Proto jsem zavedl hlídání. Chodí tu čtyři lidé, kteří se střídají vždy po dvou nočních šichtách. Sídliště kontrolují od osmnácti hodin večer do šesti ráno," řekl včera MF DNES Josef Tonka.

Zbraně hlídači nemají
Podle něj se zaměřují hlavně na takzvané šroťáky, kteří rozhrabují odpady a hledají staré kovy, a také na toxikomany, kteří se vloupávají do prázdných bytů, jež pak ničí.

Hlídači nemají žádné zbraně. "Jen svaly a respekt místních," říká Tonka.

"Nejhorší jsou feťáci, kteří snad ani neví, co dělají, nebo ničí všechno, jen aby našli něco, co mohou prodat. S nimi si musíme poradit, aby tu mohli lidi žít slušně," upozornil podnikatel.

"Ti kluci, co jsem najal, jsou svalovci a mají přirozený respekt. To tady platí víc než cokoliv jiného," dodal s tím, že dělat v Chanově nepořádek v ulicích se zkrátka nevyplatí.

Chanovští noční hlídači už sice slavili první úspěchy, neznamená to ale, že by na problémové sídliště přestali dohlížet strážníci. Ti tu hlídkují i nadále. Většinou ale přes den.
 
"V Chanově je největší problém veřejný pořádek a drobné krádeže. Strážníci sem samozřejmě vyjíždějí, služba tu ale není po celých čtyřiadvacet hodin denně," říká Luboš Trojna, mluvčí mosteckých strážníků.

"Informace o místních hlídkách máme spíš z novin než z vlastní zkušenosti. Pokud tam budou jmenovaní nějací oficiální správci nebo domovníci, tak spolupráce s takovými lidmi je zcela běžná věc," dodal. S těmi, které najala soukromá firma, mohou strážníci spolupracovat nějak oficiálně jen těžko.

Panelákové sídliště pro zhruba tři sta rodin vzniklo u Mostu ve druhé polovině 70. let jako pokus ukázat, jak socialistická společnost eliminovala chudobu a umí integrovat Romy. Už za několik let se ale Chanov stal synonymem nepořádku.

Místní se ale nyní rozhodli o vzhled panelákových "slumů" starat. V ulicích Chanova se proto uklízelo i včera. Lidé tu dokonce pracují nejen na místech nejviditelnějších, tedy kolem domů, ale i přímo v nich.

"Prostě nás to už štvalo. V tom se nedá žít. Spoustu sajrajtu sem natahali lidi z Německa. Našli to tam na skládce a pak s tím tady kšeftují. Ten nepořádek vadí spoustě z nás. Ale lidi nechtějí uklízet za jiné. Snad se to teď změní," doufá asi čtyřicetiletý Ladislav. Sám se do úklidu zapojil. Našel už několik hnízd švábů nebo potkanů.

Právě kvůli hrozící hygienické katastrofě uvolnili počátkem února mostečtí radní 150 tisíc korun na jednorázový obří úklid sídliště.

"Rada připravuje výběrové řízení na systematický stálý úklid v Chanově. Aby se nemnožili hlodavci a nevznikaly další problémy, je potřeba ještě rychle vyklízet tamní sklepy a staré výtahové šachty," uvědomuje si mostecký primátor Vlastimil Vozka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video