ČEZ zadal miliardovou zakázku tajemné firmě, jejíž bývalý jednatel je ve vazbě

  21:30aktualizováno  15. září 9:02
Polostátní energetická firma ČEZ si na stavbu strategického meziskladu na vyhořelé jaderné palivo vybrala firmu CEEI s majiteli v Lichtenštejnsku. Nikdo přesně neví, komu patří. Vystupují za ni jednatelé, z nichž jeden skončil nedávno ve vazbě za přípravu únosu svého kolegy. CEEI si za mezisklad řekla 1,5 miliardy, trojnásobek toho, co ČEZ plánoval.

Za mřížemi skončil Martin Peter, dnes již bývalý jednatel CEEI. V době, kdy podepisoval s ČEZ zakázku na mezisklad, měl hlavně jiné aktivity. Je spoluvlastníkem agentury Prestige Management, která vyráběla například zábavné pořady zpěvačky Heleny Vondráčkové či shání sponzory pro Kapku naděje. A vedle toho Peter zpracoval nabídku na stavbu za 1,5 miliardy korun.

Částka je téměř dvojnásobkem toho, co stál nedávno dokončený stejný mezisklad v sousedním Německu. "Náklady na mezisklad u elektrárny Isar dosáhly zhruba 30 milionů eur," potvrdila MF DNES mluvčí firmy E.ON, které Isar patří, Petra Uhlmann. V přepočtu jde o částku něco málo přes 810 milionů korun.

Martin Peter

Spolumajitel marketingové a "public relation" agentury Prestige Management. Pro komerční televizi jeho firma produkovala pořad Heleny Vondráčkové Holka od Červený řeky, pracuje i pro nadaci Kapka naděje a vyrábí firmám výroční zprávy. Peter v roce 2007 uzavřel licenční smlouvu s německou firmou projektující sklady jaderného paliva.

Cena nabídnutá firmou CEEI se nelíbila ani ČEZ. "Nebyli jsme s výší ceny spokojeni," připouští výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš. Podle výrobního ředitele ČEZ Vladimíra Hlavinky byla očekávána cena do 700 milionů korun.

I přes nespokojenost smlouvu na výstavbu strategické stavby s CEEI podepsali. Firma se totiž přihlásila do soutěže jako jediná. A navíc disponovala licencí od německé firmy WTI, která se na stavby podobného typu specializuje. ČEZ navíc pospíchal. "Dostali jsme se do časové tísně," upozornil Hlavinka. Pokud nebude mezisklad postaven v červenci 2010, hrozí odstavení jaderné elektrárny.

ČEZ prý pro jistotu vypsal ještě druhé výběrové řízení, ale levnější nabídku podle Hlavinky nakonec nezískal. Mezisklad tak začala stavět v Lichtenštejnsku vlastněná CEEI.

A tehdy se v CEEI začaly dít překotné věci, které skončily přípravou únosu jednoho z manažerů firmy. Peter byl odvolán z funkce jednatele a na jeho místo byl jmenován Jiří Kovář.

Kovář patřil k zakladatelům ODS. V 90. letech byl dokonce místopředsedou strany a jedním z blízkých spolupracovníků nynějšího prezidenta Václava Klause. V letech 1992 až 1993 byl také šéfem úřadu jeho vlády.

Jiří Kovář

Nezávislý konzultant, spoluzakladatel ODS. Do roku 1993 se pohyboval ve vysoké politice, byl místopředsedou ODS a šéfem Úřadu vlády Václava Klause. Nyní je místopředsedou oblastní rady ODS Jihomoravského kraje. Říká, že od roku 2001 je konzultantem lichtenštejnské firmy, která vlastní CEEI.

"Kovář mi byl představen jako lobbista, který takzvaně umí ČEZ," říká o jeho roli Peter. Tvrdí také, že Kovářovi vyplácel peníze na "získání zakázky". "To jste mě rozesmál," reagoval Kovář.

Vlastník firmy? Nevíme

Klíčovou nejasností je, kdo vlastně firmu CEEI, která zakázku získala, vlastní. Kovář i ČEZ tvrdí, že nevědí, kdo za lichtenštejnskou společností stojí. Peter říká, že patří jemu s Kovářem. A ukazuje kopii akcie firmy, která je ale na majitele, a je tedy anonymní. Kovář jakýkoliv podíl ve firmě odmítá.

Šéf dozorčí rady ČEZ Martin Kocourek, který z pověření státu ČEZ hlídá, se zakázkou v podstatě nemá problém. "Samozřejmě bych byl raději, kdyby dodavatele ČEZ vlastnili transparentní vlastníci. Ale zakázka byla vypsaná v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," říká.

Bezpečnostní experti se shodují, že právě nejasný vlastník je největším problémem celé zakázky, na níž závisí i chod elektrárny Temelín. "V době zvýšeného zájmu Ruska o český jaderný program je klíčové, aby stát přesně věděl, komu svěřuje zakázky týkající se energetické bezpečnosti," říká Andor Šándor, bývalý šéf vojenské tajné služby.

