Šéf ČEZu Daniel Beneš říká, že na proměně společnosti kvůli jádru a Unii...

Šéf ČEZu Daniel Beneš říká, že na proměně společnosti kvůli jádru a Unii akcionáři vydělají. | foto:  Dan Materna, MAFRA

KOMENTÁŘ: Tanečky okolo šéfa ČEZ Beneše

  • 13
Na Pražském hradě se dnes má konat pozoruhodné setkání. Za prezidentem Milošem Zemanem zamíří premiér Andrej Babiš a šéf polostátního energetického gigantu ČEZ Daniel Beneš. Podle včerejších Lidových novin má být setkání věnováno energetické koncepci Česka. Skutečným důvodem schůzky však bude spíš něco jiného, píše ve svém komentáři reportér MF DNES Petr Kolář.

Příští pátek totiž v Praze zasedne valná hromada ČEZ. Pro premiéra Babiše jde o jednu z posledních možností, jak Beneše odvolat z čela firmy. Šéf ANO si ho totiž spojuje s érou Martina Romana, kdy ČEZ ovlivňoval tuzemskou politiku.

Zeman to však vidí jinak. „Myslím si, že je Daniel Beneš dobrý manažer (...). To je věc mezi Andrejem Babišem a Danem Benešem. Ať se proboha tito dva lidé sejdou, ať si vyjasní své názory a ať z tohoto vyjasnění vzejde nějaké rozhodnutí,“ reagoval prezident Zeman letos v lednu, kdy se o Benešově odvolání také hovořilo. Pozváním obou aktérů na Hrad jim k tomu dává dobrou příležitost.

A vzhledem k tomu, že šéf ČEZ dlouhodobě patří mezi Zemanovy oblíbence (vzpomeňte, jak za ním postával při oslavě jeho znovuzvolení), lze snadno odhadovat, na čí straně prezident bude. Ostatně podle kuloárních informací si setkání u Zemana „objednal“ sám Beneš.

Ředitele ČEZ by Andrej Babiš rád odvolal už dlouho. V minulé vládě tomu byl nejblíž před rokem. Na tehdejší valnou hromadu měl jeden z členů dvanáctičlenné dozorčí rady zastupující resort financí přinést návrh na odvolání trojice zástupců ČSSD a jednoho za KDU-ČSL z rady. Babiš by tak po letech, kdy byli jeho lidé přehlasováváni, tento orgán plně ovládl. Pak by byla cesta k Benešovu konci umetená.

Jenže o plánu se dozvěděl tehdejší premiér Bohuslav Sobotka. Na vládě tedy nečekaně nechal schválit neveřejné usnesení, podle kterého na valné hromadě nesmělo dojít k ničemu nečekanému, například k odvolání členů rady. Tehdejší ministr financí Ivan Pilný to označil za „naprostou čuňárnu“, ale Babiš musel od plánu ustoupit, protože by to prý „vedlo k dalšímu třeskutému problému v koalici“.

Nyní převolení členů dozorčí rady nic nebrání. Lidovci členy žádné koalice nejsou a socialisté dosud také ne. Dokud nevznikne nová vláda a do rady neusednou noví vyslanci ČSSD a komunistů, kteří by Beneše nejspíš drželi, může se ho Babiš zbavit. Proto teď nejspíš zasahuje prezident.

Premiér může trvat na svém a Beneše odvolat proti Zemanově vůli. To by však nejspíš znamenalo vyhlášení války prezidentovi. Anebo může se Zemanem Benešovo setrvání nějak zobchodovat za jiný prezidentův ústupek v budoucnosti. Zatím se podle kuloárních zvěstí prý zdá pravděpodobnější druhá varianta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video