"V Česku bohužel u takových zakázek nikdo neprosazuje, aby se muselo vlastnictví rozkrýt," dodává Václav Bartuška, velvyslanec pro energetickou bezpečnost ČR při ministerstvu zahraničí. "Je to asi předobraz toho, co nás čeká se zakázkou, která teď přijde, a to je dostavba elektrárny Temelín," obává se Bartuška.

ČEZ totiž plánuje dostavbu Temelína o další dva bloky. Cena zakázky se přitom odhaduje na 250 až 500 miliard.

Peter je ve vazbě a mluví o penězích na lobbing...

Martin Peter dnes sedí ve vazbě. Podle vyšetřovatelů připravoval únos svého kolegy Jiřího Kováře. Na špinavou práci si však ke své smůle najal tajného agenta policie. Letos v létě byl zatčen poté, co měl domnělému násilníkovi vyplatit provizi za vykonanou "práci".
Po Kovářovi požadoval 46 milionů. Proč právě tolik, není úplně jasné. Peter tvrdí, že to byl jeho vklad do začátku společnosti CEEI. Kovář to však popírá.

Smlouvu na výstavbu strategického meziskladu jaderného paliva však provází řada nejasností. Pozoruhodné je, jak se vlastně majiteli reklamní agentury, která do té doby měla jako největší akci zábavný pořad Heleny Vondráčkové v soukromé televizi, podařilo gigantickou zakázku za 1,5 miliardy korun získat.

"Už dlouho jsem spolupracoval se společností WTI. Důvěřovali mi, že obchod dokážu dotáhnout," tvrdí Peter. WTI je německá společnost, která skutečně jaderné mezisklady projektuje. A Peter měl od ní potvrzenou licenci. V minulosti prý pro WTI dělal reklamní akce.
Peter dnes ve vazbě tvrdí, že při získání lukrativní zakázky postupovali značně nestandardně.

"Měl jsem tam lobbistu, byl to Kovář," tvrdí Peter s tím, že právě on měl zařídit, aby firma uspěla v tendru. Ale o detailech mluvit nechce.

"Já si myslím, že takovéhle věci mají zůstat obchodním tajemstvím. A rozhodně tomu neříkám korupce, říkejme tomu spíš náklady na získání zakázky," řekl Peter v rozhovoru MF DNES ve vazební věznici v Brně. Tvrdí, že ony náklady nebyly v porovnání s celkovým objemem obchodu nijak velké. Jak přesně vypadaly a kdo byl jejich příjemcem, nechce říci, i když to prý ví.

Jde sice o svědectví muže ve vězení, na druhé straně to byl on, s kým polostátní ČEZ smlouvu podepsal. V současné době Martinu Peterovi hrozí až 12 let vězení.

Vědomě lže, nikoho jsme neupláceli, tvrdí Kovář

Dříve to byli obchodní partneři a přátelé, teď si nemohou přijít na jméno. "Pan Peter nehorázně lže," říká současný jednatel firmy CEEI Jiří Kovář.

Váš bývalý společník naznačuje, že zakázku provázela korupce. Říká tomu tzv. náklady na její získání. Můžete to okomentovat?
To se musím rozesmát. Já jsem k tomu neměl nejmenší důvod, a pochybuji, že by kdokoli kohokoli uplácel v souvislosti s tímto tendrem.

Tvrdí také, že právě vy jste měl na starosti ony "náklady na získání zakázky".
Pan Peter říká, že je synovcem prezidenta Beneše. Pan Peter říká, že bude prezidentem v České republice. Pan Peter o sobě tvrdil, že je miliardář. Je to člověk, kterému dnes hrozí 8 až 12 let vězení a který sedí ve vazbě, přestože je venku hezky. Zničil život sobě, své rodině, svým dětem. Poškodil dobré jméno naší společnosti - svým chováním a jednáním. Je na něj podáno trestní oznámení za zpronevěru nebo - řeknu i to české slovo - krádež milionů korun této společnosti. Takže tvrzení pana Petera, kterými se snaží očernit naši společnost a já nevím koho, prostě považuji za naprosto nehoráznou lež a dehonestaci, kterou se snaží upoutat na sebe pozornost.

Podle pana Petera jste spolumajitelem firmy, která mezisklad staví. Je to tak?
Ten člověk vědomě lže. Nikdy jsem nevlastnil ani jednu jedinou akcii této společnosti.

Jak jste se poznal s panem Peterem? A jak jste se dostal ke společnosti CEEI?
Pan Peter zastupoval v České republice dlouhodobě naše obchodní partnery, což je skupina GNS a WTI z Německa, s kterou společnost CEEI spolupracuje, a jako takový došel do styku s mou osobou. Já jsem byl od vzniku toho projektu konzultantem a poradcem mateřské společnosti UBIE.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...